Tanczos Barna, după uciderea ursului Arthur: Legislația a fost schimbată. Toate extragerile de forţă majoră se fac doar de asociaţia care solicită și fără persoane străine / Valabilitatea derogării, doar 15 zile
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că a ucis ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi, potrivit News. Astfel, dacă înainte exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltării, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.
„S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (…) Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (…) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”, a declarat Tanczos Barna.
El a explicat că în urmă cu câţiva ani s-a constatat că se cerea extragerea unor urşi, motivat, iar aceste animale erau împuşcate şi la opt luni de la derogare. În aceste condiţii, s-a acordat un termen de 60 de zile pentru împuşcare, iar actul putea fi făcut de oricine. Începând de joi, există un termen de 15 zile pentru extragere, iar extragerea se face doar de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită derogarea.
Conform ministrului, anul trecut au murit, din cauza urşilor, 12 oameni, în 2019 opt oameni au căzut victime atacurilor de urs, iar de la începutul acestui an există o victimă, potrivit News.
Ministrul spune că prințul austriac nu avea cum să vâneze singur și că el a fost însoțit de cei de la asociația de vânătoare. Ministrul insită că nu știe dacă ursul Arthur este cel pentru care s-a organizat extragerea/împușcarea sau era vorba de un alt urs, urmând ca ancheta în curs să stabilească acest lucru.
”Trebuie să separăm vânătoarea în cazul extragerii exemplarelor periculoase de invitarea altor persoane la vînătoare, lucru pe care l-am făcut de azi”, declară ministrul.
Acesta spune că ”sigur în România avem cel puțin 7 mii de exemplare” de urs.
De ce refuză Elveția și Austria să ia urși din România?
Elevetienii si Austriecii au refuzat să ia urși din România spunând că ultimul lor exemplar a fost vânat acum o sută de ani și că ar fi o problemă pentru agricultură și turism. ”Am recitit în aceste zile răspunsul de la aceste țări. România gestionează cea mai mare populație de urși din UE și nu este deloc ușor, iar statele membre ar trebui să ajute și ele”, spune Barna.
Trofeul de vânătoare a rămas în țară, deoarece legea nu permite scoaterea lui peste graniță.
”Nu știu nici cât valorează trofeul și dacă el va fi reevaluat. Nu știu nici cât a plătit prinșul pe vânătoare. Nu sunt vânător și nu înțeleg aceste lucruri. Nu înțeleg de ce un italian simte nevoia să vină în România și să împuște rațe.”, spune Barna.
Procurorii din Covasna au preluat ancheta deschisă de Poliție în cazul ursului Arthur, împușcat de către un prinţ austriac și fac cercetări pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.
Poliția Covasna s-a autosesizat și a deschis un dosar penal în cazul uciderii ursului Arthur într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, declara joi dimineață pentru HotNews.ro prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Târgu Secuiesc, Valentin Teodorescu.
Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc a anunțat joi seară, printr-un comunicat de presă, că a preluat acest dosar deschis de către Poliția Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care în 13 martie a fost împușcat ursul, într-o pădure din Ojdula, județul Covasna, gestionată de A.V.P.S. Botoş. Aceasta, în condițiile în care specia este strict protejată, iar vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.
Procurorii spun că au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.
Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au semnalat miercuri că cel mai mare urs brun din România – Arthur – a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.
Conform unui comunicat de presă transmis miercuri de către cele două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.
Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.
Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că două anchete sunt în derulare după vânarea ursului Arthur și că vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor. Un ordin derogatoriu a fost aprobat pe 17 februarie după ce asociația de vânătoare din zona în care Arthur a fost ucis a depus o solicitare de extragere a unui exemplar de urs. Nu este singura însă, alte două au fost respinse.
Cât privește faptul că ursul Arthur era cel mai mare din România, ministrul a comentat: „Nu știu cine poate spune că e cel mai mare din țară, poate are puteri supranaturale. Nu știu dacă a fost cel mai mare sau cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”.