Cele mai importante analize pentru femei și bărbați la vârsta de 50 de ani
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul are nevoie de mai multă atenție. În rândul femeilor, se observă o scădere a nivelului anumitor vitamine, o reducere a rezistenței la insulină și posibile dezechilibre hormonale. În cazul bărbaților, pot apărea probleme legate de prostată, așadar screening-ul pentru cancerul de prostată devine o prioritate pe lista investigațiilor esențiale.
Analizele medicale recomandate începând cu vârsta de 50 de ani au scopul de a depista și preveni posibile probleme de sănătate asociate îmbătrânirii. Aceste teste pot identifica în stadii timpurii anumite afecțiuni, când tratamentele sunt mult mai eficiente. De asemenea, pot ajuta la gestionarea factorilor de risc precum hipertensiunea arterială și diabetul, promovarea unui stil de viață sănătos sau prevenirea complicațiilor asociate bolilor cronice.
Așadar, iată o listă cu analize esențiale pentru orice persoană de 50 de ani:
Colesterolul și trigliceridele
Pe lista analizelor medicale recomandate la vârsta de 50 de ani, se regăsește întotdeauna profilul lipidic. Aceasta este o analiză de rutină, utilă pentru determinarea conținutului de lipide-proteine sau colesterol din sânge. Orice adult de peste 20 de ani ar trebui să-și verifice nivelul colesterolului cel puțin o dată la 4-6 ani (sau mai des în cazul în care există un risc crescut de atac de cord asociat cu colesterolul ridicat), potrivit recomandărilor Asociației Americane a Inimii.
Un profil lipidic complet măsoară patru parametri esențiali. Această analiză este folosită pentru a stabili cantitatea totală de colesterol din sânge, nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), cel cu densitate ridicată (HDL) și nivelul trigliceridelor. Printre aceștia, LDL este considerat colesterolul „rău”, având un impact crescut asupra riscului de a dezvolta ateroscleroză, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Tensiunea arterială
Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale este crucială pentru fiecare adult, cu atât mai mult în cazul persoanelor cu vârste peste 50 de ani, unde riscul de hipertensiune arterială crește. Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, atât la nivel global, cât și în țara noastră. Această afecțiune este definită prin menținerea constantă a tensiunii arteriale la valori crescute, depășind pragul de 140/90 mmHg.
În România, HTA contribuie semnificativ la complicațiile cardiovasculare, fiind responsabilă de 62% din totalul deceselor, potrivit Societății Române de Hiperteniune.
Glicemia
Persoanele cu vârste peste 45 de ani se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, iar acest risc poate fi accentuat de acumularea de grăsime în zona abdominală și de prezența unui istoric familial de diabet.
Așadar, analizele medicale anuale la persoane de 50 de ani includ și evaluarea glicemiei. Nivelurile optime de zahăr din sânge ar trebui să se situeze între 70 și 100 de miligrame pentru cei fără diabet sau pre-diabet. Dacă rezultatele indică un nivel ridicat de zahăr în sânge, medicul poate solicita efectuarea altor teste pentru a confirma un eventual diagnostic.
Greutatea corporală
În România, 62% dintre persoane prezintă exces ponderal și obezitate, conform datelorfurnizate de Institutul Național de Statistică.
Proiecțiile pentru viitor arată că, până în 2035, 4 din 10 bărbați, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (mai ales băieți) ar putea să se confrunte cu obezitatea. Obezitatea este definită de un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 30, calculat prin împărțirea greutății în kilograme la înălțimea la pătrat, exprimată în centimetri. Excesul ponderal crește riscul multor afecțiuni, precum boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială și probleme articulare.
Și cum de la vârsta de 40 – 50 de ani mulți încep să acumuleze kilograme în plus, este important ca în controlul medical anual să fie inclusă și verificarea greutății corporale. h2: Colonoscopia Dacă ai împlinit 50 de ani, medicul îți va recomanda cu siguranță o colonoscopie. Persoanele cu factori de risc, precum boli inflamatorii intestinale sau istoric familial de cancer de colon, ar trebui să efectueze acest test mai devreme.
Colonoscopia permite medicului să detecteze eventualele cancere de colon sau celule precanceroase în zona colonului și rectului. Programarea următoarei vizite va fi stabilită în funcție de rezultatele obținute în urma testului.
Controlul oftalmologic
Afecțiuni precum cataracta, glaucomul și degenerescența maculară pot progresa fără simptome evidente până în stadii avansate. Până la vârsta de 60 de ani, este indicat să mergi la medicul oftalmolog cel puțin o dată la 1 – 3 ani și apoi anual.
Aceste examinări devin și mai importante dacă te confrunți cu hipertensiune arterială, diabet sau ai antecedente familiale de probleme de vedere.
Screeningul hepatitelor B și C
În majoritatea situațiilor, simptomele hepatitelor B și C se manifestă mult mai târziu, la mulți ani după contactul inițial cu virusul. Există cazuri în care primul semn al infecției cu hepatita C poate să apară chiar și după zeci de ani.
Aproximativ jumătate dintre persoanele infectate cu virusurile hepatitice B și C nu știu acest lucru. De aceea, specialiștii recomandă ca toți adulții cu vârsta între 18 și 79 de ani să efectueze teste periodice chiar și în absența simptomelor sau a unor afecțiuni hepatice cunoscute. Frecvența testărilor este determinată în funcție de factorii de risc asociați cu posibila infectare. Grupul cu cel mai mare risc include persoanele născute înainte de 1990, deoarece înainte de această perioadă nu existau seringi de unică folosință.
Cei care au primit injecții sau transfuzii în acea perioadă ar putea fi expuși riscului de a fi infectați cu virusurile hepatitice B, C sau HIV.
Control dermatologic
Un control dermatologic anual după vârsta de 50 de ani este necesar pentru a depista precoce eventualele probleme cutanate, în special cancerul de piele, care devine mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Acest examen periodic permite identificarea și gestionarea promptă a leziunilor suspecte, contribuind astfel la menținerea sănătății pielii pe termen lung.
Screening pentru depresie
Depresia este o cauză frecventă de dizabilitate la adulți, deși e adesea ignorată. Poate apărea în contextul bolilor cronice și al îmbătrânirii. Totuși, nu este o parte normală a procesului de îmbătrânire și există tratamente disponibile. Dacă te simți trist, lipsit de speranță sau ți-ai pierdut interesul pentru activitățile pe care obișnuiai să le apreciezi, adresează-te medicului de familie sau unui psiholog sau psihiatru.
Teste în plus pentru femeile de 50 de ani Pe lângă analizele enumerate deja, se recomandă și teste suplimentare, în funcție de sex. De exemplu, femeile, ar trebui să facă și mamografii, teste de screening pentru cancer de col uterin, măsurarea densității osoase, verificarea funcției tiroidiene și dozarea unor vitamine. Pentru, bărbați, în schimb, analiza PSA e crucială începând cu 50 de ani.
Mamografia
Screeningul cancerului de sân este esențial, având în vedere că, potrivit statisticilor, în țara noastră este pe primul loc atât la incidență, cât și la mortalitate, în rândul femeilor, iar riscul crește odată cu înaintarea în vârstă.
Pentru un diagnostic precoce, mamografia este investigația-cheie care permite medicului să observe chiar și modificări minime ce pot semnala prezența unei tumori. Se recomandă efectuarea unei mamografii la doi ani după vârsta de 40 de ani în cadrul screeningului mamar. Pentru femeile de peste 50 de ani, mamografia ar trebui inclusă în analizele medicale anuale, mai ales în cazul celor cu antecedente familiale de cancer la sân.
Control ginecologic și test Babeș-Papanicolau
În ceea ce privește screeningul cancerului de col uterin, controlul ginecologic anual este neapărat necesar după vârsta de 50 de ani. Acesta include o examinare clinică și un test de citologie Babeș-Papanicolau. Între 50 și 65 de ani, dacă ambele teste, Babeș-Papanicolau și testul HPV, au rezultate negative, nu mai este necesară repetarea lor anuală.
Cu toate acestea se recomandă retestarea la intervale de trei-cinci ani. După vârsta de 65 de ani, în anumite condiții, femeile pot decide să renunțe la aceste teste, dacă obțin rezultate negative în ultimii zece ani.
Evaluarea densității osoase
Riscul de a dezvolta osteoporoză poate fi apreciat prin intermediul unei investigații numite osteodensitometrie (DEXA). Oasele devin mai fragile odată cu înaintarea în vârstă, în special după menopauză, așadar acest test se recomandă anual sau o dată la doi ani.
DEXA utilizează raze X pentru a măsura densitatea osoasă, cu expunere minimă la radiații. Această investigație poate evalua întregul sistem osos sau poate focaliza zonele predispuse la fracturi cauzate de osteoporoză, cum ar fi colul femural (șoldul), coloana vertebrală și antebrațul.
Hormonii tiroidieni
Odată cu înaintarea în vârstă, femeile sunt mai predispuse la probleme tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul (producție excesivă de hormoni) sau hipotiroidismul (producție insuficientă de hormoni). Aceste disfuncții tiroidiene pot influența calitatea vieții, manifestându-se prin simptome precum oboseală, anxietate, modificări în greutate și apetit, și sensibilitate la temperaturi extreme.
Se recomandă testarea tiroidiană anuală după menopauză.
Dozarea vitaminelor D și B12
La femeile de 50 de ani e recomandată verificarea regulată a nivelurile de vitamine D și B12. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și prevenirea osteoporozei, recomandată în special femeilor peste 50 de ani. Valorile optime de vitamina D se situează între 30 și 60 ng/ml. Absorbția vitaminei B12, crucială pentru energie și funcția nervoasă, poate fi influențată de îmbătrânire sau de anumite diete.
PSA-ul, analiza esențială pentru bărbații de 50 de ani
Toți bărbații sunt la risc să dezvolte cancer de prostată, iar predispoziția crește odată cu înaintarea în vârstă. De multe ori, cancerul de prostată poate fi detectat înainte să apară simptomele, prin realizarea unor teste de screening, precum analiza nivelului de antigen specific prostatic (PSA) în sânge sau prin examinarea clinică a prostatei prin tușeu rectal.
Analiza PSA este un test de sânge folosit pentru depistarea cancerului de prostată, dar și a altor afecțiuni precum mărirea sau inflamația prostatei. Diagnosticarea pe baza nivelului crescut de PSA poate fi uneori dificilă, necesitând investigații suplimentare.
Sursa foto: Dreamstime.com