Vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager, după discuţii cu ministrul Cristian Ghinea pe tema PNRR: „Discuţii constructive. Au fost făcute progrese. Mai avem de lucru”
Margrethe Vestager, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a scris marți pe Twitter că a avut o întâlnire „constructivă” cu ministrul român al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), ea asigurând că „au fost făcute progrese”.
„O întâlnire bună, constructivă cu ministrul român Cristian Ghinea pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Au fost făcute progrese, încă nu am finalizat, mai avem de lucru”, a fost mesajul postat de comisarul Vestager, potrivit News.ro.
Good, constructive meeting with @CGhineaOficial on the Rumanian Recovery and Resilience Plan. Progress being made, not there yet, still work to do. pic.twitter.com/Bvx6P7qjW2
— Margrethe Vestager (@vestager) April 27, 2021
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că PNRR poate fi negociat „mai repede sau mai puţin repede”, dar în final el va fi implementat.
„Este o procedură complicată, fiindcă niciodată până acum nu a existat o astfel de formă de finanţare şi de întocmire a unor planuri naţionale de revenire dintr-o criză gravă. În acest sens fiecare îşi pregăteşte un plan, Comisia împreună cu Parlamentul au anumite ambiţii legate de Europa verde, Europa digitală şi aceste chestiuni se negociază”, a declarat Iohannis.
El a spus că aceste negocieri cu Comisia „nu sunt simple deloc”, dar în final România va avea „un plan foarte bun”, care va fi finanţat şi pus în practică.
Întrebat despre eventualitatea în care planul ar fi respins, Iohannis a răspuns: „Nu există această variantă. Cu Comisia se va negocia până se va ajunge la forma care va fi implementată. Nu-i ca la examenul de Bac, unde eşti admis sau respins. Este un plan naţional, nu-i o jucărică politică. Acest plan naţional reflectă obiectivele Romîniei, Comisia are propriile pretenţii în ce priveşte obiectivele, procedurile, proiectele de investiţii, şi complicaţia care apare, prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat. Însă nu există varianta ca acest plan naţionale să fie respins. El poate fi negociat repede sau mai puţin repede, în final el va exista şi va fi implementat. Este cert. Discuţiile cu respins sau nerespins sunt prostii”.