Sari direct la conținut

Israelul alocă 60 milioane dolari pentru a construi primul său computer cuantic

HotNews.ro
IBM Q System One quantum computer, Foto: Boykov, Dreamstime.com
IBM Q System One quantum computer, Foto: Boykov, Dreamstime.com

​Israelul alocă 60 milioane dolari pentru a începe construcția primului său computer cuantic, tehnologia fiind una dintre cele mai promițătoare, dar și printre cele mai costisitoare. Statul Israel este celebru pentru companiile sale de tehnologie și pentru dezvoltările din industria microprocesoarelor. Google și IBM au anunțat în ultimii ani progrese importante în domeniu și s-au și contrat pe acest domeniu, dar China vine puternic din urmă și va investi 10 miliarde dolari într-un laborator de cercetare.

Computerele cuantice sunt cu totul speciale fiindcă NU funcționează pe bază de tranzistori, precum calculatoarele folosite în mod curent. Ele pot efectua mult mai multe operații, într-un timp mult mai scurt.

În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.

Ministerul Apărării și Autoritatea pentru Inovare din Israel așteaptă oferte de la companii multinaționale, companii din Israel și universități pentru un proiect de 60 milioane dolari având ca finalitate construirea unui computer cuantic de 30 – 40 de qubiți.

Este de așteptat ca lucrul să înceapă chiar până la final de an, evident după ce se va decide cine obține grantul.

Acest nou proiect este parte a unei inițiative naționale de aproape 400 milioane dolari prin care Israelul vrea să devină una dintre puterile lumii în ceea ce privește acest tip de computere, alături de țări precum SUA, China și Germania.

Israelul vrea să dezvolte tehnologii legate de hardware-ul și software-ul de pe aceste computere care, deși vor fi folosite pe scară largă probabil peste mulți ani, reprezintă o tehnologie foarte promițătoare, iar câteva țări investesc pentru a vedea cum o pot gestiona, cât ar costa și cum pot funcționa în mod optim aceste computere.

China spunea în decembrie 2020 că a reușit să obțină un avantaj important în cursa dezvoltării computerelor cuantice și susține că un computer bazat pe fotoni a reușit să facă în 200 de secunde calcule care ar fi realizate în 2,5 miliarde de ani de către un supercomputer convențional.

Google anunța în octombrie 2019 că a atins ”supremația cuantică”, anunțul oficial venind la o lună după ce a apărut pe surse informația despre reușita din complicatul domeniu al computerelor cuantice – care se folosesc de puterea mecanicii cuantice pentru a face un număr uluitor de calcule.

Cu o zi înainte de publicare, rivalii de la IBM au contestat cele susținute de Google, spunând că studiul este eronat deoarece Google ar fi supraestimat drastic dificultatea sarcinii şi cât timp ar dura rularea acesteia pe un computer clasic. Reușita Google a fost lăudată de foarte mulți și considerată ca fiind o etapă majoră în tehnologie.

Supremaţia cuantică marca primul pas într-un domeniu despre care cercetătorii susţin că ar putea schimba lumea.

Google spune că procesorul Sycamore, cu 54 de qubiți, a putut să facă în doar 200 de secunde calcule pe care cel mai performant super-computer de acum le poate face în 10.000 de ani. Asta înseamnă că aceste calcule, care se refereau la numere generate la întâmplare, sunt imposibil de realizat pe un computer convențional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro