Sari direct la conținut

Academia Română respinge orice asociere cu ideile promovate de Călin Georgescu: „Apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste” 

HotNews.ro
Academia Română respinge orice asociere cu ideile promovate de Călin Georgescu: „Apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste” 
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române Foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Academia Română transmite că instituția și președintele ei, Ioan Aurel Pop, nu au nicio legătură și nu susțin „ideilor nociv naționaliste, antieuropene și anti-NATO” promovate în contextul alegerilor prezidențiale, potrivit unui comunicat de presă emis marți.

„În nenumărate rânduri, atât președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cât și conducerea instituției și întregul corp academic și-au declarat în mod categoric opțiunile democratice, prooccidentale. Integrarea euroatlantică a României este singura garanție a păstrării independenței statului român și a libertăților democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989”, transmite Academia într-un comunicat în care nu-l menționează direct pe Călin Georgescu dar face referire la ideile promovate de candidat.

Instituția mai subliniază că orice asociere între Academia Română sau Ioan Aurel Pop și mesajele promovate în campania electorală este răuvoitoare, nedreaptă și chiar periculoasă. 

„Academicianul Ioan-Aurel Pop, istoric reputat, a afirmat în multiple ocazii că amenințarea cea mai mare la adresa României a constituit-o întotdeauna în istorie colosul rusesc, cu permanenta sa aspirație imperialistă”, se menționează în comunicatul de presă.

„Instituția noastră se dezice complet și cu hotărâre de orice persoană care face, în numele Academiei Române, apologia suveranismului, a naționalismului extremist și, cu atât mai grav, a opțiunilor filoruse și filoputiniste. Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraționistă, care pune în pericol libertățile democratice și siguranța statului român”, precizează Academia Română.

În final, Academia Română spune că este un moment dificil pentru țară și face un apel către societate, instituții, presă și forțele democratice la „ maturitate, luciditate și discernământ, pentru apărarea responsabilă și solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noștri”.

INTERVIURILE HotNews.ro