UE cere Ungariei să nu suspende un post de radio independent critic față de guvern
Executivul Uniunii Europene a cerut Ungariei să „ia măsuri urgente” pentru a permite unui post de radio de opoziție să continue să difuzeze după ce a pierdut un recurs împotriva eliminării licenței sale, potrivit unei scrisori văzută de Reuters.
Săptămâna aceasta, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei din Ungaria cu privire la cazul Klubradio, care difuzează de 19 ani și ai cărui invitați politici critică adesea politicile guvernamentale.
Scrisoarea din 12 februarie a Direcției Generale Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a Comisia Europeană, Roberto Viola, către ambasadorul Ungariei în UE, Tibor Stelbaczky, arăta:
„Vă solicit să asigurați că utilizarea actuală a acestei frecvențe poate continua în perioada intermediară până când deciziile finale privind respingerea cererii de reînnoire și cu privire la orice nouă atribuire devin obligatorii din punct de vedere juridic.”
„Aș solicita autorităților maghiare să ia măsuri urgente, în așteptarea procedurilor judiciare în curs și a deciziilor finale privind drepturile de utilizare a frecvenței, pentru a se asigura că … cerințele legislației UE sunt respectate evitând în același timp prejudiciul ireparabil actualului titular al frecvenței.”
Stelbaczky sau oficialii de la ambasada Ungariei UE nu au răspuns sâmbătă la cererile de a comenta.
Primul post de radio independent din acest stat membru al Uniunii Europene va înceta să emită după ce i-a fost respins, marţi, 9 februarie, recursul privind păstrarea licenței.
Şeful Klubradio, post cu conţinut adesea critic faţă de guvernul suveranist al lui Viktor Orban, a denunţat „o decizie politică, ruşinoasă şi laşă” a tribunalului municipal din Budapesta.
„Vom depune un ultim recurs la Curtea Supremă”, a declarat Andras Arato pentru AFP. El a promis să continue munca pe internet de luni, invitând ascultătorii să „susţină” echipa.
„Într-o dictatură, nu e loc pentru voci libere”, a reacţionat, cu amărăciune, unul din prezentatori, Janos Desi.
În luna septembrie, Consiliul pentru media (NMHH), sub tutela căruia activează toate companiile de informaţii în Ungaria, a refuzat să prelungească autorizaţia de funcţionare a radioului, care expiră pe 14 februarie.
Puternicul NMHH, creat în 2011 sub egida lui Viktor Orban, afirmă că postul a prezentat, de două ori într-un an, documente administrative cu întârziere.
I-a permis totuşi să candideze pentru aceeaşi frecvenţă care deserveşte în principal capitala, Budapesta.
Sunet de bătălie pentru a păstra licenţa
Klubradio, acuzând discriminarea, a sesizat justiţia pentru a cere o licenţă temporară până la rezultatul licitaţiei, care nu este aşteptat înainte de mai multe luni. Candidează şi alte două posturi de radio.
Dar tribunalul a apreciat că această cerere „îi depăşeşte competenţele” şi în problema încălcării regulilor, a dat dreptate NMHH, dând asigurări că reînnoirea licenţelor nu este automată.
E vorba de o nouă înfrângere pentru media independente ungureşti, sub presiune de la revenirea la putere a lui Viktor Orban, în 2010.
Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de obstacole şi bătălii juridice pentru a continua să emită.
Dincolo de acest caz, multe media independente au fost nevoite să-şi înceteze activitatea sau fost preluate de apropiaţi ai puterii, la fel ca principalul post de ştiri Index, ai carui jurnalişti au demisionat cu scandal în vara 2020.
În acest timp, presa publică este acuzată că a fost transformată în instrument de propagandă.
O decizie condamnată de Bruxelles, Washington şi Paris
„Încă o voce redusă la tăcere în Ungaria. Încă o zi tristă pentru libertatea media”, a reacţionat pe Twitter comisarul pentru drepturile omului în Consiliul Europei, Dunja Mijatovic.
Comisia Europeană a denunţat şi ea suspendarea postului de radio. „Suntem în contact cu autorităţile ungare pentru a garanta că Klubradio va putea continua să funcţioneze legal”, a afirmat miercuri un purtător de cuvânt al executivului european. „Nu vom ezita să luăm măsuri dacă aceasta este posibil şi necesar”, a adăugat el.
Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de „un nou atentat la libertatea presei în Ungaria”.
„Noi încurajăm guvernul ungar să promoveze un spaţiu mediatic deschis, să respecte statul de drept şi principiul transparenţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price.
La rândul ei, diplomaţia franceză, văzând aici „un semnal foarte îngrijorător în ce priveşte pluralismul şi independenţa media”, a cerut Ungariei să-şi „respecte angajamentele europene în domeniu”
Ungaria este în prezent pe locul 89 din 180 în clasamentul mondial al libertăţii presei, publicat de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF). Ea se afla pe locul 23 când Viktor Orban a devenit prim-ministru acum 10 ani.
La sfârşitul lui 2018, Bruxellesul a declanşat o procedură excepţională pentru risc de „încălcare gravă” a valorilor UE, arătând în special spre scăderea pluralismului mediatic în Ungaria.