Sari direct la conținut

Mărturii din lagărele Chinei: Femeile uigur vorbesc despre abuzurile și violurile la care erau supuse sistematic (BBC)

HotNews.ro
etnici uiguri, Foto: captura tv
etnici uiguri, Foto: captura tv

​Femeile aparținând grupului etnic al uigurilor sau altor minorități musulmane din China povestesc, pentru BBC News, cum au fost supuse sistematic torturii, abuzurilor sexuale și violurilor în taberele din provincia vestică Xinjiang.

Câteva foste deținute și un paznic au povestit pentru BBC cum au trăit pe propria piele astfel de experiențe sau au fost martori oculari ai unor abuzuri, vorbind despre un întreg sistem organizat de violuri în masă, abuz sexual și tortură.

Camera Neagră

Bărbații purtau mereu mască, deși pe atunci nu era nicio pandemie, își amintește Tursunay Ziawudun. Purtau costume, niciodată uniforme de poliție. Uneori, veneau în celule după miezul nopții și selectau femeile pe care le doreau și apoi le duceau pe un coridor spre ”camera neagră”, unde nu existau niciun fel de camere video.

Femeia își amintește trauma la care ea însăși a fost supusă câteva nopți. „Probabil aceasta va rămâne pentru totdeauna o rană de neuitat. Abia dacă pot rosti cuvintele (pentru a descrie ce s-a întâmplat- n.red) ”, a mai spus ea.

Tursunay Ziawudun a petrecut nouă luni într-una din taberele secrete din Xinjiang. Potrivit datelor citate de BBC, peste un milion de bărbați și femei au fost deținuți în aceste lagăre, despre care China spune că sunt centre de re-educare pentru uiguri și alte minorități.

Tursunay Ziawudun, care a fugit din Xinjiang în SUA imediat după eliberarea din centrul de detenție, a spus că femeile erau luate din celule în fiecare noapte și violate de unul sau mai mulți bărbați mascați.

Ziawudun a mai vorbit cu presa, pe vremea când era în tranziție spre SUA, în Kazakhstan, temându-se să nu fie trimisă înapoi în China. Acesta este și motivul pentru care nu a vorbit până acum despre toate abuzurile care se întâmplau acolo.

Printre cei intervievați de BBC se numără și o femeie originară din Kazakhstan care a fost deținută timp de 18 luni. Aceasta a confirmat abuzurile povestind că rolul ei era să le dezbrace pe femei și să le pună cătușe, după care le lăsa singure cu bărbați chinezi. Ulterior, trebuia să facă curat în încăperile respective.

Acuzațiile de genocid

Organizațile pentru drepturile omului spun că guvernul de la Beijing i-au privat pe uiguri de libertatea de credință și alte libertăți individuale, politică ce a culminat cu un întreg sistem opresiv de supraveghere, detenție, îndoctrinare și chiar sterilizare forțată.

Totul a pornit, în 2014, după ce președintele Chinei Xi Jinping a vizitat regiunea Xinjiang ca urmare a unui atac terorist al separatiștilor uiguri. La scurt timp după aceea, potrivit unor documente prezentate de New York Times, liderul comunist a dispus ca autoritățile să acționeze ”fără niciun fel de milă”.

Deși mărturiile celor care au scăpat din aceste lagăre sunt destul de rare, presa occidentală a relatat de mai multe ori despre abuzurile la care este supusă minoritatea musulmană.

Luna trecută, guvernul SUA a acuzat autoritățile chineze de ”genocid”.

În replică, China susține că toate acuzațiile privind detenția în masă și sterilizare forțată nu sunt altceva decât ”minciuni și alegații absurde”.

Victimele, niște ”actori”

Beijingul susține că este vorba despre centre vocaționale în care oamenii sunt re-educați și dobândesc noi abilități, scopul lor fiind acela de a ajuta la combaterea extremismului islamist și a separatismului.

Întrebat în legătură cu relatările martorilor citați de BBC, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a declarat pentru Reuters că acestea nu se bazează pe fapte, iar personale intervievate s-au dovedit în repetate rânduri a fi ”actori care distribuie informații false”.

Anul trecut, cercetătorul german Adrian Zenz a publicat un raport pentru fundația Jamestowndin Washington potrivit căruia autoritățile chineze sunt acuzate că practică avortul forțat, sterilizarea și metode coercitive de planificare familială împotriva minorității musulmane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro