Cazul Bulai modifică legea: Sesizările privind hărțuirea sexuală nu vor mai fi clasate, ci trimise de îndată la poliție și parchet
- Andrei Georgescu
Proiectul de lege care prevede că petiţiile anonime vor fi luate în considerare și care a fost inițiat după investigația Snoop.ro privind cazurile de hărțuire sexuală ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA, a fost adoptat, marți, de Camera Deputaţilor cu 253 de voturi.
- Proiectul de lege a fost inițial aprobat de Executiv în luna august, după investigația Snoop.ro privind cazurile de hărțuire sexuală ale profesorului Alfred Bulai de la SNSPA. În nota de fundamentare a proiectului de lege se menționează că actul a fost elaborat „având în vedere cazurile punctuale de hărțuire sexuală din mediul universitar”.
- Odată cu modificarea legii, Universitățile vor fi obligate să analizeze și sesizările anonime și să le trimită poliției sau parchetului.
Astfel, petițiile anonime privind cazurile de hărțuire sexuală ori morală nu se vor mai clasa, ci vor fi analizate de o persoană responsabilă sau de o Comisie de primire și soluționare a acestor cazuri, care vor trebui să sesize de îndată organele de urmărire penală dacă se constată fapte de natură penală.
Proiectul de lege adoptat de Comisia Deputaților are ca obiect de reglementare completarea art.7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Modificările aduse legii:
- Petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.
- Dacă în urma analizării petițiilor rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
- Metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale se va aproba prin hotărâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.