Sari direct la conținut

Statul de drept: UE ia în considerare sancțiuni împotriva Slovaciei

HotNews.ro
Vera Jourova, Foto: Agerpres
Vera Jourova, Foto: Agerpres

Uniunea Europeană ia în considerare sancțiuni financiare împotriva Slovaciei dacă guvernul său populist va adopta reforme judiciare considerate o amenințare la adresa statului de drept, a avertizat luni un comisar european, citat de AFP.

„Legislația europeană stipulează că un stat care nu garantează protecția împotriva corupției nu poate primi finanțare”, a declarat pentru AFP Vera Jourova, comisarul responsabil pentru valori și transparență.

Zeci de mii de persoane au manifestat joi în întreaga Slovacie împotriva unei propuneri de revizuire a codului penal care ar reduce, printre altele, pedepsele pentru corupție.

Coaliția condusă de premierul Robert Fico vrea, de asemenea, să elimine protecția poliției pentru denunțători.

Aceste reforme, care au atras critici din partea Uniunii Europene și a opoziției naționale, includ, de asemenea, desființarea unei procuraturi specializate în cazuri de corupție la nivel înalt și de crimă organizată.

Pentru comisarul pentru valori și transparență, eliminarea parchetului specializat ar putea duce la „ascunderea sub preș a anumitor cazuri”.

Luând cuvântul la Praga, Jourova a îndemnat guvernul lui Fico să organizeze „consultări ample” înainte de adoptarea reformelor.

„Procurorii trebuie să fie independenți de politică, deoarece ar putea fi nevoiți să se ocupe de cazuri în care sunt implicați politicieni importanți”, a declarat Jourova, adăugând că sistemul de urmărire penală „trebuie să fie absolut apolitic”.

Liderul opoziției, Michal Simecka, a declarat că reformele au fost concepute pentru a-l proteja pe Fico de urmărirea penală.

Fico, un avocat care conduce un guvern tripartit care include un partid naționalist de extremă dreapta, a declarat în decembrie că biroul procurorului special „încalcă drepturile omului și nu are ce căuta în sistemul judiciar slovac”.

Săptămâna trecută, el a declarat, de asemenea, în fața parlamentului că guvernul său va „face totul” pentru a se asigura că reformele controversate vor fi aprobate.

Partidul lui Fico, Smer-SD, a câștigat alegerile generale din septembrie, oferindu-i al patrulea mandat de prim-ministru.

Mandatul său anterior s-a încheiat prematur în 2018, pe fondul protestelor la nivel național, în urma asasinării jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova.

Transparență și deschidere

Miercuri, Parlamentul European a condamnat proiectul de lege și și-a exprimat „profunda îngrijorare față de accelerarea nejustificată a procesului legislativ” în vederea adoptării sale, considerând că această revizuire a codului penal „amenință integritatea proceselor judiciare și subminează lupta Uniunii Europene împotriva fraudei”.

Într-o scrisoare datată 5 decembrie, Comisia Europeană a cerut guvernului slovac să amâne proiectul.

Slovacia ar putea călca pe urmele vecinilor săi, Ungaria și Polonia, care au pierdut finanțarea UE din cauza problemelor legate de statul de drept.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro