Sari direct la conținut

Clotilde Armand cere anularea autorizației de construire pe Aleea Modrogan 1A: Este îngrozitor să privești cum o zonă protejată devine betonată

HotNews.ro
Aleea Modrogan 1 A, Foto: Hotnews
Aleea Modrogan 1 A, Foto: Hotnews

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, spune că va cere prefectului Capitalei anularea autorizației de construire și va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții pentru Aleea Modrogan 1A: „Este îngrozitor să privești cum o zonă protejată devine betonată din cauza unor funcționari publici cu interese meschine”. Reamintim că înainte cu câteva zile de alegerile locale din 27 septembrie, administrația Firea a dat autorizație pentru construirea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric.

Blocurile ar urma să fie construite practic în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, lângă Bulevardul Aviatorilor, după ce o bucată din grădină a fost dezmembrată și vândută unui privat de către RA-APPS.

Clotilde Armand a scris pe Facebook că în această dimineață a mers pe Aleea Modrogan nr. 1A și a văzut șantierul de acolo.

„Este îngrozitor să privești cum o zonă protejată devine betonată din cauza unor funcționari publici cu interese meschine. În Parcelarea Filipescu cineva s-a gândit să planteze 3 blocuri și să distrugă zona istorică. Știm foarte bine cine a dat aceste avize și autorizații de construire”, spune Clotilde Armand.

Ea afirmă că viceprimarul Sectorului 1 Oliver Păiuși a început demersurile de verificare a documentației elaborate de funcționarii din Primăria Sectorului 1, iar ea va cere prefectului Capitalei anularea autorizației de construire și va sesiza Inspectoratul de Stat în Construcții.

HotNews.ro a semnalat, încă de la începutul lui noiembrie că, înainte cu câteva zile de alegerile de pe 27 septembrie, administrația Firea a dat autorizație pentru construirea a 3 blocuri cu 4 etaje pe Aleea Modrogan 1 A, în grădina vilei Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric. Blocurile ar urma să fie construite practic în curtea vilei în care se află sediul central al PNL, lângă Bulevardul Aviatorilor, după ce o bucată din grădină a fost dezmembrată și vândută unui privat de RA-APPS. În Planul Urbanistic al zonei protejate Filipescu, aprobat tot de Primăria Capitalei, vila apare cu grad maxim de protecție, la fel și parcul pe care urmează să se edifice construcțiile, conservarea fiind obligatorie.

Această bucată din grădina vilei unde are sediul PNL a ajuns proprietate privată după ce RA-APPS a vândut-o în noiembrie 2014 contra sumei de 4.433.800 euro fără TVA.

La finalul anului 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul imobiliar. Reamintim că Gabriela Firea și PSD aveau majoritatea.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat, terenul pe care se dorește construirea celor 3 blocuri are o suprafață de 4.200 mp. Indicatorii urbanistici solicitați sunt: POT – 48%, CUT – 2,16, înălțimea maximă – 17 m. Beneficiarul este firma One Modrogan, care are acționari potrivit datelor de la Registrul Comerțului: ONE HERASTRAU PLAZA SRL și ONE UNITED PROPERTIES SA.

Vila Filipescu-Brâncoveanu a fost construită între 1908-1915 de fiul lui Ion Filipescu-Vulpache, Alexandru (1852-1916) după planurile arhitectului Roger Bolomey. Această reședință, alături de alte bunuri imobiliare, a fost moștenită de Constantin Basarab Brâncoveanu (1875-1967), unul dintre marii proprietari funciari de atunci, văr primar cu Alexandru Filipescu. În anii ’30, Constantin Basarab Brâncoveanu a girat cu această proprietate mai multe împrumuturi bancare pe care însă nu le-a putut plăti la timp, ca urmare Primăria Capitalei a intrat în posesia vilei și a parcului. PNL folosește azi vila cu chirie, ea aparținând RA-APPS. PNL și-a exprimat intenția de a cumpăra vila în 2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro