Sari direct la conținut

Comunitatea Atelierele Malmaison riscă să piardă spațiul și cere recunoașterea activității de către Stat

curatorial.ro
Atelierele Malmaison, Foto: AGERPRES
Atelierele Malmaison, Foto: AGERPRES

Comunitatea Atelierele Malmaison cere recunoașterea activității sale de către Stat, având în vedere că există pericolul să piardă spațiul din Calea Plevnei 137C în care își desfășoară de trei ani activitatea.

Pe 15 ianuarie, membrii comunității au transmis o scrisoase deschisă Ralucăi Turcan, ministrul Culturii, lui Ștefan Oprea, ministrul Economiei, lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Semnatarii acestei scrisori cer recunoașterea activității Atelierelor Malmaison de către Ministerul Culturii și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, prin măsuri de asigurare a continuității activității pe termen lung, de preferat în spațiul din Calea Plevnei 137C, corp B, administrat de Iprochim SA.

Ministerul Economiei, acționar majoritar al firmei care administrează imobilul

Comunitatea Atelierelor s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spațiu de lucru dedicat pentru artiste și artiști și este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din București și din țară. Clădirea veche de 180 de ani găzduiește atât ateliere ale mai multor artiști, cât și galerii importante din Capitală, precum H’art, VAGon, Sandwich și /SAC.

„La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spațiului, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ne dorim să ne desfășurăm în continuare activitatea în spațiul în care comunitatea noastră de 46 de artiste și artiști și 11 spații de proiecte și galerii a investit resurse considerabile de timp și financiare, însă condițiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiție comercială pentru a păstra spațiul, în loc să fie direcționate către misiunea activității noastre culturale – aceea de a produce un context favorabil pentru creație, de a agrega comunități în jurul artei, de educare a publicului larg”, este precizat în scrisoare.

Semnatarii trag și ei un semnal de alarmă cu privire la lipsa unui statut al artistului și a protecției printr-un cadru legislativ.

CITEȘTE CONTINUAREA PE CURATORIAL.RO

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro