Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu: Pakistanul își recheamă ambasadorul de la Teheran după loviturile Iranului pe teritoriul său
Guvernul pakistanez a anunțat miercuri că și-a rechemat ambasadorul din Iran și că ambasadorului iranian de la Islamabad, care în prezent se află într-o vizită în țara sa, nu i se va mai permite să reintre în Pakistan, relatează Reuters.
Anunțul a fost făcut miercuri după-amiaza de purtătorul de cuvânt al ministerului pakistanez de externe după ce în cursul dimineții Pakistanul a acuzat Teheranul că i-a încălcat spațiul aerian prin lovituri aeriene care au dus la moartea a doi copii.
Ministerul pakistanez de externe a spus că incidentul ar putea avea „consecințe grave” și că este „complet inacceptabil”. „Responsabilitatea pentru consecințe va reveni în mod direct Iranului”, a transmis guvernul de la Islamabad, adăugând că incidentul a avut loc în ciuda existenței mai multor canale de comunicare cu Iranul.
Iranul a declarat că a atacat marți, ca parte a unor lovituri aeriene coordonate efectuate în Siria, Irak și Pakistan, două baze ale grupării teroriste sunnite Yeish al Adl de pe teritoriul pakistanez și că două centre importante ale grupării teroriste au fost distruse cu rachete şi drone.
Atacurile au fost efectuate în zona Koh Sahz din provincia pakistaneză Balucistan, învecinată cu regiunea Sistan Balucistan a Iranului. Yeish al Adl este un grup sunnit care se opune regimului şiit din Iran şi despre care Teheranul pretinde că este susţinut de Israel. Grupul a revendicat atacul care a ucis 11 ofiţeri de poliţie în oraşul Rask din Sistan Balucistan în decembrie anul trecut, printre alte atacuri comise în ultimii ani.
Irakul și-a rechemat la rândul său ambasadorul din Iran
Anunțul Pakistanului vine după ce guvernul irakian a anunțat încă de marți că și-a rechemat ambasadorul de la Teheran pentru discuții după atacul masiv lansat de forțele iraniene marți, una dintre ținte fiind orașul Arbil din nordul Irakului.
Iranul a precizat că ofensiva a început marţi dimineaţa, când Gardienii Revoluţiei, ramura de elită a forțelor armate ale țării, au atacat cu 24 de rachete balistice „Kheibar Shekan” ţinte care au legătură cu gruparea teroristă Statul Islamic şi presupuşi „spioni ai regimului sionist” de pe teritoriul Siriei şi Irakului.
Un număr de 11 rachete au fost lansate spre Erbil, capitala Kurdistanului irakian, împotriva a ceea ce Teheranul a descris drept „centrul de dezvoltare a operaţiunilor de spionaj şi planificare a acţiunilor teroriste”. Gardienii Revoluției au susținut că 4 spioni israelieni au murit în urma loviturilor.
Guvernul irakian a respins imediat după lovituri că atacul cu rachetă ar fi fost îndreptat împotriva unui cartier general al Mossad-ului israelian, aşa cum susţine Teheranul, şi a anunțat că va depune o plângere la Consiliul de Securitate al ONU pentru această „agresiune iraniană împotriva unor zone rezidenţiale cu rachete balistice, despre care spune că a provocat victime civile.
Noi tensiuni în Orientul Mijlociu
Tensiunile dintre cele două țări vecine care au purtat un război sângeros în anii 1980 sunt cu atât mai neobișnuite acum încât scena politică de la Bagdad a ajuns să fie dominată de partide pro-șiite apropiate de Teheran. Iranul este cea mai mare țară șiită din lume și se revendică drept protectorul mondial al acestei ramuri a islamului.
Celelalte 13 rachete lansate marți de Gardienii Revoluției au fost îndreptate împotriva unor ţinte din Siria ale grupării Statul Islamic, care a revendicat atacul terorist de la Kerman, soldat cu 94 de morţi la începutul acestei luni.
La o zi după ce Statul Islamic a revendicat atacul, președintele iranian Ebrahim Raisi și generalul Hossein Salami, comandantul Gardienilor Revoluției, au promis că vor răzbuna masacrul ce a avut loc lângă mormântul lui Qasem Soleimani, generalul carismatic care a condus Forţa Quds a Iranului până la asasinarea sa de către SUA în 2020, într-o lovitură aeriană cu dronă la Bagdad.
Autorităţile iraniene au afirmat că atacurile sunt represalii pentru atentatul de la Kerman, a atacului separat care a dus la moartea ofițerilor de poliţie din Sistan Balucistan în decembrie şi pentru moartea comandanţilor iranieni şi ai unor forțe aparţinând aşa-numitei Axe a Rezistenţei în ultimele săptămâni, în Siria şi Irak.