Parchetul General s-a implicat în infracționalitatea din spălătoriile auto din Galați / După trei ani, un inculpat a fost trimis în judecată pentru că a amenințat și înjurat administratorul unei spălătorii
După ce DNA a atacat problema polițiștilor de la serviciul Rutier din Iași acuzați că luau șpagă pizza și a polițistului din Eforie care lua mită pentru a permite comerțul ilegal pe plaja stațiunii estivale, Parchetul General a ridicat ștacheta și s-a implicat în problema infracționalității din spălătoriile auto din Galați.
Dintr-un comunicat publicat vineri de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aflăm că procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC) au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, cercetat în stare de libertate, în lipsă, pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.
Dosarul pare să fi fost unul spinos, având în vedere că fapta datează din 10 septembrie 2017 și au fost necesari peste trei ani pentru finalizarea cercetărilor și trimiterea inculpatului în judecată.
Care sunt acuzațiile:
- „inculpatul s-a deplasat la o spălătorie auto din orașul Galați unde, în prezența tuturor persoanelor care se aflau la spălătorie ar fi adresat injurii și ar fi amenințat cu acte de violență pe administratorul spălătoriei și alte două angajate, solicitând concedierea acestora pentru că ar fi refuzat să fie angajate la spălătoria lui auto.
- Prin faptele sale acesta a tulburat ordinea și liniștea publică și a creat un sentiment de insecuritate tuturor persoanelor prezente”.
Cu alte cuvinte, inculpatul avea și el o spălătorie auto și l-a înjurat și amenințat „cu acte de violență” pe administratorul unei alte spălătorii auto, unde lucrau două femei care nu au vrut să se angajeze la el.
Este neclar de ce acest dosar a ajuns să fie instrumentat de SUPC – PÎCCJ, în condițiile în care Noul Cod de Procedură Penală prevede, la competența organelor judiciare, că este competent să efectueze urmărirea penală „procurorul de la parchetul corespunzător instanţei care, potrivit legii, judecă în primă instanţă cauza cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”.
Iar rechizitoriul privind cearta din spălătoria auto din Galați realizat de SUPC, o secție a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost înaintat Judecătoriei Galați, „spre competentă soluționare”.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are în competență, printre altele, cauzele care țin de Înalta Curte de Casație și Justiție, care:
- judecă în primă instanţă infracţiunile de înaltă trădare, infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituţionale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.