Subiectele zilei: Încep negocierile în PNL pentru un loc eligibil la parlamentare. Ce nume sonore nu mai au loc pe liste; Ce mai înseamnă o sută de lei
Încep negocierile în PNL pentru un loc eligibil la parlamentare. Ce nume sonore nu mai au loc pe liste. Liberalii au început negocierile din spatele uşilor pentru un loc eligibil la următoarele alegeri parlamentare. Cel mai cunoscut ales care ar urma să fie lăsat pe dinafară este Mihai Voicu, liberal cu patru mandate în Parlament şi cu o condamnare în primă instanţă la trei ani cu suspendare, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Surse din partid susţin că schimbări ar putea să apară şi în Dâmboviţa, acolo unde sunt şanse foarte mari ca Iancu Caracota să nu fie pus pe listă, îpotrivit Adevărul.
Ce mai înseamnă o sută de lei. Sărăcia urlă în rîndul celor care drămuiesc ultimul ban și se culcă invariabil cu gîndul la ziua de mîine. Din cîteva sute de lei lunar, cei defavorizaţi încropesc coșul zilnic din care jumătate constă în alimente. Avem cea mai mare rată a sărăciei, anume 20%, față de media de 5,9% din Uniunea Europeană. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 142 de lei pentru o persoană și de 527 de lei pentru o familie cu cinci persoane. Cam pe aici se află 75% dintre familiile de romi, care reprezintă între 1,5 și 2 milioane de suflete, deși la ultimul recensămînt și-au declarat etnia de trei ori mai puțini. Ce mai înseamnă o sută de lei pentru categoriile de mai sus? Pînă unde mai poate să urle sărăcia în rîndul celor care drămuiesc ultimul ban și se culcă invariabil cu gîndul la ziua de mîine?, se întreabă Deutsche Welle.
Optica Rusiei, Chinei și UE vizavi de criza politică din Belarus – între intervenție, susținere și influență. Deteriorarea relației cu proprii votanți, revoltați de fraudarea alegerilor, l-a forțat pe Aleksandr Lukashenko să autorizeze intervenția Rusiei în Belarus. Este primul caz din regiunea Parteneriatului Estic, când autoritățile naționale sunt dispuse să recurgă, de bună voie, la asistența rusească pentru a stabiliza situația politică. Pentru a nu scăpa situația de sub control și a nu repeta eșecul din Ucraina, Putin a aprobat câteva seturi de ajutor de ordin informațional, economic, de securitate și politico-diplomatic și hibridă. Pe partea informațională, câteva zeci de jurnaliști ruși de la mașinăria propagandistică Russia Today (RT) au fost aduși în Belarus pentru a se îngriji de spațiul informațional belarus, scrie Denis Cenuță pe Contributors.ro.
Cum a vrut Ponta să cedeze către Huawei comunicațiile strategice ale României. În 2014, presa a publicat un memorandum prin care Huawei urma să participe la realizarea, de către statul român, a Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului. În memorandum se mai afirma că Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“, scrie Newsweek.
Alegeri în marile orașe: Timișoara. Dincolo de calcule politice și de sondaje, Timișoara face din nou un pas înaintea altor mari orașe – testează, în premieră, dacă un om politic născut și educat în afara României poate să ajungă primar. Fenomenul electoral Dominic Fritz se întâlnește aici cu un conservatorism al alegătorului român mulțumit de Nicolae Robu, primar pe care îl știe. Ne poartă prin TimișoaraRevoluției și de acum poetul Robert Șerban, scriitorul Mircea Mihăieș, universitarul Vasile Popovici și actorul Ovidiu Mihăiță. material Recorder
Ioan Oltean, fostul lider PDL: După cinci ani, când aceiași procurori DNA,au constat că „fapta nu a existat”, s-au scris două-trei rânduri în presă, iar televiziunile au ignorat subiectul. Am fost judecat public în temeiul unui denunț al unui preot care, la vremea respectivă, era deținut, în închisoarea de la Găiești. Am fost găsit vinovat înainte de a ajunge în fața unei instanțe. Trei săptămâni am fost obiectul dezbaterilor și al comentariilor pe toate canalele de televiziune. Am fost supus unui linșaj în sensul cel mai exact și concret al cuvântului. Acum, după cinci ani, când aceiași procurori, aceeași instituție care a cerut arestarea mea, constată că „fapta nu a existat”, s-au scris două-trei rânduri în presă, iar televiziunile au ignorat subiectul. Nimeni nu a mai comentat și nu a mai pus în discuție reabilitarea mea, scrie revista Qmagazine.
Witold Pilecki – eroul absolut al Poloniei / Omul care s-a lăsat închis la Auschwitz, a demascat planurile naziștilor și pe care rușii au încercat să-l șteargă din istorie. În luna septembrie 1940 se va lăsa arestat în Varșovia, ajungând în lagărul de la Auschwitz după câteva zile. Aici îi va fi atribuit numărul de prizonier 4859. În interiorul lagărului, a creat o structură de rezistenţă și informaţii numită Organizaţia Militară Secretă. Situația descrisă de acesta, prin mesaje, era una înspăimântătoare, Pilecki vorbind despre genocid, descriind crematoriile și modul de exterminare al prizonierilor. Inițial, informațiile sale nu au fost crezute, fiind considerate exagerări grosolane. Informațiile sale ajungeau direct la guvernul polonez, aflat în exil, la Londra, potrivit Punct.News.