Cea mai mică localitate din Timiș, pe "lista roșie" din greșeală: "Cazurile de COVID-19 numărate la noi sunt la Lugoj" / "Trebuie să facem școală online, dar copiii nu au nici semnal la telefon"
Bara este cea mai mică comună din județul Timiș, având în jur de 300 de oameni. A fost inclusă de Ministerul Sănătății pe lista „localităților roșii” din România, unde școala ar trebui să înceapă online. Autoritățile locale spun însă că totul este o greșeală, pentru că cele trei persoane cu COVID-19 carae apar în statistică sunt, de fapt, la Lugoj, unde au domiciliul, în comună având doar reședința. „Noi trebuie să facem școală online, dar copiii nu au nici semnal la telefon”, a declarat pentru HotNews.ro viceprimarul comunei.
- Comuna „roșie” din Maramureș care refuză școala online: Au stat copiii destul acasă
- Școala online într-o localitate „roșie” din România: 40 % dintre elevi nu au laptopuri sau acces la internet
Comuna Bara are doar 300 de locuitori și este cea mai mică din județ. Sunt 7 copii care merg la școala primară din comună și alți 10 copii de grădiniță.
Comuna s-a trezit inclusă pe lista „localităților roșii” deși, potrivit autorităților locale, nu are niciun caz de COVID-19.
„A fost o greșeală, o confuzie. Sunt 3 cazuri de COVID-19, care au însă domiciliul la Lugoj și sunt acolo în carantină. La noi au doar reședință, dar ei sunt la Lugoj. Noi nu avem de fapt niciun caz în comună, a fost luată adresa de resedință, pentru că nu știu să facă diferența între domiciliu și reședință și așa ne-am trezit noi pe lista roșie”, a declarat pentru HotNews.ro viceprimarul comunei, Daniel Ursu.
El spune că încă de luni, când a apărut lista, a făcut sesizări la Prefectură, la Inspectoratul Școlar Județean și la DSP, semnalând această anomalie, dar până acum nu a primit niciun răspuns.
La școala din comună sunt 7 copii de clasă primară și alți 10 de grădiniță, care ar trebui să înceapă școala online. Viceprimarul spune că la cei mici nu se pune problema și că, eventual, vor primi acasă fișe de lucru de la educatoare, iar cei mari nu au dispozitive. Unii dintre ei nu au nici semnal la telefon.
„Avem sate unde nu exista semnal pe telefon, cum să facă online? O să lucreze și copiii de la școala primară prin fișe de lucru – va merge profesorul acasă ca să le ducă. Nu are copilul semnal, nu are conexiune la internet, ce să facă?”, a adăugat viceprimarul.