Sari direct la conținut

e-Sigiliu ar trebui să se aplice din 2024, dar încă nu a apărut ordinul privind criteriile de risc/ Termenul a fost depășit

HotNews.ro
Comert - tir, Foto: Avesun | Dreamstime.com
Comert - tir, Foto: Avesun | Dreamstime.com

ANAF și Vama ar fi trebuit să emită un ordin privind stabilirea criteriilor de risc pentru a pune în aplicare e-Sigiliu, introdus prin Legea care a crescut taxele și a introdus altele noi (L296/2023).

Deși au avut un termen de 60 de zile, acesta a fost depășit (26 decembrie 2023 ar fi fost data limită), iar în dezbatere publică nu a apărut nimic pe acest subiect. Așadar, cele două instituții întârzie.

Conform legii amintite, sistemul național RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF) spunea anul trecut într-un interviu acordat HotNews.ro că autoritățile doresc montarea unor dispozitive pe mijloacele de transport care să asigure trasabilitatea unor anumite bunuri.

„Presupune, de fapt achiziția, cel mai probabil a unor dispozitive GPS mobile care vor fi montate pe mijloacele de transport, cu o aplicație de urmărire, probabil un Google Maps sau ceva similar, o aplicație de hărți pe care să se vadă de fapt că traseul respectiv este respectat sau să se știe în fiecare moment unde este acel mijloc de transport cu acele bunuri”, a explicat Dan Manolescu.

Sistemul va fi utilizat de către autorități doar în cazul acelor firme care, în urma unei analize de risc, se consideră că trebuie să fie supravegheate în acest mod.

Potrivit Legii, aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul național se realizează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Vamală Română în baza unei analize de risc.

În cazul aplicării de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducătorul auto are obligația asigurării integrității acestora. Neîndeplinirea de către conducătorul auto a acestei obligații constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 20.000 la 50.000 lei.

Sursă foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro