Sari direct la conținut

SUA sparg pușculița înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ce sumă este destinată Ucrainei

HotNews.ro
SUA sparg pușculița înainte de venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ce sumă este destinată Ucrainei
Obuze de calibrul 155 mm, pregătite pentru a fi expediate Ucrainei. Fabrica de muniție a armatei americane din Scranton (SCAAP), Pennsylvania, SUA, 16 aprilie 2024. Sursa foto: Charly TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Statele Unite vor cheltui restul de şase miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte ca președintele ales Donald Trump să îşi preia mandatul, a anunțat duminică consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, avertizând împotriva riscurilor de încetare a sprijinului american pentru Kiev, informează AFP.

Dosarele de politică externă se vor afla pe ordinea de zi atunci când Joe Biden şi Donald Trump se vor întâlni miercuri, în Biroul Oval, pentru a începe transferul de putere.

Preşedintele în exerciţiu va avea ocazia să îi explice preşedintelui ales cum vede lucrurile, care este stadiul lor şi să discute cu el despre modul în care intenţionează să abordeze aceste chestiuni atunci când va prelua funcţia, a precizat duminică Jake Sullivan, pentru postul american de televiziune CBS.

Joe Biden a preluat conducerea unei coaliţii internaţionale de sprijinire a Ucrainei, care se află într-un moment crucial, după victoriile militare ruseşti obținute constant în ultima perioadă pe fondul lipsei de soldaţi.

Unul dintre obiectivele administraţiei sale în lunile rămase este să „pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pe câmpul de luptă, astfel încât să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor”, a explicat Jake Sullivan, potrivit Agerpres.

La rândul său, Donald Trump a susținut anterior că ar putea pune capăt războiului „într-o zi”, fără a detalia vreodată cum ar proceda, dar probabil în cadrul unui acord care ar impune Kievului să cedeze Moscovei o parte din teritoriul său.

Kremlinul a comunicat duminica aceasta că republicanul a trimis „semnale pozitive” în timpul campaniei cu privire la conflict, deoarece a vorbit despre o posibilă „pace” şi nu a arătat „dorinţa de a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.

Jake Sullivan a explicat, de asemenea, că se aşteaptă la progrese în Orientul Mijlociu. „La un moment dat, guvernul israelian va dori să încheie un acord care să le permită cetăţenilor săi să se întoarcă acasă”, a spus consilierul de la Casa Albă.

„Nu cred că o face pentru politica americană, ci pentru a încerca să asigure securitatea Israelului şi mă aştept să vedem unele progrese în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

Donald Trump are o relaţie strânsă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a catalogat realegerea republicanului drept o „victorie uriaşă” şi a declarat că a vorbit cu noul președinte de trei ori în ultimele zile.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro