OMS suspendă ”temporar” studiile clinice cu clorochină
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochina pe care le realizează cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție, potrivit AFP.
Această decizie urmează publicării vineri a unui studiu în jurnalul medical The Lancet, considerând ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, specificând că s-a decis suspendarea sâmbătă.
OMS a lansat studii clinice cu hidroxiclorochina, denumită „Solidaritate”, în urmă cu mai bine de două luni, cu scopul de a găsi un tratament eficient pentru Covid-19.
În prezent, „peste 400 de spitale din 35 de țări recrutează activ pacienți pentru testare”, a declarat șeful OMS.
Cu toate acestea, potrivit studiului publicat în The Lancet, nici clorochina și nici derivatul său de hidroxicloroquina nu se dovedesc eficiente împotriva Covid-19 la pacienții spitalizați, iar aceste molecule chiar cresc riscul de deces și de aritmie cardiacă.
Studiul a analizat datele de la aproximativ 96.000 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 internați la 671 de spitale în perioada 20 decembrie 2019 – 14 aprilie 2020.
Aproximativ 15.000 dintre aceștia au primit una dintre cele patru combinații (clorochina singură sau combinată cu antibiotic, hidroxiclorochina singură sau combinată cu același antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienți din grupul de control care nu au primit acest tratament.
Ambele medicamente au arătat dovezi ale eficacităţii împotriva coronavirusului într-o analiză de laborator, dar testele pe pacienţi s-au dovedit neconcludente.
Câteva studii mai mici din Europa şi China au stârnit interesul pentru utilizarea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19, dar au fost criticate pentru lipsa de rigurozitate ştiinţifică.
Mai multe studii mai recente nu au arătat ca medicamentul ar fi unul eficient pentru tratarea COVID-19. Saptamana trecută, doua studii publicate in revista medicala BMJ au arătat ca pacienţilor cărora li s-a administrat hidroxiclorochină nu li s-a imbunatatit semnificativ starea faţă de cei care nu au fost trataţi cu acest medicament.
Hydroxichlorochina este utilizată de zeci de ani pentru a trata lupusul şi artrita reumatoidă, precum şi malaria. Pacienţii spitalizaţi tind să aibă o versiune mai severă a COVID-19. Unii susţinători ai acestor medicamente pentru tratarea COVID-19 susţin că este posibil să fie nevoie să fie administrate într-o etapă anterioară pentru a fi eficiente.