Sari direct la conținut

Pe urmele misterioasei boli legate de Covid-19 care afectează copiii: Cazuri, decese, simptome și similitudini cu boala Kawasaki și Covid-19

HotNews.ro
Coronavirus Spania, copil, Foto: Profimedia Images/Andreas Solaro/AFP
Coronavirus Spania, copil, Foto: Profimedia Images/Andreas Solaro/AFP

De unde vine boala inflamatorie, probabil legată de Covid-19, care afectează copiii? La două săptămâni după primele raportări, țările își fac griji și încearcă să înțeleagă fenomenul misterios care deocamdată nu a provocat multe decese, relatează AFP într-un amplu material pe acest subiect.

Ce legătură are cu Covid-19?

”Ipotezele inițiale indică că acest sindrom ar putea fi legat de Covid-19”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a făcut apel la ”toți doctorii din lume să lucreze cu autoritățile țărilor lor și OMS pentru a înțelege mai bine acest sindrom” la copii.

”Asocierea cu o infecție cu SARS-CoV-2 încă nu a fost stabilită, dar pare plauzibilă”, a spus într-un raport publicat vineri Centrul European pentru Prevenție și Controlul Bolilor.

Această boală a fost numită ”sindrom inflamator multi-sistemic” (care poate afecta toate organele, n.r.), iar ipoteza legăturii acesteia cu coronavirus este susținută de faptul că aceste cazuri pediatrice au izbucnit în timpul pandemiei Covid-19 și de faptul că deseori au fost testate pozitiv la testele PCR și la cele de serologie.

”Aceste rezultate sunt în favoarea unei legături dintre infecția cu SARS-CoV-2 și această patologie”, consideră agenția de Sănătate Publică Franța.

Aceasta estimează că, la copiii afectați, această boală survine ”într-o perioadă de patru săptămâni după infectarea” cu coronavirus.

”Au avut virusul, corpurile lor l-au combătut. Dar acum există acest răspuns imunitar excesiv”, a spus pediatrul Sunil Sood, de la centrul medical pentru copii Cohen din New York.

Câte cazuri, câte decese?

”Aproximativ 230 de cazuri suspecte au fost raportate în Europa și Regatul Unit”, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Un deces a fost anunțat vineri în Franța, dar acesta a avut loc sâmbăta trecută. Este vorba de un copil de 9 ani care a murit în Marsilia din cauza ”problemelor la nivel neurologic legate de infarct”.

Testele serologice au arătat că ”a fost în contact” cu coronavirusul, dar nu a dezvoltat simptomele Covid-19.

135 de cazuri au fost raportate în Franța de la începutul lunii martie, potrivit autorităților sanitare.

În Anglia, un băiat de 14 ani a murit. El făcea parte dintr-un grup de opt copii cu această boală rară.

În Statele Unite, 100 de cazuri au fost raportate în statul New York, iar cel puțin trei copii au murit.

Prima alertă a venit dinspre Regatul Unit la sfârșitul lunii aprilie. De atunci, cazuri au fost raportate în Italia, Spania, Germania.

Ce simptome sunt?

Simptomele includ febră mare, durere abdominală și probleme digestive, erupție cutanată, conjuctivită, limba umflată, roșie și chiar probleme cardiace.

”Aceste simptome sunt un amestec între boala Kawasaki și sindromul șocului toxic”, notează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Descrisă pentru prima oară în 1967 în Japonia, boala Kawasaki provoacă inflamarea vaselor de sânge la copiii afectați.

Dacă simptomele sunt similare, cercetătorii insistă că există diferențe la cazurile actuale: caracterul inflamator și atacurile de cord sunt ”mult mai pronunțate” la cazurile legate de Covid-19 decât la boala clasică Kawasaki, potrivit agenției de Sănătate Publică din Franța.

Mai mult, noua boală poate afecta copii mai mari și chiar adolescenți, în timp ce Kawasaki afectează în general copii sub 2 ani.

Pentru a marca diferențele, ministrul francez al Sănătății vorbește despre ”pseudo-Kawasaki”.

Un studiu italian publicat miercuri în jurnalul medical The Lancet asupra regiunii din Bergamo estimează că numărul cazurilor care seamănă cu boala Kawasaki a crescut de la debutul pandemiei cu Covid-19.

10 copii (cu vârstă medie de 7 ani și jumătate) au fost diagnosticați cu acest tip de sindrom între 18 februarie și 20 aprilie comparativ cu 19 (cu o medie de vârstă de 3 ani) în ultimii cinci ani.

Pista genetică?

De ce această nouă boală afectează unii dintre copii, dar nu și pe alții? Aceasta este întrebarea care îi chinuie pe cercetători, în timp ce nici originea bolii Kawasaki nu este cunoscută (ar putea fi un amestec de factori: infecțios, genetic și imunitar).

Una dintre pistele explorate este cea genetică.

În Anglia, șase dintre primele opt cazuri erau copii de culoare, de ”origine afro-caraibiană”, ceea ce ar putea sugera pista genetică, potrivit unui studiu din 7 mai din The Lancet.

Copilul care a murit în Franța era de asemenea de origine africană, potrivit doctorului său.

Niciun alt caz similar nu a fost raportat la copii în Asia, inclusiv în China, unde a apărut coronavirusul în decembrie.

Acest lucru este cu atât mai suprinzător cu cât boala clasică Kawasaki afectează mai mult copiii din Asia.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro