Doctrina șocului: numirile lui Donald Trump în noua sa administrație au stârnit consternare la Washington. Ce urmărește de fapt președintele ales
Nominalizările făcute de liderul ales pentru echipa care va prelua conducerea SUA, în unele cazuri oameni fără experiență pentru posturile importante, și cu un trecut cel puțin controversat, arată că acesta dorește să zdruncine sistemul politic și să se înconjoare de loialiști, dispuși să îi îndeplinească ordinele și promisiunile din campania electorală, scriu CNN și BBC.
Decizia lui Donald Trump de a-l nominaliza pe congresmanul Matt Gaetz pentru funcția de procuror general a picat ca un trăsnet miercuri după-amiază în Washington DC.
Dintre toate numirile președintelui ales, aceasta, au spus comentatorii și diverși politicieni, este cu siguranță cea mai controversată – și trimite un mesaj clar că Trump intenționează să zguduie establishmentul atunci când se întoarce la putere, observă BBC.
Gaetz, un congresman din Florida, este probabil cunoscut pentru că a condus lupta pentru demiterea republicanului Kevin McCarthy de la șefia Camerei Reprezentanților. Dar controversele de care este legat sunt numeroase.
În 2018, a adus un negaționist al Holocaustului la discursul despre Starea Uniunii și, ulterior, a încercat să expulzeze dintr-o audiere doi părinți care și-au pierdut copiii în urma unui atac armat, pentru că aceștia aveau alte opinii pe tema controlului armelor.
Mai complicat este însă că a fost anchetat de chiar departamentul pe care îl va conduce pentru relații sexuale cu o minoră.
Trump și-a exprimat anterior dorința de a schimba drastic atât aparatul de securitate națională, cât și Departamentul de Justiție, pe care încă îl acuză pentru ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din 2016 și pentru alte dosare care îl vizează.
Nominalizarea lui Gaetz sugerează că președintele ales merge mai departe pentru a îndeplini această promisiune.
Oameni loiali
Ultimele alegeri ale lui Trump au fost la fel de controversate. La șefia serviciilor naționale de informații a fost numită Tulsi Gabbard, fosta deputată democrată care și-a exprimat simpatia pentru Rusia, a rostogolit teorii ale conspirației promovate de Moscova și s-a întâlnit cu dictatorul sirian Bashar al-Assad.
Atât de surprinzătoare au fost aceste două selecții încât aproape au eclipsat alegerea prezentatorului Fox News Pete Hegseth pentru funcția de secretar al apărării, anunțată marți seara.
Alte alegeri ale lui Trump, cum ar fi senatorul Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat, sunt mai convenționale.
De asemenea, Trump a însărcinat doi loialiști cu politica de frontieră, un semn că este dispus să aplice politica dură antimigrație promisă în campanie.
În plus, l-a numit pe Elon Musk într-un post pentru eficientizarea guvernului, oferindu-i potențial și mai multă influență celui mai puternic om din lume.
La fel ca majoritatea oamenilor nominalizați de Trump, Gabbard, Hegseth și Gaetz au câteva lucruri în comun.
Ei îi sunt loiali președintelui ales. Susțin în general toate pozițiile președintelui, inclusiv acuzațiile că alegerile de acum patru ani au fost fraudate. Și, dacă Trump intenționează, așa cum spune el, să urmeze o politică de răzbunare – ei par să fie dispuși să îi onoreze ordinele, scrie CNN.
Consternarea care a cuprins establishmentul politic și instituțional a contrastat cu euforia care a cuprins rețelele conservatoare și rețelele sociale ale fanilor lui Trump.
Președintele ales, observă CNN, își extrage forța politică din poziția sa de outsider, iar dacă persoanele pe care le va alege vor fi confirmate de Senat, acestea ar putea fi însărcinate cu misiunea sa de a demola guvernul și de a-i îndepărta pe cei pe care Trump îi consideră dușmani.
Cea mai controversată nominalizare
Nominalizarea lui Gaetz a născut deja multe întrebări, care au legătură chiar cu declarațiile făcute de Trump în campania electorală, când a anunțat că se va răzbuna pe rivalii săi politici și îi va băga la închisoare.
Gaetz a fost unul dintre principalii susținători ai încercărilor lui Trump de bloca certificarea alegerilor din 2020 și, printre altele, a cerut desființarea FBI, a Departamentului de Justiție și a altor agenții, cu excepția cazului în care acestea se supun.
O altă preocupare a senatorilor, care vor trebui să îl confirme pe Gaetz în noua sa funcție, este ancheta Departamentului de Justiție în urma acuzațiilor că acesta a întreținut relații sexuale cu o minoră. Ancheta a fost închisă în 2023, iar congresmanul nu a făcut obiectul unor acuzații penale. Acesta a negat ferm orice faptă ilegală.
Ancheta comisiei de etică a Camerei Reprezentanților în acest caz este încă activă, dar Gaetz tocmai și-a anunțat demisia din Cameră, astfel că colegii săi nu vor mai avea competența de a finaliza demersul.
Nominalizarea i-a luat prin surprindere și pe unii republicani, iar câțiva senatori au sugerat că Gaetz ar putea să nu primească votul necesar în camera superioară a Congresului pentru a ocupa funcția.
Însă mai mulți republicani s-au grăbit apoi să salute alegerea lui Trump, ceea ce ar putea sugera că partidul va face în cele din urmă ceea ce a făcut mereu până acum – îl va asculta pe președinte.
Un risc la adresa securității naționale
Celelalte nominalizări recente au stârnit de asemenea semne de întrebare. Vestea că Pete Hegseth a fost ales să conducă Pentagonul a zguduit Washingtonul.
Vedeta Fox News a servit în Irak și Afganistan. Dar el are puțină experiență profundă în strategie la nivel înalt, diplomație internațională și securitate națională, lucruri necesare celor care conduc cea mai puternică armată a planetei.
Comentatorii au avertizat că acest riscă să fie depășit la o convorbire telefonică cu un ministru al apărării rus sau chinez, dacă ar fi chemat să dezamorseze o criză bruscă.
Un lucru clar este că anii petrecuți de Hegseth la Fox demonstrează că el este foarte calificat pentru a conduce un război cultural în cadrul Departamentului Apărării, având în vedere condamnarea programelor de diversitate și reticența sa privind femeile care servesc în luptă.
Tulsi Gabbard, nominalizată pentru șefia comunității de informații, are de asemenea un dosar militar distins. Dar ea pare să fi fost aleasă mai degrabă mulțumită suspiciunilor sale față de comunitatea serviciilor de informații, într-un moment în care Trump încearcă să curețe ceea ce el numește „actori corupți” pe care îi consideră neloiali.
În trecut, Gabbard a sugerat că se îndoiește de faptul că dictatorul sirian Bashar al-Assad este vinovat de crime de război după un atac cu arme chimice. De asemenea, ea a fost acuzată senatorul republican Mitt Romney că „repetă ca un papagal” propaganda falsă a Rusiei, principalul adversar al Americii în materie de spionaj.
Unii comentatori au sugerat că numirea ei într-un post atât de important reprezintă un risc la adresa securității naționale.