Sari direct la conținut

De ce ne e greu să terminăm relațiile toxice. Explicații și soluții ca să-ți câștigi ușor independența față de un partener abuziv

HotNews.ro
Ceea ce din afară poate fi o relație de invidiat, poate ascunde un mediu pshihologic toxic, în care partenerii își fac rău constant. FOTO: Shutterstock
Ceea ce din afară poate fi o relație de invidiat, poate ascunde un mediu toxic, în care partenerii își fac rău constant. FOTO: Shutterstock

Relațiile toxice apar când partenerul îți face mai mult rău decât bine, afectându-ți stima de sine, echilibrul emoțional și chiar sănătatea fizică. Uneori se manifestă subtil, alteori fățiș, de la reproșuri constante până la manipulare sau control. Fără să-și dea seama, multe persoane ajung în astfel de relații, atrase inițial de conexiunea pe care o simt față de partener. Efectele negative, însă, pândesc după colț.

Relațiile toxice nu sunt ușor de identificat. Încep bine, apoi ceva se întâmplă. Semnalele de alarmă apar treptat. Poate fi o critică, un comentariu depreciativ despre prieteni sau îngrădirea unor mici libertăți. În timp, aceste comportamente escaladează, creând un mediu tensionat și dificil de suportat. Victima se simte controlată, neapreciată sau chiar neînțeleasă. În loc să se simtă sprijinită și respectată, ajunge să fie dominată de stres, incertitudine și, de multe ori, teamă.

O relație toxică duce la anxietate, depresie, probleme de somn și dificultăți de concentrare. Emoțiile negative acumulate pe termen lung influențează direct sănătatea mentală și bunăstarea generală, iar această stare poate persista mult timp chiar și după încheierea relației.
Dacă în teorie totul e simplu – identifici semnalele de alarmă și tai răul de la rădăcină, punând punct respectivei relații – în practică situația e greu de gestionat. Prizonieratul psihologic generat de un partener toxic e greu de anulat tocmai pentru că victima nu se mai crede în stare de nimic. Nici măcar să se despartă de rău.

Când în cuplu nu e armonie este nevoie și de specialiști

Dacă și tu simți că ești într-o astfel de relație, care poate degenera, sau ai tendința de a aduce în viața ta oameni care sfârșesc prin a te răni, te invităm la Conferința Smart Couple organizată de SmartLiving.ro pentru a vorbi cu sinceritate și curaj despre ce mai înseamnă astăzi un cuplu fericit și cât de mult contează sexul în toată ecuația unei relații.

Te așteptăm sâmbătă, 23 noiembrie 2024, începând cu ora 10.00, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie (str. Ion Ghica 4, București, zona Universitate), Sala Ștefan Burcuși, etaj 3. Biletele sunt disponibile AICI.

Îi aducem în fața ta pe unii dintre cei mai titrați specialiști în relații și medici care îți pot explica ce se întâmplă în interiorul tău din punct de vedere hormonal. Vei înțelege mai bine ce simți tu și de ce partenerul reacționează într-un anume fel, poate din senin, atunci când îi atragi atenția că nu și-a dus farfuria în chiuvetă. Vor vorbi cu deschidere despre provocările din cuplu și îți vor răspunde la întrebări: Dr. Radu Mihalca, medic endocrinolog specializat în sexologie, Gabriela Marin, psihosexolog, Iulia Barca, psihoterapeut și Diana Vijulie, psiholog și psihoterapeut, specializată în terapia de cuplu.

La conferința Smart Couple, specialiștii invitați îți vor spune care sunt pașii concreți pe care îi poți face ca să ai o relație împlinită cu partenerul, dar și cu tine însăți.

„Vrem ce e mai bun pentru noi, dar cu toate acestea vom tolera toxicitatea pentru că știm să îi facem față. Mare parte dintre noi de-a lungul vieții vom căuta parteneri care seamănă cu mama și cu tata. Vom găsi un partener care ne va fi familiar. Când ne e familiar ceva, știți ce se întâmplă? Ne atrage! Ne place! Nu știm de ce. Stăm într-o cameră, e în spatele nostru, e întuneric și ne întorcem. E chimie, pur și simplu. Dacă știți că aveți un tipar relațional toxic, vă recomand ca, atunci când atracția este foarte puternică, să fugiți din camera aceea. Nu rămâneți acolo orice s-ar întâmpla!”, spune Iulia Barca, psihoterapeut.

Care sunt semnele unei relații toxice

Uneori este evident că o relație între doi oameni este toxică. Abuzul fizic și verbal, infidelitatea repetată și comportamentul sexual inadecvat sunt semne clare că lucrurile sunt dăunătoare pentru unul dintre parteneri. Alteori sunt mult mai discrete și implică manipulare, comportament lipsit de respect, necinstit sau dorința constantă de control.

Abuzul este asociat de cele mai multe ori cu violența fizică sau verbală, dar se poate manifesta în diferite moduri, inclusiv emoțional, financiar, social și/sau sexual. Umilirea partenerului sau amenințările sunt semne că ești într-o relație toxică, iar partenerul/a este abuziv(ă). 

De ce este greu să ieși dintr-o relație toxică

Ne alegem relațiile după anumite tipare din care e greu să ieșim. Când apar și implicații financiare sau copii este cu atât mai greu. „Ca să plece din relația abuzivă, victima are nevoie, conform studiilor de specialitate, de minimum șapte încercări. În acest cerc continuu al violenței domestice, ea va trebui să treacă prin împăcare și prin furie de minimum șapte ori ca să înțeleagă că trebuie să iasă din relația toxică.”, spune Adela Szentes, psihoterapeut, într-un interviu pentru Totul Despre Mame.

Motivele pentru care părăsirea unei relații abuzive este dificilă sunt multe. Primul dintre ele este frica pentru că de cele mai multe ori un partener este extrem de manipulator față de celălalt. Acest lucru implică frecvent amenințările fizice, emoționale sau financiare dacă cealaltă persoană vorbește despre plecare. Drept urmare, victimei o să-i fie frică să-și părăsească partenerul.

Copiii sunt un alt motiv puternic. De multe ori, partenerul agresiv amenință că va primi custodia deplină sau cel/cea abuzat(ă) se teme de impactul pe care o eventuală despărțire l-ar avea asupra celor mici.

Siguranța financiară este un alt subiect sensibil. Dacă un partener este dependent financiar de celălalt, ar putea complica logistica implicată în plecare. Chiar și în cazurile în care cel/cea abuzat(ă) ar avea resursele pentru a se întreține, există riscul ca partenerul/a abuzator să îi fi inoculat ideea că nu se va putea descurca niciodată.

Relațiile toxice sunt deseori ascunse de ochii familiei sau prietenilor de rușine. Drept urmare, persoana abuzată suferă în tăcere fără să ceară ajutor cuiva. Apoi, chiar dacă pare greu de înțeles pentru unii, dragostea este un motiv serios pentru care sunt oameni care aleg să stea în relații toxice. În plus, poate fi greu să te eliberezi de o dinamică relațională dezechilibrată în care un partener dă în mod constant și celălalt ia, ca în relațiile codependente.

Cum să ieși dintr-o relație toxică

Dacă ai fost într-o relație toxică mult timp, e greu să vezi o ieșire. Ai putea chiar să crezi că tu ești cu adevărat cauza problemei. De cele mai multe ori se întâmplă ca cel/cea abuzat(ă) să se simtă vinovat(ă), deoarece prin manipulare i s-a indus această senzație.

Primul pas spre ieșirea dintr-o relație toxică este conștientizarea situației și acceptarea faptului că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui. Realitatea este adesea mai complicată, iar persoanele aflate în astfel de conjuncturi nu pot ieși din cauza multor factori, inclusiv situația financiară, prezența copiilor și emoțiile.

Totuși, cu cât îți dai mai repede seama că ești într-o relație toxică și faci pași pentru a o părăsi, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea ta fizică și psihică. Înainte de a pleca, fă-ți un plan în care să stabilești unde vei sta, ce lucruri vei lua și cum vei face față tranziției.

În cazul în care ești dependent(ă) financiar de partenerul abuzator, caută o cale să obții venituri proprii. Poți să cauți un job part-time sau sub nivelul pregătirii tale profesionale, dar care să îți asigure o sursă de bani neceară supraviețuirii pe termen scurt.

Odată cei ai luat decizia de a pleca, caută o persoană de încredere care să te ajute în tot acest proces. Dacă te simți amenințat(ă), informează autoritățile că vei avea nevoie de ajutor. Nu doar de siguranța ta fizică trebuie să te preocupi, ci și de cea psihică și emoțională. Poți apela la grupuri de suport sau consilieri care să te ajute să îți regăsești echilibrul. Numeroase ONG-uri oferă servicii gratuite în acest sens.

Dacă ai stat o perioadă lungă de timp într-o relație toxică probabil stima ta de sine și sănătatea mintală au avut de suferit. Poate dura ceva timp până când ești gata să intri într-o altă relație. Nu te grăbi pentru că ești vulnerabil(ă). Fă-ți timp pentru tine, pentru hobby-urile tale. Dacă nu ai unul, e momentul perfect să descoperi ce ți-ar plăcea.

Un lucru nu trebuie să faci: să continui dialogul cu fostul partener! Nu mai vorbi cu el deloc, taie orice modalitate de comunicare, de la canale de social media, la telefon. Oamenii toxici sunt foarte vicleni și pot folosi șantajul emoțional pentru a te atrage înapoi. Dacă ai luat decizia de a ieși din relația care îți face rău, oprește orice formă de comunicare. Dacă trebuie să obții un ordin de restricție, fă-o.

Pe scurt, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a ieși dintr-o relație toxică:

  • construiește-ți sprijinul social;
  • explorează modalități de a deveni mai independent(ă);
  • bazează-te pe familie și prieteni pe măsură ce decizi să pleci;
  • obține ajutor de la profesioniști, inclusiv de la un terapeut, un avocat sau de la forțele de ordine;
  • întrerupe contactul cu cealaltă persoană;
  • ai grijă de tine în timp ce pleci din relația toxică;

Conferința Smart Couple

Dacă ai nevoie de sprijin îl poți căuta și la specialiștii invitați la Conferința Smart Couple, organizată de publicația Smartliving.ro. Găsești bilete aici.

Cine sunt speakerii

Dr. Radu Mihalca

Dr. Mihalca Radu este Medic Primar Endocrinologie, Doctor în Ştiinte Medicale, cu competență în Andrologie și Sexologie. A studiat în România, dar și în Italia la Universita degli Studi di L’Aquila

Experiență profesională: În afara specializării în endocrinologie Dr. Radu Mihalca are o experiență cuprinzătoare în Andrologie, Medicina Sexuală și Reproductivă acumulată de-a lungul anilor de lucru în echipe multidisciplinare din țară și din străinătate, împreună cu colegi din alte specialități precum ginecologie, urologie, embriologie, psihiatrie și psihologie. Dr. Radu Mihalca deține Certificare Europeana in Andrologie si Sexologie. În perioada 2015-2021 a fost Vicepreședinte al Asociatiei de Medicina Sexuala din România.

Gabriela Marin

Gabriela Marin este psihoterapeut, specialista în relații de cuplu si psihosexologie. Lucrează cu pacienți care se confruntă cu anxietate, disfuncții sexuale masculine- impotență și ejaculare precoce, disfuncții sexuale feminine, traume emoționale, dar consiliază și cupluri care trec prin diverse probleme.

Iulia Barca

Iulia Barca este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare cognitiv comportamentală, specializată în prezent în metoda de lucru numită „Compassionate Inquiry” dezvoltată de Gabor Mate.

Diana Vijulie

Diana Vijulie este psiholog, instructor certificat în disciplină pozitivă și psihoterapeut în formare în Analiză Tranzacționale la Yorkshire Training Center Romania și Psihoterapia integrativă a copilului și adolescentului, și ca terapeut de cuplu împreună cu The Gottman Institute.

Agenda evenimentului

10.00-10.30 – Welcome coffee

10.30-11.30 Radu Mihalca, medic primar endocrinolog – Fluctuațiile hormonale. Cum ne afectează viața de cuplu

11.30-11.45 – interventie Clinica Sante

11.45-12.00- pauza de cafea

12.00-12.45 Gabriela Marin, psiholog, sexolog – Ce ți se întâmplă dacă nu faci sex?

12.45-13.30 Iulia Barca, psihoterapeut – Etichetele în cuplu. Cum facem să nu ne mai diagnosticăm partenerii?

13.30-14.00 – pauza de masă

14.00-15.00 – Diana Vijulie, psihoterapeut – Cearta în cuplu. Cum facem să fie constructivă?

Sponsori

Sponsori principali: Aqua Carpatica, Clinica Sante

Sponsori: Barza, Farmacia Vedra, Reckitt

Parteneri: Kafune, Thermomix cu Daniela, Dr. Oetker Profession

INTERVIURILE HotNews.ro