Sari direct la conținut

Anchetă a autorităților după ce șeful OncoGen susține că s-a vaccinat singur împotriva Covid-19

HotNews.ro
Virgil Paunescu, directorul OncoGen, Foto: Arhiva personala
Virgil Paunescu, directorul OncoGen, Foto: Arhiva personala

Managerul Spitalului Judeţean Timiş a anunțat că a deschis o anchetă după ce profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen,a anunțat pe Facebook că s-a vaccinat singur. Acesta anunțase încă din februarie că echipa sa a dezvoltat prima potențială metodă de producere a unui vaccin împotriva coronavirusului. Într-o intervenție avută vineri seara la Digi 24, profesorul Virgil Păunescu a spus că a fost vorba de picături puse în nas, că vaccinul urmează să fie verificat la Institutul Cantacuzino și că nu recomandă niciunui cetățean să-l foloseasca.

„Întâi trebuie să verificăm dacă aşa e, să vedem în ce condiţii s-a făcut această cercetare, dacă s-a injectat. Odată ce avem toate detalii vom trece la măsuri în consecinţă”, a declarat Raul Pătraşcu, manager la Spitalul Judeţean Timiş.

”Când toate resursele noastre s-au epuizat (repet banii au fost foarte puțini și primiți din sponsorizări) am realizat că riscăm să intrăm într-un blocaj total. Mi-am dat seama atunci -în calitate de șef de proiect și investigator principal că pentru a continua cercetările și a nu rămâne prea mult în urma celorlalte centre și companii care trecuseră deja la studiile clinice de fază I (vaccinarea unui număr limitat de voluntari)- că trebuie să iau o hotărâre neobișnuită pentru a continua cercetările. Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la OncoGen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare pe data de 14 Aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 Aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin.”, scria profesorul Păunescu pe Facebook.

Acesta și-a explicat și rațiunea unui astfel de demers:

  • În calitate de investigator principal al acestui proiect și profesor de imunologie sunt mult mai în măsură decât orice alt voluntar folosit în alte studii clinice, să identific efectele, simptomele și mai ales nuanțele cele mai subtile ale vaccinării asupra sănătății mele. În toată această perioadă mi-am monitorizat evoluția parametrilor biologici și modificările induse de vaccin, iar rezultatele obținute în urma acestui experiment au fost deosebit de interesante și sunt foarte utile continuării cercetărilor noastre. Pe scurt vaccinul stimulează un răspuns puternic al sistemului imun.
  • În prezent colectivul OncoGen pregătește documentația pentru Agenția Națională a Medicamentului (ANM) în vederea aprobării începerii studiilor clinice.

Drumul de la terapiile personalizate pentru cancer la vaccinul împotriva coronavirusului

Cercetătorii de la Centrul OncoGen au lucrat, la început, la dezvoltarea unor terapii personalizate pentru cancer. Cum au ajuns de aici la un potențial vaccin împotriva coronavirusului? La Timișoara se lucra deja, de ceva timp, la o potențială metodă de obținere a unor vaccinuri pentru cancer. Așa s-au gândit cercetătorii de aici că pot folosi o metodă specifică dezvoltării vaccinurilor în cancer și pentru un vaccin împotriva coronavirusului.

Cum a început întreaga poveste? „Noi, fiind un centru de tratament în cancer, facem, printre altele, secvențializări. Secvențializări pentru diagnostic și tratament personalizat în cancer. Asta, în sănătate, este decontat și plătit de Casele de asigurări private sau de stat, în Statele Unite a ajuns la 30% din pacienți, la noi încă nu este decontat”, spune profesorul Virgil Pănescu.

În ultimii 2 ani, în centrul de cercetare de la Timișoara, cel mai mare de acest fel din estul Europei, s-a lucrat la o metodă de dezvoltare a unui potențial vaccin împotriva cancerului: „Datele de secvențializare ne permit să încercăm să construim un vaccin, și în ultimii 2 ani am tot încercat. În sensul că tu știi care sunt mutațiile în cancer, cum arată oncoproteina față de proteina normală. În principiu, se poate dezvolta, cu ajutorul unor metode de modelare moleculară pe calculator și al unor programe, se poate modela o proteină care să mărească antigenitatea tumorii. Altfel, tumorile nu prea sunt văzute de sistemul imunitar, pentru că, sunt mai mulți factori, dar principalul este că celulele tumorale seamănă foarte mult cu celulele normale. Și atunci, să faci un vaccin pentru ca sistemul imunitar să vadă mai bine tumora e destul de complicat. Există o tehnologie dezvoltată în Statele Unite, sunt și studii clinice deja pe oameni, vreo 20-30, în Statele Unite. Rezultatele nu sunt încă concludente, pentru că sunt prea puține date. Se încearcă și combinații cu diverse alte substanțe”, a explicat medicul Virgil Păunescu, pentru HotNews.ro.

Info pe scurt:

  • OncoGen, cel mai mare centru de terapii personalizate pentru cancer din estul Europei. Centrul funcționează de 4 ani și jumătate la Timișoara, în cadrul Spitalului Județean din oraș, dar într-o clădire separată, a fost construit din bani europeni și dezvoltă terapii genetice și celulare de tratare a cancerului.
  • De la vaccin împotriva cancerului la vaccin împotriva coronavirus. Cercetătorii de la OncoGen au parcurs drumul de la terapiile personalizate pentru cancer la vaccinul împotriva coronavirusului după ce au lucrat, în ultimii 2 ani, la dezvoltarea unui potențial vaccin împotriva cancerului.
  • România nu își permite să fabrice vaccinuri. Practic, țările de dimensiunea României „nu își permit să țină facilități de producție a vaccinurilor, e ca și cum ne-am propune să facem avioane Airbus în România”, afirmă medicul Virgil Păunescu, directorul OncoGen.
  • Echipa OncoGen a dezvoltat o posibilă metodă de producere a vaccinului împotriva coronavirusului, a publicat-o pe internet, în engleză, și a trimis-o cercetătorilor din Europa și Statele Unite, în speranța că țările care pot face acest lucru vor duce povestea mai departe și vor produce un vaccin împotriva coronavirus.
  • Când va putea România să producă vaccinuri? Directorul OncoGen este sceptic. El crede că termenul de 4-5 ani avansat de autorități nu este realist și se teme că România nu poate ține pasul la acest capitol cu industria farmaceutică, extrem de competitivă și de dezvoltată.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro