Cum vor fi deschise școlile în celelalte țări europene? Vezi cum procedează bulgarii, grecii, francezii, norvegienii, nemții și olandezii
La bulgari, revenirea elevilor la școală este prevăzută pentru sfârșitul lunii mai, potrivit autorităților. Guvernul danez a decis începerea activității creșelor, grădinițelor și a școlilor primare (din 14 aprilie), însă fără a se depăși numărul de 6-7 elevi pe clasă. Decizia a declanșat un val de reacții din partea părinților, peste 50.000 semnând o petiție intitulată „Copilul meu nu va deveni un cobai”. În SUA, 37 de state au anunțat că anul școlar s-a încheiat, elevii urmând să revină la școală la toamnă. O decizie similară a fost luată în Italia. Studenții din școlile franceze vor reveni voluntar începând cu 11 mai, iar în Germania sugestia guvernului este ca școlile să se redeschidă treptat începând cu 4 mai. În Anglia a început dezbaterea cu privire la o posibilă deschidere a școlilor în iunie, dar fără a se lua vreo decizie.
Bulgaria: Revenirea elevilor în sălile de clasă în Bulgaria este prevăzută de ministrul învățământului pentru sfârșitul lunii mai
În Bulgaria, premierul Boiko Borisov a anunțat că Ministerul Învățământului se gândește la o variantă ca elevii din clasa a VII-a și a XII-a să termine fizic școala, pentru a se pregăti apoi de examene, potrivit Rador. Deocamdată, examenele de bacalaureat după clasele a VII-a și a XII-a sunt prevăzute pentru data de 29 mai și 1 iunie, însă ar putea fi amânate. “Se are în vedere varianta unei amânări cu o săptămână”, a spus ministrul bulgar al învățământului Krasimir Vâlchev.
Pentru Nova Tv, generalul Mutafciiski a menționat din nou că există două variante de organizare – ori să revină cei mai mici elevi și copiii din grădinițe, cu “toate riscurile” ce decurg din asta, ori școlile să se deschidă pentru cei mai mari, unde motivațiile sunt altele și sunt mai serioase – examenele care-i așteaptă. A dat ca exemplu și practici din statele occidentele, unde se recomandă o distanțare de 1 metru între bănci, în sala de clasă să nu fie mai mult de 15 elevi și să fie un regim de două ture.
După ce de dimineață a comentat că în prezent Bulgaria este în al doilea val al răspândirii coronavirusului, acum Mutafciiski a declarat că “de fapt, Bulgaria prevede un al doilea val mic”. El și-a manifestat și temerile legate de faptul că deschiderea de acum a parcurilor în Bulgaria va avea o influență negativă asupra bolii.
“Unele dintre cele mai liberale măsuri, dar de fapt impuse la timp, au dat rezultate. În prezent sunt pe cale de a eșua, pentru că acum nu sunt duse deloc la îndeplinire”, a mai spus președintele Celulei de criză într-un comentariu privind monitorizarea respectării restricțiilor în ultimele zile de “relaxare” a disciplinei.
Grecia- Școlile ar putea fi deschise la toate nivelurile de învățământ în 11 mai. Odată deschise, copiii nu ar trebui să intre în contact cu vârstnicii și grupurile vulnerabile
Nikos Sypsas, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Atena, a încercat să ofere mai multe explicații cu privire la deschiderea școlilor.
Explicând decizia Comisiei de a recomanda deschiderea școlilor, domnul Sipsas a spus că „întrebarea principală la care Comisia noastră trebuie să răspundă este dacă deschiderea școlilor ar reprezenta un mare risc de reluare a epidemiei. Pe baza datelor pe care le avem, acest risc este mic sau chiar minim pentru ca rata de transmitere să depășească 1″.
„Deci, am fost de acord cu deschiderea treptată a școlilor, cu câteva măsuri suplimentare de siguranță”, a spus el pentru SKAI, după care a explicat: „În fiecare sală de clasă vor fi atâția copii cât să se respecte regula de doi metri distanță între ei. Aceasta este o regulă inviolabilă stabilită de Comisia noastră. Modul în care va organiza Ministerul Educației acest lucru rămâne de văzut”.
Dacă vor purta măști? Domnul Sypsas a răspuns că „din moment ce se respectă regulile de distanță, o ventilație bună și o dezinfectare a mâinilor- întrucât vor exista antiseptice în fiecare cameră- nu cred că va fi obligatorie utilizarea măștilor în școli. Dar vom lua o decizie finală mai târziu”.
Când a fost întrebat dacă copiii își vor putea vedea bunicii după ce se întorc de la școală, el a răspuns negativ. „Copiii care au acasă membri ai unor grupuri vulnerabile ar putea să nu înceapă școala alături de ceilalți ci să urmeze cursuri de la distanță. Prioritatea noastră este să protejăm grupurile vulnerabile și de aceea se va ține cont de modul în care vor fi deschise școlile, școlile primare și grădinițele.”
Gikas Magiorkinis , profesor asistent in cadrul Departamentului de Igienă și Epidemiologie, Medical School, Universitatea din Atena, Gikas Magiorkinis: „Am sugerat ca școlile să fie deschise pentru toate nivelurile de învățământ, dar nu înainte de 11 mai”. Odată deschise școlile primare, copiii nu ar trebui să intre în contact cu vârstnicii și grupurile vulnerabile, a subliniat profesorul, vorbind la postul tv SKAI. Copiii vor trebui testați înainte de a merge la școală, conchide acesta.
Franța- înainte de reluarea școlii se va instaura un «protocol sanitar» bazat fie pe teste, fie pe impunerea măștilor
In Franța, guvernul se pregătește pentru data de 11 mai să relaxeze măsurile de izolare impuse francezior de mai bine de 5 săptămâni. Cum vor reîncepe școala elevii francezi?
Revenirea elevilor francezi pe băncile școlilor se va face începând cu 11 mai dar foarte treptat, «cu multă suplețe», a insistat ministrul Educației naționale. In timpul audierii sale în fața parlamentarilor de la Paris, Jean-Michel Blanquer a explicat că reluarea cursurilor se va face în trei etape întinse pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a evita riscurile de propagare a epidemiei de coronavirus, scrie RFI.
Primii care se vor întoarce la școală vor fi preșcolarii mari – copii între 5 și 6 ani – și cei din primele două clase de școală primară. In a doua săptămână vor reîncepe școala elevii de a 6-a și cei de liceu cu excepția clasei a 10-a. In fine, în a treia săptămână, adică începând cu 25 mai, toți ceilalți elevi vor reveni la școală. De notat că nicio clasă nu va trebui să depășească 15 elevi la reluarea cursurilor, o adevărată bătaie de cap pentru toate școlile știut fiind că clasele din Franța numără în general 30, ba chiar și 35 de elevi, mai ales în clasele mari.
Intrebat cum se va rezolva această complexă ecuație, ministrul Educației spune că «elevul se va regăsi într-una din următoarele 4 situații: fie la școală, într-o jumătate de clasă, fie va lucra de la distanță, fie își va revizui cursurile într-o sală a școlii dacă aceasta dispune de spațiu suficient, fie va practica o activitate sportivă dacă în comuna în care se află se poate face acest lucru în mod organizat».
In fine, înainte de reluarea școlii se va instaura un «protocol sanitar» bazat fie pe teste, fie pe impunerea măștilor. Când condițiile sanitare nu sunt respectate, școala nu-și va redeschide porțile. La fel, în funcție de regiunile franceze, se va putea decide local menținerea actualelor măsuri de izolare, adică închiderea școlilor.
Germania- Landurile federale au decis să revină după data de 4 mai, pas cu pas, la normal. În prima fază îşi reiau cursurile elevii aflați înaintea examenelor
Unele landuri germane au deschis deja, parțial, școlile. Mulți copii se tem însă de o contaminare, scrie dw.com. Redeschiderea treptată a şcolilor i se pare tinerei de 15 ani Elea Marschollek din Lippstadt o decizie „iresponsabilă” luată de autorităţi. Timp de o lună au fost închise în Germania toate şcolile ca măsură de frânare a răspândirii COVID-19.
Landurile federale au decis să revină după data de 4 mai, pas cu pas, la normal. Într-o primă fază îşi reiau cursurile elevii care se află înaintea examenelor. Unele guverne regionale au dorit să redeschidă porţile şcolilor şi mai devreme, aşa încât deja din 20 aprilie unii elevi şi-au reluat cursurile. Dar şi în cadrul aceluiaşi land, reglementările diferă de la o şcoală la alta.
Elea Marschollek trăieşte în cel mai populat land din Republica Federală – Renania de Nord-Vestfalia (NRW) – şi urmează a-şi da examenul final la şcoala de zece clase (Realschule), la care învaţă, după care speră să-şi continue studiul la un liceu teoretic (Gymnasium), unde ar putea să-și dea bacalaureatul, pentru a studia apoi la universitate.
Acum trebuie să meargă din nou la şcoală, deşi cazurile de infecţii cu coronavirus sunt în landul NRW, comparativ cu celelalte regiunie ale Germaniei, peste medie. Tânăra i-a trimis, furioasă, un mesaj lung pe Instagram premierului de land, Armin Laschet, subliniind: „Noi suntem viitorul electorat şi nu vom uita cui nu i-a păsat de sănătatea noastră.” Citește aici continuarea.
Norvegia a redeschis grădinițele încă din 20 aprilie, iar luni (ieri) au re-deschis și învățământul primar
În cazul grădinițelor există un set de reguli care trebuie respectate pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Se va evita formarea grupurilor mari de copii, cu maximum trei copii la un adult pentru copiii sub 3 ani și șase copii la un adult pentru copiii sub 6 ani, potrivit site-ul norvegian thelocal.no. Copiii ar urma să fie împărțiți în grupuri mici, astfel încât să se poate juca la fel ca înainte de pandemie, însă nu vor putea interacționa cu alte grupuri. Componența grupurilor poate fi schimbată, însă nu mai des de o dată pe săptămână. Educatorii îi pot lua în brațe pe copiii din grupul de care răspund, însă ar trebui să se spele pe mâini după aceea. De asemenea, numărul jucăriilor va trebui redus pentru a face mai ușoară dezinfectarea. Jucăriile nu ar trebui să fie transmise de la un grup la altul, fără a fi dezinfectate înainte. Se interzice ca cei mici să aducă jucării de acasă.
La o săptămână după redeschiderea grădinițelor s-au redeschis și cursurile pentru elevii cu vârste între 6 și 10 ani. Clasele au fost reduse la maximum 15 elevi.
La școala Levre din suburbiile orașului Oslo, copiii și-au început cursurile pe ploaie, scrie presa locală. În afara clădirii, floricelele pictate pe sol marchează liniile de distanțare socială care trebuie respectate, o formă jucăușă care să amintească micuților de pericolele reprezentate de coronavirus.
Tilde, în vârstă de 7 ani, nu mai putea sta locului de nerăbdare ca să-și reîntâlnească prietenii și profesorii la ora 9.00, când începeau cursurile. „Era gata de la ora 6 dimineața, cu trei ore mai devreme. Era atât de încântată să se întoarc! Nici n-a fost nevoie s-o trezesc cu ajutorul ceasului!”, a declarat pentru AFP mama ei Karine Rabbe.
Mesajele atârnate la intrare i-au întâmpinat pe elevi: „E plăcut să te revăd!”, sună unul din mesaje. Un alt poster afișa un curcubeu cu textul „Totul va fi bine” în norvegiană.
La școala Rommen din districtul Groruddalen din Oslo, directorul Leif Arild Haaland a declarat că a fost nevoit să facă schimbări mari în modul în care școala funcționează. „Am structurat ziua pe baza recomandării supraveghetorului din partea autorităților care a venit să ne viziteze”, a spus el. „Spațiile de joacă sunt bine delimitate și ne-am concentrat eforturile foarte mult pe igienă. Am mărit personalul, astfel încât acum există doi adulți în fiecare clasă care își vor primi elevii” .
Până duminică, Norvegia raportase 7.505 de cazuri confirmate de coronavirus și 193 de decese.
Olanda- Elevii din clasele gimnaziale și cei de liceu se vor putea reîntoarce la școală de la începutul lunii iunie
Guvernul olandez a decis redeschiderea parțială a grădinițelor și școlilor primare începând cu 11 mai. Elevii din ciclul primar vor putea reveni la școală cu „timp parțial”, alternând învățământul la domiciliu cu cel de la școală, a spus premierul Mark Rutte, citat de cotidianul belgian La Libre Belgique.
Elevii din clasele gimnaziale și cei de liceu se vor putea reîntoarce la școală de la începutul lunii iunie. Olanda a fost unul dintre statele care au optat, inițial, pentru dezvoltarea unei imunități colective, însă ulterior a decis impunerea anumitor restricții.