Sari direct la conținut

Parlamentul se reunește joi să decidă dacă aprobă sau nu decretul de prelungire a stării de urgenţă. Cum se poziționează partidele

HotNews.ro
Camera Deputatilor, Foto: Captura video
Camera Deputatilor, Foto: Captura video

Parlamentul se întâlnește joi, la ora 12.00, în ședință comună pentru a dezbate și aproba decretul de prelungire a stării de urgenţă. Ședința are loc în contextul în care patru partide parlamentare au anunțat că nu sunt de acord cu menținerea stării de urgență dacă aceasta nu va fi însoțită de un plan de măsuri economice. Dacă Parlamentul nu aprobă decretul care prelungește starea de urgență cu 30 de zile , președintele este nevoit să-l retragă.

În urmă cu o zi PSD, UDMR, Pro România, ALDE şi minorităţile i-au transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi reproșează faptul că nu a consultat Parlamentul în legătură cu măsurile economice și sociale luate în contextul crizei coronavirusului.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avertizat public că prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile „corecte şi necesare” pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o „inconştienţă totală”.

„PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie”, a afirmat Ciolacu.

Desi la nivel declarativ conducerea PSD nu este de acord cu modul în care Guvernul și președintele gestionează criza economică și socială provocată de epidemia de coronavirus, surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că parlamentarii social democrați vor vota prelungirea stării de urgență cu 30 de zile.

„Decretul va fi aprobat de către Parlament. Nu putem juca politic și inconștient cu o astfel de situație. Parlamentarii PSD vor vota decretul pentru că nu-și asumă nimeni să blocheze măsurile de siguranță. Modul în care Guvernul își face datoria va fi decontat de toți nu numai de liberali”, au explicat sursele HotNews.ro.

În schimb Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu au anunțat public că nu vor vota noul decret emis de Klaus Iohannis. Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu susține că nu va vota prelungirea stării de urgenţă și invocă faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale şi economice.

„În primul rând, nu toate judeţele din ţară sunt afectate. Unele din ele nu văd niciun motiv pentru care nu ar trebui să îşi desfăşoare activitatea în mod normal. În al doilea rând, după cum vedeţi, autorităţile profită de suspendarea regulilor democratice fie pentru a-şi umple buzunarele amicilor politici cu contracte grase, fie pentru a-şi pune oamenii în diferite funcţii. Aţi auzit care sunt prevederile decretului. Apoi, autorităţile văd că instituie obligaţii doar pentru cetăţeni şi nu şi pentru ele”, a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

Victor Ponta, liderul Pro România a anunțat că Biroul Executiv al partidului a decis luni să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă numai dacă preşedintele şi Guvernul răspund pozitiv la 15 solicitări. Printre acestea se numără adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate, clarificarea restricţiilor, implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19 și un pact naţional privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii UDMR vor vota, cel mai probabil, pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, dar, în această perioadă, Guvernul ar trebui să se ocupe de economie, să vină cu măsuri mai ferme pentru susţinerea locurilor de muncă pentru perioada post-epidemie.

În scrisoarea trimisă cu o zi în urmă, liderii celor patru partide Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Kelemen Hunor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Varujan Pambuccian precizau că sunt conştienţi de provocările deosebite pe care le generează criza epidemiei de coronavirus şi că se simt deopotrivă responsabili pentru modul în care autorităţile publice înţeleg să răspundă acestor provocări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro