Efectele coronavirusului asupra plămânilor. Dr. Maria Dede: Răspunsul este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice
Numărul de cazuri continuă să crească, spitalele sunt sub presiune pentru că bolnavii cu forme severe au nevoie de îngrijiri de urgență. Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, explică cum apare pneumonia, ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați și cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile grave. În contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.
Ce știm și ce nu știm despre noul coronavirus?
Avem de-a face cu un virus nou de coronavirus, SARS- CoV-2 cu mecanisme patogenice încă neînțelese pe deplin, care s-a transmis inițial de la animal la om – zoonoza, apoi între oameni provocând boala numita COVID 19 pentru care nu există un tratament specific.
Transmiterea interumana este prin contact direct pe calea aerului prin strănut, tuse sau vorbit la distanțe mici de până în doi metri și contact indirect cu suprafețe contaminate – când o persoană atinge suprafețe infectate și apoi își atinge nasul, gura sau ochii.
Deși aproximativ 80% dintre persoanele infectate fac forme ușoare, există un areal de 15% care ajung la forme severe și 5% la forme critice (insuficiență respiratorie, șoc, disfuncție multiplă de organe) cu o mortalitate de circa 3%. Cei care au predispoziție spre formele severe sunt persoanele în vârstă și cei care asociază comorbidități precum hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli cardio-vasculare și boli pulmonare cronice.
Cum apare pneumonia și ce se întâmplă în plămâni când suntem infectați
Afecțiunea la debut seamănă foarte mult cu o infecție virală respiratorie obișnuită și poate să se vindece spontan fără ca pacientul să știe că fost infectat, dar este contagios pentru cei din jur.
În cazul în care răspunsul imunitar nu este cel adecvat, boala progresează și se îndreaptă spre formele severa cu febră persistentă mai multe zile, tuse seacă importantă și respirație dificilă în agravare. În această situație apare pneumonia virală care poate evolua spre sindrom de detresă respiratorie acută.
Plămânii și răspunsul sistemului imunitar la infecția cu coronavirus
În încercarea de a distruge virusul, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe numite citokine în special proteaze care digera și țesuturile normale ale plămânilor. Descărcarea acestei furtuni de citokine lezează atât capilare pulmonare, cât și săculeții alveolari la nivelul cărora au loc schimburile gazoase (intrarea oxigenului în sânge și eliminarea bioxidului de carbon din sânge).
Alveolele practic sunt inundate cu lichid din capilare (infiltrat inflamator) și nu-și mai pot îndeplini rolul de schimb gazos. În lipsa oxigenului, care este vital pentru supraviețuire, întreg organismul suferă și se ajunge la insuficiență multiplă de organe și șoc cu risc major de deces. În această situație este foarte important ca organismul să fie ajutat prin livrarea de oxigen în căile respiratorii.
Cum sunt ajutați oamenii să respire, în cazurile severe
În funcție de severitatea insuficienței respiratorii se intervine gradual cu:
1. Oxigenoterapie în flux crescut pe mască sau cort.
2. Ventilație non-invaziva (în cazul pacienților cu bronhopneumopatie obstructiva cronică).
3. Ventilație mecanică invaziva – suport ventilator oferit de către aparate speciale care trebuie să ventileze blând cu volume și presiuni mici ca să nu accentuează injuria pulmonară, cu pacientul în decubit dorsal și ventral pentru a recruta cat mai multe teritorii alveolare, cu administrare de perfuzii în cantitate mica pentru a nu accentua edemul pulmonar.
4. ECMO – oxigenare prin membrana extracorporeală doar în centre specializate, este o procedura mai delicată prin care sângele pacientului trece printr-un circuit în afara corpului unde se încarcă cu oxigen și apoi este reintrodus oxigenat în organism (se șuntează plămânii).
De asemenea la pacienții simptomatici, se utilizează diverse medicamente, unele fiind încă în faza de studiu clinic, scopul fiind acela de a gasi soluția terapeutică eficientă: tratamente antivirale utilizate în alte afecțiuni (HIV, gripă, Ebola), antiparazitare, terapii moleculare cum ar fii anticorpii monoclonali.
Având în vedere contextul epidemiologic actual, pentru a putea stopa pandemia, lumea medicală de pe întreg mapamondul face eforturi intense și continue în acest sens existând multe studii în derulare în ceea ce privește prevenția și tratamentul bolii.
În scopul prevenției se lucrează în diverse centre de cercetare la obținerea unui vaccin și de aceea s-a trecut peste faza de testare pe animale de laborator și s-a început testarea pe oameni pentru obținerea unui rezultat cât mai rapid.
Bineînțeles că în contextul actual, oamenii găsesc și informații greșite sau interpretabile ceea ce îi pune în dificultate.
Informație greșită: Tratamentul gripei tratează covid 19
Există scheme care includ oseltamivir utilizat în tratamentul infecției cu virus gripal, dar nu este eficient singur și nici în combinații cu alte terapii. Încă nu s-a găsit schema ideală de tratament, dar se lucrează la acesta. Mai mult decât atât, medicamentele se iau în funcție de severitatea bolii, nicidecum profilactic sau fără indicația medicului.
Informație greșită: Spălarea nasului cu ser hiperton îndepărtează virusul
Este utilă în cazul altor infecții, dar în infecția actuală nu ne bazăm pe supoziții sau pe ce funcționează în alte situații. Este nevoie de timp pentru a ști mai multe despre patogenia virusului. El oricum ajunge și în căile respiratorii inferioare, iar mai departe sistemul imunitar al fiecăruia face diferența.
Informație greșită: Dacă nu vin în contact cu alte persoane, nu pot să iau boala
Boala se poate face prin contactul cu diverse suprafețe infectate de persoane bolnave și având în vedere că virusul supraviețuiește ore bune chiar zile la rând, o persoană sănătoasă care atinge o suprafață pe care există viruși viabili si apoi nu-și spală mâinile și-și atinge ochii, nasul sau gura se va contamina cu virusul.
Informație greșită: Grupa de sânge contează
Există speculații cum că o anumită grupă de sânge ar fi predispusa la contactarea infecției cu noul coronavirus. Nu există o legătură între prezența unei infecții și grupa sangvină până la momentul actual, cel mai probabil este o constatare statistică care nu are legătură cu boala.
Alte abordări terapeutice împotriva COVID-19
Oamenii încearcă să-și întărească imunitatea cu diverse leacuri, cum ar fi: siropuri după ”rețeta bunicii”, acupunctură, terapii bioenergetice sau homeopate. Imunitatea depinde de mulți factori și scade în anumite situații: vârstă înaintată, de nutriție, lipsa cronică de somn, rezidență – exemplu cămin de bătrâni, boli asociate, dar și de materialul genetic al fiecărui individ. Așadar răspunsul în fața infecției este diferit în funcție de imunitatea fiecăruia, nu este determinat de leacuri magice.
În același timp, au diverse surse de informare, mass media, rețele de socializare, diferite site-uri, dar nu întotdeauna găsesc informații corecte, ceea ce-i determină să aibă o atitudine greșită în dublu sens, ori se panichează fără motive reale, ori tratează cu superficialitate anumite aspecte importante.
În ceea ce privește personalul medical, lucrurile stau diferit pentru că există acces personalizat către jurnale și publicații de specialitate unde informația este filtrata și se bazează pe dovezi științifice.
Există surse de informare corectă si pentru publicul larg pe site-urile oficiale ale statului și citez câteva exemple:
www.insp.gov.ro https://www.insp.gov.ro/
www.mai.gov.ro https://www.mai.gov.ro/
www.sts.ro https://www.sts.ro/
www.dspb.ro http://www.dspb.ro/
https://fiipregatit.ro/ https://fiipregatit.ro/
––
Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolați, dar împreună. Susținut de medici și specialiști, demersul este menit să informeze corect și să ofere suport medical și emoțional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbește despre solidaritate și despre cum putem acționa responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă și prin dedicare, cu empatie și căldură, putem depăși acest impas.
Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.