Sari direct la conținut

Cu ce substanțe dezinfectează primăriile din București străzile și care sunt recomandările OMS​

HotNews.ro
Cu ce substanțe dezinfectează primăriile din București străzile și care sunt recomandările OMS​

În ultimele două săptămâni, Primăriile de Sector din București au început să dezinfecteze străzile, locurile de joacă și scările de bloc, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Pentru spălarea străzilor, majoritatea primăriilor folosesc detergent sau apă cu clor și mai rar peroxid de hidrogen. Pentru scările de bloc se folosește peroxid de hidrogen sau alți dezinfectanți în principal pe bază de clor. Organizația Mondială a Sănătății spune că se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, iar în acest moment nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. În ceea ce privește folosirea hipocloritului, există informații contradictorii.

Ce substanțe folosește fiecare primărie pentru dezinfectare

Primăria Sectorului 1 spală străzile cu detergent care acționează și împotriva COVID 19, iar pentru scările de bloc folosește un virucid.

„Facem dezinfecție o dată la 7 zile, atât pe străzi cât și în scările de bloc. Pentru spălarea străzilor și igienizarea locurilor publice folosim Virkon, iar pentru scările de bloc Halamid”, a explicat primarul Daniel Tudorache.

În Sectorul 2, Primăria folosește pentru spălarea străzilor apă cu clor.

”Cele 400 de străzi din Sectorul 2 se dezinfectează cu clor. În fiecare zi se spală străzile principale și câte un cartier mare, ca să intrăm și în cartiere, pe străzile secundare, măcar o dată pe săptămână. Vrem să punem și detergent când spălăm, să îmbunătățim. De scările de bloc nu ne ocupăm noi, a se ocupă Primăria Capitalei”, a explicat viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

În paralel cu spălatul stăzilor, spațiile publice și străzile sunt dezinfectate de Compania Municipală Ecoigienizare. Aici intră și scările de bloc.

”În plus fata de ce a intreprins Primaria sectorului 2, pentru a veni in sprijinul autoritatilor locale, Primaria Capitalei, prin Compania Municipală Eco Igienizare, a început cel mai amplu program de dezinfecție în acest sector. La aceste operatiuni contribuie si Compania Municipala Parcuri si Gradini Bucuresti, care face parte din Holdingul Municipal si care a pus la dispozitie utilaje si angajati care sa ajute la operatiunile de dezinfectie. Operațiunea a demarat azi la prima oră și se realizeaza cu peste 100 de lucratori, pentru a acoperi întreaga suprafață a sectorului 2. Lucratorii Companiei Eco Igienizare au dezinfectat toate scările de bloc, atât la exterior, cât și la interior, pe părțile comune. Pe marile bulervarde și străzi din sectorul 2, 12 ULV-uri (mașini de mare capacitate), vor împrăștia substanță dezinfectantă la nivelul aliniamentului stradal. (…) În scările de bloc, operațiunea de dezinfecție va continua și pe parcursul întregii săptămâni, până la finalizare.

Pentru dezinfecția realizată în sectorul 2 se vor folosi următoarele resurse: 12 mașini de tip ULV, 35 de atomizoare, 45 de pompe de mână, 120 de lucrători”, a postat compania municipală pe pagina de Facebook.

Substanța folosită pentru realizarea dezinfecției este ALDEZIN.

În Sectorul 3, Primăria a început de săptămâna trecuta, de vineri, campania de dezinfecție. La exterior, pentru străzi, se folosește hipoclorit, iar pentru alte spații și scări de bloc cloramină, Bedo BIO și Halamid.

”Stropim cu tot ce găsim și se pretează pentru spațiile unde dezinfectăm. Pe străzi facem dezinfecție cu tunul, Poliția Locală merge în față și anunță cetățenii să închidă geamul și să se protejeze. Nu mori dacă inhalezi, dar riști o iritare a pielii. Noi folosim 4 substanțe, în funcție de ce găsim, că se găsesc mai greu acum: hipoclorit, cloramină, Bedo BIO și Halamid. Dăm cu ce trebuie, și așa nu avem loc în spitale, nu ne permitem sa ajungă lumea la spital”, a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, pentru HotNews.ro.

Primăria Sectorului 4 a spălat străzile o dată cu hipoclorit de sodiu, iar în rest dezinfectează spațiile publice și scările de bloc cu peroxid de hidrogen. Pentru acțiune au fost mobilizați circa 400 de angajați dintre care 80 cu atomizoare și 40 cu tunuri speciale.

”Sunt două lucruri de care trebuie să ținem cont în alegerea substanțelor pentru dezinfecție. Avem biroul pentru România a OMS, care chiar ieri a făcut niște recomandări. Și avem Centrul European de control și prevenție a bolilor transmisibile. Din punct de vedere practic, pentru străzi, trotuare avem voie să folosim o dată hipoclorit de sodiu, ceea ce am și folosit. Pentru uz frecvent, interioare și spații verzi, folosim peroxidul de hidrogen, pentru că este non toxic, biodegradabil, omologat la nivel european. El este inclusiv virucid. Hipocloritul l-am folosit o dată și nu îl vom mai folosi, potrivit recomandărilor OMS. Străzile din Sector le spălăm conform programului zilnic sau o dată la două zile, cu apă. Periodic le spălăm și cu detergent, o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Suplimentar, în perioada aceasta, este să nu fie praf. Practic spălăm cu detergent străzile, trotuarele și mobilierul urban, de câte ori este nevoie. Scările de bloc le vom dezinfecta la două săptămâni. Vom corela cu evoluția epidemiei și numărul de îmbolnăviri. Cei cu tunurile stropesc cu peroxid de hidrogen”, a explicat primarul Daniel Băluță pentru HotNews.ro.

Primăria Sectorului 5 folosește pentru străzi dezinfectant.

” În următoarea lună, toate scările de bloc din Sectorul 5 vor fi dezinfectate săptămânal, de către 10 echipe specializate. Substanțele dezinfectante utilizate sunt avizate și certificate de Comisia de Biocide a Ministerului Sănătății, iar pentru aplicarea eficientă și în siguranță, toți locuitorii trebuie să rămână în apartamente minimum 2 ore după utilizare, iar scara nu trebuie spălată timp de 10 ore de la dezinfectare.Pentru grădinile și aleile blocurilor, acționează 12 echipe, care urmează un program strict pentru a acoperi întreaga suprafață a Sectorului 5. Pentru bulevarde, străzi, drumuri secundare și trotuare, acționează peste 60 utilaje, inclusiv o cisternă de 5000l și un atomizor cu capacitate de pulverizare de 120l/min cu dezinfectant indicat pentru combaterea Covid-19”, a scris primarul Daniel Florea pe blog.

În Sectorul 6 se folosește pentru spălarea străzilor hipocloritul de sodiu, în concentrație de 5%, iar pentru scările de bloc dezinfectanți de interior.

”Pentru spălarea străzilor folosim hipocloritul de sodiu, în concentratie de 5%. Avem mobilizați pe străzi 400-500 de oameni. Pentru scările de bloc avem 8 echipe care fac dezinfecție, săptămâna viitoare vrem să ajungem la 20. Aici folosim două substanțe: Suma tab D4, Sodiumdichloroisocyanuratedihydrate, Aquazidplus, un dezinfectant pe bază de peroxid de hidrogen. Dezinfectarea trotuarelor, a trecerilor de pietoni și a spațiilor publice o facem prin nebulizare, cu acea ceață rece”, a explicat primarul Gabriel Mutu pentru HotNews.ro.

Biroul pentru România a Organizației Mondiale a Sănătății a scris pe pagina de Facebook că se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, iar în acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. În ceea ce privește folosirea hipocloritului, există informații contradictorii.

” Se recomandă folosirea detergenților convenționali pentru curățarea drumurilor, cu evitarea producerii de praf și aerosoli. În acest moment și pe baza cunoștințelor științifice disponibile, nu există dovezi în favoarea eficacității igienizării străzilor și a pavajului extern, cu produse chimice dezinfectante sau sanitare. Există informații contradictorii privind utilizarea hipocloritului și capacitatea sa de a distruge virusul de pe suprafețe externe (drumuri) și din aer. China a utilizat substanțe chimice la scară largă pe străzi, înainte de constatarea scăderii efective a cazurilor de contagiune. Totuși, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China (CCDC) a avertizat că „nu trebuie să stropim în mod repetat, cu dezinfectanți, suprafețele externe, precum străzile, piețele, spațiile verzi, deoarece s-ar putea ajunge la poluarea mediului”. Hipocloritului de sodiu este o substanță corozivă pentru piele și dăunătoare pentru ochi, iar dacă intră în contact cu materia organică de pe suprafața drumului poate forma subproduse extrem de periculoase, precum cloraminele și trihalometani, dar și alte substanțe cancerigene. Prin urmare, aceste produse nu ar trebui folosite în mod frecvent pentru dezinfectarea străzilor, ci doar o dată, sau în mod excepțional, evitând expunerea populației în timpul aplicării”, sunt recomandările OMS.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat vinerea trecută că că pentru a limita răspândirea viusului, primăriile trebuie să spele străzile, gardurile și clanțele cu apă cu clor.

”Primăriile trebuie să spele șoselele de dimineață până seara, gardurile, clanțele cu apă hiperclorinată. Clorul inactivează acest virus. Unde este curățenie nu este virus. Virususul stă pe jos, pe clanțe, pe uși, pe geamuri, unde punem mâna acolo este și virusul. De pe telefoanele mobile îl ducem pe față și de acolo în dreptul nasului”, a mai explicat medicul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro