Subiectele zilei: Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment”; Speculanții profită de criza coronavirusului. Produsul care se vinde de 6 ori mai scump; Calvarul celor internați la Suceava. Infectați și neinfectați ținuți laolaltă, fără apă și mâncare
”Unii medici consultă din ușă, noi riscăm cu pacienții COVID-19”, spun asistenții. Acuzații chiar în spitalul lui Streinu-Cercel. Managerul: ”Istericale de moment” Asistente de la Matei Balș, cel mai mare spital care îngrijește bolnavii de coronavirus, spun că au mari probleme de dotare și-i acuză și pe unii medici că se menajează. Când citiți mărturia, luați în calcul că și la Matei Balș, ca și în alte spitale, există tabere și opinii diferite. În același timp, de la mai multe spitale au apărut reclamații ale asistentelor sau ale medicilor rezidenți, care reclamă că apropierea de bolnavii COVID-19 și riscul care rezultă le sunt dedicate, prioritar, lor. Cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cel mai mare spital din România, care are internați acum doar pacienți infectați cu coronavirus, susțin că lucrează în condiții de risc maxim, fără a avea toate echipamentele necesare, relatează Libertatea.
Speculanții profită de criza coronavirusului. Produsul care se vinde de 6 ori mai scump. După ce unele produse au devenit greu de găsit în magazine, iar altele s-au scumpit considerabil, mai multe instituții ale statului au demarat controale în masă. Inspectorii ANAF, cei de la Consiliul Concurenței și ANPC verifică firmele pentru a-i depista pe cei care vând produse nejustificat de scumpe. De exemplu drojdia și-a triplat prețul în unele magazine, iar spirtul s-a dublat. Și preturile unor alimente de bază, cum ar fi pâinea, zaharul sau carnea, au crescut comparativ cu luna trecută. Printr-un anunț postat pe internet, un tânăr din Bistrița oferă un depozit plin de pachete de drojdie. 7 euro costă acum fiecare pachet, de 6 ori mai scump decât înainte de criza declanșata de coronavirus. A fost bucuros când l-am anunțat că vrem să cumpăram o cantitate mare, însă a bătut în retragere când i-am spus cine suntem. Imediat după înregistrare a șters anunțul, scrie Știrile Pro Tv.
Maretia si orbirile unui leu paraleu. Ducandu-l pe cea lume, corona, acest ucigas in masa parca invizibil, a izbutit ce n-a reusit comunismul, acest asasin in masa vizibil parca numai victimelor sale. Sa-l invinga pe Paul Goma. Dar nu s-a invins Goma singur? Regimul comunist l-a expus pe scriitorul basarabean mai multor randuri de represiuni brutale. L-a arestat cand era student, ca si pe colegul sau de breasla, Alexandru Ivasiuc, in epoca revolutiei maghiare, in care sufletele multor intelectuali romani in devenire se legasera de eroismul confruntarii cu regimul totalitar moscovit. Goma si Ivasiuc s-au numarat printre putinii care au indraznit atunci sa-si manifeste solidaritatea cu Ungaria. Regimul s-a razbunat cumplit. Amandoi au mancat inchisoare, domiciliu obligatoriu, sicane. Paul Goma le-a rezistat admirabil, potrivit DW.
Calvarul celor internați la Suceava. Infectați și neinfectați ținuți laolaltă, fără apă și mâncare. Pacientă: Nu ieși viu de aici! Mărturie șocantă a unei paciente de la Spitalul de Urgență Suceava. Femeia povestește că bolnavii din Spitalul de Urgență din Suceava sunt ținuți laolaltă, fie că sunt sau nu confirmați cu coronavirus. În plus, nu primesc apă și mâncare. Și nici informații. Nimeni nu le spune absolut nimic. Pacientă: ”Nici apă nu avem aici. Nu mâncasem nici ieri, că nu pot mânca și aseară nimica, nici apă, ne-au dat două pastile. Nu știu cum se cheamă. Sunt antivirale, ceva pentru SIDA, un tratament și avem diaree. Și nu contează că o să ne facem bine și cu diaree după noi… Dar m-am pus și m-am gândit de dimineață că nu pot să vină cu tratamentul. La unul din cadrele medicale i s-au dat pastile, la cealalaltă cică nu au găsit fișa. Ne-au spus că nu suntem confirmați, ne-au lăsat toată noaptea cu cei pozitivi și acum nu-s confirmată? Că am sigur”, informează Digi24.
Sechele de covid. Nu vom muri cu toții de covid. Unii se vor vindeca, alții nu-l vor lua. Sper însă ca toți supraviețuitorii acestei molime să rămână cu niște sechele. Pe viață. Cum ar fi: O cruntă durere de cap când faci rău cuiva pe care nici nu-l cunoști. Astfel încât celor tineri să le pese că îi pot ucide pe cei bătrâni nebăgându-i în seamă; Paralizia mâinilor și picioarelor în timp ce parchezi pe linia de tramvai, că ai o treabă vizavi; O ușoară amețeală la gândul că, deși de baștină din Ilfov, ești un locuitor al României. Al Europei. Al Pământului; O senzație de greață violentă înainte de a arunca în iarbă un pet sau un pachet de țigări gol, conform Republica.
Iată „solidaritatea“ celor din Primărie! Jumătate dintre angajaţi au intrat subit în concedii. Criza coronavirusului, frica de infectare sau pur şi simplu situaţia deosebită din familie pe acest fond, a golit practic de angajaţi birourile din Palatul Roznovanu. Dintre cei 600 de angajaţi ai Primăriei, circa 300 au plecat peste noapte în concediu la cerere, deşi instituţia pare a avea nevoie de toţi, niciun angajat nefiind trimis în şomaj tehnic. Concediile subite bântuie şi prin societăţile din subordinea Primăriei, unele, precum Salubris sau Servicii Publice, lucrând în aceste zile la capacitate maximă. În plin avânt al crizei medicale naţionale şi locale, Primăria Iaşi funcţionează cu jumătate din personal. Dintre cei 600 de angajaţi ai instituţiei, circa 300 au intrat în concedii, pe fondul stării de urgenţă instaurate la nivel naţional, începând de săptămâna trecută. Potrivit purtătorului de cuvânt al municipalităţii, Sebastian Buraga, nimeni din cadrul instituţiei nu este în şomaj tehnic, arată Ziarul de Iași.
R.Moldova se pregătește de cel mai rău scenariu. Noi măsuri restrictive. 28 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate joi în R. Moldova. Numărul total al infectărilor ajungând la 177. Dacă dinamica pacienţilor va continua să crească în acelaşi ritm, numărul total ar putea ajunge la 2000 către data de 10 aprilie, a declarat premierul Ion Chicu joi seara, 26 martie, după şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale. Premierul a îndemnat din nou la responsabilitate şi la respectarea tuturor cerinţelor restrictive impuse de autorităţile statului. „Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulţi”, a punctat Ion Chicu. Pentru a reduce creşterea cazurilor de infectări şi răspândirea coronavirusului, Comisia Situaţii Excepţionale a aprobat azi noi măsuri restrictive. Persoanele care se vor afla în afara domiciliului trebuie să deţină acte de identitate care ar urma să fie prezentate, la cerere, poliţiştilor, carabinerilor sau militarilor Armatei Naţionale care patrulează străzile. Săptămâna viitoare, din 30 martie şi până la 3 aprilie va fi declarată una liberă, adică toţi bugetarii vor avea zile de odihnă, cu excepţia celor din sectorul medical, cel de salvare şi urgenţă şi de asigurare a ordinii publice. Cele 9 zile de odihnă vor fi recuperate ulterior după terminarea stării de urgenţă, scrie Europa Liberă.
Un polițist îți spune ce se întâmplă noaptea, în București, în epidemia de coronavirus. Radu iese noaptea pe stradă, să-i convingă pe oameni să stea în case, fie cu vorba bună, fie cu amenda. Am vorbit cu Radu Duțu (32), polițist în București, același care strângea semnături pentru campania Fără Penali, despre ce înseamnă să patrulezi străzile Capitalei în timpul epidemiei, cum le vorbește oamenilor și la ce riscuri se supune împreună cu colegii lui. Cum se face verificarea persoanelor care sunt izolate la domiciliu, intrați în contact cu ei? De regulă, mergem la ei la ușă. Avem fișa fiecărei persoane, cu datele personale și fotografie, așa că nu putem fi păcăliți. Am colegi care preferă să nu ia contact direct cu persoanele, așa că le apelează pe numerele de telefon și le cer să iasă la fereastră. Aplici multe amenzi sau doar „cu vorba bună”? Am dat aproximativ 20 de amenzi, în două ture, până acum, și o fac fără ezitări în ceea ce privește încălcările ordonanțelor militare. Dacă pe vremea când lucram la patrulare, mă gândeam și la aspecte cum ar fi situația socială a persoanei și căutam să fiu înțelegător în anumite situații, acum am fost nemilos cu cei ieșiți pe străzi. Inconștiența nu o pot tolera, potrivit Vice.ro.