Sari direct la conținut

VIDEO Ministerul Mediului a descoperit sursa poluării din București, pentru perioada 17-18 martie: arderi ilegale de deșeuri

HotNews.ro
Arderi deseuri - 17 martie, Foto: Garda de Mediu
Arderi deseuri - 17 martie, Foto: Garda de Mediu

Ministerul Mediului a descoperit sursa poluării din București, în perioada 17-18 martie: arderi ilegale de deșeuri în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov. Potrivit constatărilor făcute de Garda de Mediu, câțiva cetățeni ardeau pe o proprietate privată gunoiul descărcat din dubă și cabluri electrice, fiind degajat fum negru intens. Din primele cercetări reiese că este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie.

”În urma informării APM București și în urma analizei rețelei independente de senzori de monitorizare a calității aerului, care indicau concentrații mai ridicate în zonele limitrofe Bucureștiului, comisarii GNM s-au deplasat la fața locului împreună cu Poliția și au identificat, în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetățeni. În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie. În urma verificărilor preliminare în limita competențelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală”, au postat reprezentanții Ministerului Mediului pe pagina de Facebook.

Reprezentanții instituției spun că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat concentrații de PM10, PM2.5 și NO2 mai mari față de normal, ceea ce a ridicat semne de întrebare.

”În ultimele 24 ore, concentrațiile PM10, PM2.5 și NO2 din Capitală au evoluat neobișnuit față de normal, nu atât în ceea ce privește maximele înregistrate, ci mai ales legat de perioadele orare în care s-au înregistrat creșterile și valorile maxime. După creșterea obișnuită din perioada de seară (20:00-22:00), odată cu scăderea vitezei vântului până aproape de zero (calm atmosferic), a avut loc o creștere nu foarte amplă, dar constantă a concentrațiilor, până în jurul orei 02:00 dimineața. Valorile maxime ale concentrației de PM10 au fost de 79.3 micrograme/mc, iar pentru NO2 valoarea maximă a fost 97.3 micrograme/mc. Precizăm că aceste valori maxime nu au condus la depășiri ale valorilor limită nici la media zilnică a PM10 (în jur de 30 micrograme/mc, față de 50, cât este valoarea limită), nici pentru NO2, unde s-a atins doar jumătate din valoarea limită. Ca termen de comparație, în cazul episodului de poluare a aerului din perioada 01-02 martie, s-au înregistrat valori și de peste 600 micrograme/mc pentru PM10. Deși valorile maxime nu au fost foarte mari, au fost luate măsuri preventive, Garda Națională de Mediu fiind informată. Începând cu ora 03:00 dimineața toate concentrațiile au scăzut”, au postat reprezentanții Ministerului Mediului pe pagina de Facebook.

Ministerul Mediului a dat publicității și imaginile luate de comisarii Gărzii de Mediu, la controlul de pe 2-8 martie, când în capitală s-au înregistrat depășiri record pentru poluarea cu PM 10 și PM 2,5.

Sursa video: Garda de Mediu

Miracolul „aerului de munte” din București a durat doar o zi. Marți noapte, senzorii din rețelele de măsurare a calității aerului au înregistrat din nou depășiri foarte mari, multe peste limetele maxim admise, pentru poluarea cu PM10 și PM 2,5, deși traficul a scăzut considerabil în ultimele zile.

Reamintim că Bucureștiul are probleme serioase cu poluarea, în ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf înregistrându-se depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.

În noaptea de 1 spre 2 martie, în București s-au înregistrat valori record pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 valorile maxim admise fiind depășite și cu 1000%. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat HotNews.ro că poluarea a fost cauzată de un cumul de factori, dar principalul vinovat rămâne traficul. Condițiile de mediu, printre care și inversiunea termică, joacă un rol important. Ministrul susține această variantă deși valorile record s-au înregistrat noaptea și în weekend, când nu este trafic. În ceea ce privește arderile de deșeuri, ministrul spune că dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar înregistra depășiri pentru oxizii de azot, nu pentru PM 10 și 2,5. În ceea ce privește faptul că Garda de Mediu nu lucrează noaptea și în weekend, ministrul spune că este o echipă care asigură permanența și vine dacă este sesizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Depășiri frecvente pentru PM10 și PM 2,5 se înregistrează în mod frecvent, în fiecare weekend și noaptea, începând din luna noiembrie. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre această situație.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro