Subiectele zilei: Unirea prin dezbinare. Războiul surd dintre PNL şi USR-PLUS pentru Capitală şi ce sector e mărul discordiei; De ce a fost respinsă contestația studentului care a vrut să candideze pentru funcția de rector, împotriva lui Tudorel Toader, în Iași
De ce a fost respinsă contestația studentului care a vrut să candideze pentru funcția de rector, împotriva lui Tudorel Toader, în Iași. Silvian Man, studentul doctorand de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza“ din Iași care a vrut să candideze pentru funcția de rector împotriva lui Tudorel Toader, a făcut contestație după ce vineri Universitatea i-a respins candidatura. Contestația i-a fost, însă, respinsă, pentru că a trimis-o pe e-mail și nu depus-o fizic, la biroul Registraturii, care este închis în weekend, scrie Libertatea.
Unirea prin dezbinare. Războiul surd dintre PNL şi USR-PLUS pentru Capitală şi ce sector e mărul discordiei. Chiar dacă partidele de dreapta vor avea un candidat comun – Nicuşor Dan – pentru Capitală, la primăriile de sector sunt şanse infime ca PNL şi Alianţa USR-PLUS să cadă la înţelegere, susţin surse politice pentru Adevărul. Liberalii şi-au propus să câştige cel puţin trei sectoare, în timp ce Alianţa ar putea rămâne fără nicio primărie în Bucureşti. Însă Vlad Voiculescu are şanse mari să ajungă viceprimar.
România: Mărirea și decăderea spaimei de coronavirus. Săptămâna primului caz de coronavirus din România a fost una nebună, haotică și, pe alocuri, chiar absurdă. Singura dramă reală a fost un caz de corupție legat chiar de coronavirus. Era imposibil de evitat, de altfel. De câțiva ani, în orice nenorocire se întâmplă în lume, cel puțin una dintre victime este un român. Statisticile spun că, după Siria, România este țara care produce numărul cel mai mare de cetățeni care își părăsesc țara, potrivit Deutsche Welle.
De coronavirus mai scăpăm, de poluare sigur crăpăm. Câteva observații despre aerul otrăvit de la Covid TV. Bravo, planetă! Bravo și mass-media pentru modul în care ne pun în gardă în legătură cu Covidu’ 19. Felicitări acelor jurnaliști care își întrerup discursul, în timpul emisiunilor, pentru un breaking news prin care suntem anunțați că există suspiciuni pentru „un nou caz“ de Covid. Covid 19, mai exact. Un dușman extern care ne atacă, iar noi ne punem în gardă cumpărând în disperare produse alimentare, măști de protecție și urmărind cu sufletul la gură știri apocaliptice, relatează Republica.
Camparea și grătarele pe Valea Cerbului, în Prahova, au fost interzise. Mirosul de grătar încins, rulotele parcate pe pajiștea verde și corturile instalate pe malul apei vor fi de domeniul trecutului pe Valea Cerbului, în Prahova. Camparea în această zonă a fost interzisă, iar cine nu va respecta regula va plăti amenzi de mii de lei. Decizia a fost luată după ce, în anii trecuți, turiștii au ridicat garduri în jurul rulotelor și au murdărit locul. În plus, resturile lăsate de ei au schimbat comportamentul urșilor, potrivit Știrilor Protv.
O femeie din Bihor a reușit să ascundă 700 de tone de deșeuri. Cele peste 700 de tone de deşeuri descoperite recent de inspectorii Gărzii de Mediu Bihor abandonate, ascunse în satele Ineu şi Vadu Crişului, au fost depozitate de muncitorii a două firme româneşti controlate de o bihoreancă. Femeia se numeşte Georgeta Trifa Solonca şi a reuşit să introducă în ţară în 2019 cele 700 de tone de deşeuri, prin intermediul a două firme, Intrarom Service, unde Trifa Solonca este unica proprietară, şi Gaz&Oil Gross Group, în care s-a asociat cu un anume Adrian Grossu, scrie Newsweek.
La Iaşi se moare ca acum 100 de ani. Ororile unui sistem medical ce pare „şpăguit“ din toate poziţiile. Un caz aparent banal la Iaşi ne aduce în prim plan un fenomen grav, care se petrece într-un sistem medical bolnav, ce parcă înghite degeaba miliarde de lei, şi în care mita pare a fi generalizată la toate nivelurile. Un bărbat malnutrit este pe moarte la cel mai dotat spital din Moldova, „Sfântul Spiridon“, după ce a ajuns aici în şoc hemoragic la UPU, din cauza unui ulcer, relatează Ziarul de Iași.
Republica Moldova: Revolta veteranilor de Ziua Memoriei. La 28 de ani de la începutul confruntărilor militate de la Nistru, foști combatanți au recurs la o acțiune de protest împotriva actualei guvernări care, spun ei, le-a ignorat revendicările social-economice și politice. „Dodon, i-ați catrafusele și șterge-o în Rusia, te rugăm frumos. Nu îngenunchea poporul. Dodon, la gunoi!”, conform Europa Liberă.
Un psiholog îți spune cum să combați panica provocată de coronavirus în România. Rafturi goale în supermarketuri. Apeluri disperate la 112. Vecini pârâți la sistem. Izolare autoimpusă. Priviri acuzatoare la orice tușit. Curățarea compulsivă a mâinilor cu gel antibacterian, urmat de șervețel umed antibacterian, urmat de gel, urmat de șervețel uscat. Repetarea procesului după ce-ai dat mâna cu un amic venit din Berlin. PANICĂ!, relatează Vice.