Subiectele zilei: Coronavirus, adevărat şi fals: cele mai comune mituri, demontate; Cristian Tudor Popescu, îngrijorat de „coruptovirus”. Gazetarul a comentat flagrantul delict de mită pentru Sorina Pintea
Cristian Tudor Popescu, îngrijorat de „coruptovirus”. Gazetarul a comentat flagrantul delict de mită pentru Sorina Pintea. Cristian Tudor Popescu nu este îngrijorat de amenințarea coronavirusului cât de „coruptovirus”. Jurnalistul a comentat cazul Sorinei Pintea, fostul ministru al sănătății, care a fost prinsă în flagrant delict, de luare de mită, vineri. Ea este acuzată că ar fi primit 120.000 de euro în schimbul derulării unor contracte de achiziție la Spitalul din Baia Mare, unde este manager. Coruptovirusul „ucide mai eficient și decât cancerul” este concluzia lui Cristian Tudor Popescu, scrie Libertatea.
Coronavirus, adevărat şi fals: cele mai comune mituri, demontate. Deşi o mare parte din cei infectaţi vor avea simptome similare ca severitate celor ale gripei sezoniere, profilul bolii şi rata mortalităţii arată un tablou mai grav. Bruce Aylward, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a coordonat o misiune internaţională în China în legătură cu virusul şi măsurile de control al epidemiei, a spus că rata de moralitate de 1% a noului coronavirus nu este o supraestimare. Aceasta înseamnă, de fapt, că virusul COVID-19 este de circa 10 ori mai mortal decât gripa sezonieră care face între 290.000 şi 650.000 de victime anual, conform Adevărul.
În drum spre un nou război ruso-turc? O schimbare radicală s-a produs în conflictul ruso-turc privind Siria. Tensiunile între Moscova şi Ankara şi riscurile pentru Europa au crescut perceptibil în urma bombardării forţelor turceşti din nordul Siriei. Simţindu-se pusă în pericol de Rusia, după ce un presupus bombardament ”sirian” a răpus zeci de militari turci în provincia Idlib, Ankara a cerut sprijinul comunităţii internaţionale. Şi, mai ales, al NATO, relatează Deutsche Welle.
22.000 de români au pierdut ajutoarele sociale pentru că au refuzat un loc de muncă. Deputatul PNL Florin Roman a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că aproape 22.000 de persoane și-au pierdut ajutoarele sociale după ce acestea au refuzat locurile de muncă propuse de autorități. Statistica înaintată de Roman este susținută de informațiile furnizate de Ministerul Muncii în urma unei interpelări parlamentare care arată că numărul ajutoarelor sociale au scăzut semnificativ în ultima perioadă, scrie Newsweek.
Femeie dată dispărută în Cluj, găsită moartă într-o anexă gospodărească în Alba, ucisă și ascunsă. O femeie dată dispărută de mai multe zile din Cluj a fost găsită moartă într-o anexă gospodărească, în județul Alba. Aceasta a fost găsită noaptea trecută după percheziții în localitatea Războieni din Alba, coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. Anchetatorii au găsit cadavrul femeii în anexa unei locuințe și s-a conturat ipoteza că aceasta a fost ucisă, de un bărbat de 47 de ani din localitate, potrivit Actual de Cluj.
„În țara asta și ca să fii voluntar îți trebuie pile!” Schizofrenia socială sau cum iubim corupția, dar îi urâm pe corupți. Suntem un popor care suferă de schizofrenie socială. Poate că unii dintre dvs. știți, alții nu, că una dintre caracteristicile care determină apariția schizofreniei ca boală psihică este discrepanța majoră dintre partenerii cuplului marital în rolurile parentale. Adică unul dintre părinți este foarte dominant și rigid, iar celălalt este foarte submisiv/supus, cu un sine slab dezvoltat ce nu își spune niciodată părerea, scrie Republica.
Ziarul de Iași:Nu veți face un pas prin oraș fără să fiți filmat. Camere de înaltă rezoluţie în 94 de intersecţii. Municipalitatea are în plan monitorizarea video masivă a oraşului încă din acest an: aproape 100 de intersecţii din oraş se vor adăuga celor deja existente. Instituţia va achiziţiona echipamentele cât de curând, fiind alocate şi fonduri în acest sens în valoare de peste 1,2 milioane lei, pentru achiziţia a 212 camere şi a altor echipamente necesare funcţionării acestora.
Coronavirus: De ce ar avea nevoie statul român de o fabrică de măști. Pe fondul crizei de măști generate de panica răspândirii coronavirusului și a dependenței de importuri, statul român ar trebui să ia în calcul construcția unei fabrici de consumabile medicale, măcar „pe termen scurt”, spune Cristian Păun, profesor de economie la ASE și consilier al lui Ludovic Orban. Pe de altă parte, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, a declarat pentru Europa Liberă că „nu este cazul să se ia o astfel de decizie”.
Tot ce trebuie să știi despre taxa Oxigen, care a împărțit bucureștenii în două. Peste o sută de oameni au protestat astăzi, în fața Primăriei Capitalei (PMB), împotriva Taxei Oxigen, deși primarul Gabriela Firea a anunțat marți că ea va fi anulată din martie, după ce, în urma unui referendum pe Facebook, peste 370 de mii de bucureșteni s-au pronunțat împotriva ei. Cele peste o mie de persoane care au plătit deja taxa își vor primi banii înapoi, relatează Vice.