Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Cum sunt păcăliţi românii la supermarket. Practicile comerciale înşelătoare ”3+1 gratis”, demascate în instanţă; Prundu, comuna adusă în secolul XXI cu fonduri UE; PSD împarte ultimele sinecuri la stat

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Primul rateu în bugetul UE. Banii îi dezbină pe europeni. Chiar dacă nu reprezintă o noutate, de această dată, neînțelegerile sunt evidente. Nu a fost o surpriză prea mare faptul că cei 27 de șefi de stat și de guvern nu au ajuns la o soluție comună asupra cadrului bugetar pentru următorii șapte ani. Faliile sunt prea adânci. Pozițiile prea inflexibile. Contributorii vor să plătească 1000 de miliarde în timp ce beneficiarii solicită până la 1300 de miliarde de euro. Problema principală nu o reprezintă banii, ci mai degrabă structura. Cheltuielile planificate pe parcursul următorilor șapte ani atestă viziunea UE asupra propriului viitor. Noua Comisie Europeană dorește să protejeze mai intens mediul și clima pe baza unui așa numit „Green Deal”. Politicienii europeni înșiruiesc în frumoasele lor discursuri provocările comunitare: protecția frontierelor, migrația, cercetarea, digitalizarea, apărarea comună, scrie Deutsche Welle.

PSD împarte ultimele sinecuri la stat. Cea mai bănoasă funcție-președinte ASF, unde salariul este de 15.000 de euro pe lună. Scos de la guvernare, PSD mai are câteva sinecuri de oferit, motiv pentru care în aceste zile există discuții în partid în legătură cu împărțirea unor funcții la vârful instituțiilor pentru care Parlamentul face numirile, parlament unde PSD își poate impune voința. Conform unor surse politice, sunt peste 30 de poziții care se eliberează în acest an. Printre cele mai importante, șefia ASF, mai multe posturi de consilieri la Curtea de Conturi, sau o funcție de vicepreședinte la ANRE. Cea mai dorită funcție în PSD este cea de la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. Postul este remunerat cu aproape 15.000 de euro pe lună și este vacant după ce fostul președinte, Leonardo Badea, a prins un loc de vicepreședinte la BNR, potrivit Digi 24.

Cum sunt păcăliţi românii la supermarket. Practicile comerciale înşelătoare ”3+1 gratis”, demascate în instanţă. Un litigiu între un cunoscut supermarket şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) scoate la iveală practicile înşelătoare folosite de comercianţi pentru a atrage clienţii, mizând pe impactul psihologic. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Vaslui a fost dat în judecată de reprezentanţii lanţului de supermarketuri Penny, comercianţii solicitând în instanţă anularea unei amenzi pe care inspectorii OPC au aplicat-o magazinului din Vaslui. O amendă în cuantum de 7.000 de lei (achitată deja la jumătate de către agentul economic) pentru folosirea de practici comerciale înşelătoare. Sancţiunea aplicată supermarketului din Vaslui nu a fost un caz izolat, fiind aplicate sancţiuni similare şi cu ocazia altor controale, notează Adevarul.

Document: procurorii cercetează internarea la ATI a lui Daniel Chițoiu, după accidentul mortal în care a fost implicat. Un denunțător a dat exemplul Năstase – Brădișteanu. Cercetarea în dosarul accidentului mortal în care a fost implicat Daniel Chițoiu, fost ministru al finanțelor, fost președinte ANAF și actual secretar general al ALDE, a fost extinsă in rem, în această săptămână, și pentru favorizarea făptuitorului. Politicianul mai este acuzat de ucidere din culpă și vătămare corporală. Accidentul mortal în care a fost implicat secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu, poate atrage și alte nume în dosarul deja deschis de procurorii argeșeni. Pe 26 decembrie 2019, fostul ministru al finanțelor a intrat pe contrasens cu mașina în zona localității Zamfirești, județul Argeș, pe DN7, și a izbit un alt automobil, informează Libertatea.

La un an de la alegerile parlamentare în Moldova: „Îi haos, dacă nu-i lege, nu-i lege și-i gata”. În ciuda dovezilor factuale care demonstrează în slujba cui funcționează parlamentul, sunt mulți alegători care se întreabă de ce i-ar trebui Republicii Moldova tocmai 101 aleși în legislativ, dacă în anii de independență mai mult de un milion de cetățeni au ales să plece în străinătate. Unii votanți au ajuns la concluzia că nu prea mai au încredere în legislativ și, în general, în politicieni, dar sunt și deputați care se întreabă de ce au o imagine atât de proastă în societate. În slujba cui sunt deputații? Recent, Europa Liberă a făcut un popas la Nisporeni, la un an de la alegerile parlamentare din februarie 2019. Multă lume consideră că tot ceea ce se întâmplă în prezent în politica din Republica Moldova este la cel mai jos nivel întâlnit în ultimii 30 de ani.

Candidatul PLUS la Primăria Iași cere ca ministrul Transporturilor să-și mute cabinetul în Moldova. Liviu Iolu mai propune interzicerea decontării din bani publici a zborurilor cu avionul pentru demnitari pe distanțe mai mici de 500 de kilometri. Candidatul PLUS la Primăria Iași propune mutarea conducerii Ministerului Transporturilor în acest oraș, astfel încât demnitarii care amână de atâția ani modernizarea infrastructurii Moldovei să înțeleagă problemele cu care se confruntă regiunea din acest punct de vedere. „Iașul suferă de zeci de ani și din cauza slabei reprezentări la nivel central a politicienilor locali și a puterii lor de negociere în numele orașului și a regiunii de Nord-Est”, a declarat Liviu Iolu, potrivit Newsweek.ro.

Prundu, comuna adusă în secolul XXI cu fonduri UE. Primarul a accesat 17 proiecte, în 3 mandate. Zeci de mii de oameni din Giurgiu trăiesc în localități unde s-au cheltuit milioane de euro pe sisteme de tratare a apei nefuncționale. Mergem la primari să îi întrebăm de ce. Iar apoi vizităm și Prundu, o comună cu apă, canal, străzi și trotuare asfaltate, totul din fonduri europene. Primăria și-a făcut până și circuit de motocros din banii de la Bruxelles. Este una dintre comunele din România cu cele mai multe proiecte europene finalizate și funcționale. Dar așa cum vă spuneam, în județul Girugiu cetățenii încep să trăiască decent, mult mai decent decât în alte județe. Mergem în comuna Colibași. Unde sistemul de alimentare cu apă a fost câștigat de firma familiei Bădălău NBG SRL, fix în perioada în care Niculae Bădălău ocupă funcția de director general, conform Știrile Pro Tv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro