Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Probleme pentru Kovesi la Parchetul European; Magnitudinea şpăgii în Portul Midia pentru vapoarele supraîncărcate cu oi; Parlamentarii UE demască instituțiile care propagă informații false despre avort

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Parlamentarii UE demască instituțiile care propagă informații false despre avort. Mai mulți militanți pentru dreptul la avort au apelat marți la o acțiune împotriva Heartbeat International, în urma unui studiu despre activitățile acestei rețele, publicat de organizația de stânga Open Democracy. Asociația creștină Heartbeat International oferă femeilor gravide consiliere anti-avort, având o rețea extinsă de centre și filiale. Politica acesteia se bazează pe principiile creștine, după cum scrie și pe pagina sa de web. Cu toate acestea, o investigație realizată de Open Democracy a scos la iveală faptul că unele filiale ale Heartbeat au oferit femeilor ”informații false și înșelătoare”, acționând contrar angajamentului Heartbeat de a garanta ”informații acurate” clientelor sale, notează DW.

Probleme pentru Kovesi la Parchetul European. Ce o nemulțumește pe fosta șefă DNA. Noul procuror-șef european Laura Codruța Kovesi reclamă lipsa de personal și mijloacele necesare desfășurării activității Parchetului European, fosta șefă a DNA amenințând că acest lucru ar putea îngreuna anchetarea marilor dosare de fraudă. Noul Parchet European, care urmează să intre în funcțiune în noiembrie, are drept principal rol anchetarea marilor dosare de fraudă fiscală și a celor care fură miliarde de euro din bugetul Uniunii. Potrivit sursei citate, la sediul Parchetului European, de la Luxemburg, Kovesi poate conta, pentru moment, pe o echipă formată din 22 de procurori delegați și 29 de oficiali. Dar, dintre aceștia din urmă, 25 au fost recrutați pentru departamentele de resurse umane, IT și buget, fiind doar 4 juriști pentru analiza dosarelor, arată Știrile Pro Tv.

Împotriva scutirii jurnaliștilor de impozitul pe venit: cine zice că e ziarist și vrea scutiri nu e ziarist. Asta cu scutirea jurnalistilor de la plata impozitului pe venit e o măsură greșită și cu efecte perverse. Presupunând că ar intra în vigoare, măsura ar amputa ziariștilor in corpore dreptul de a critica alte categorii de „speciali” care primesc pensii mari sau diverse scutiri. Cum va mai putea un ziarist să-i critice pe parlamentarii sau pe aleșii locali dacă va fi el însuși un privilegiat? Cât despre politicieni, aleși, indivizi în funcții publice: jurnaliștii nu au nevoie de scutiri, pensii speciale, avantaje. Ziariștii au nevoie de spațiu ca să-și facă meseria – acces la informații neîngrădit, porți deschise acolo unde toți trag să le închidă, scrie Republica.

Centrul Național al Dansului București e în pragul colapsului: ”Suntem într-un cerc vicios. Ne mai putem plăti chiria doar până în luna mai ” Conducerea şi angajaţii Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) continuă greva în care au intrat după ce, pentru al patrulea an consecutiv, bugetul instituţiei a fost redus. Din subvenția solicitată pentru Programe și Proiecte pentru anul 2020, CNDB a primit doar 13% (167.000 lei), arată un comunicat de presă CNDB. Anul trecut, din aceeași cauză, CNDB a fost nevoit să anuleze 70% din proiectele stagiunii de spectacol, precum și unicul festival de dans contemporan derulat de o instituție publică din România, Festivalul Like CNDB 2019, informează Libertatea.

PNL şi PSD îşi împart prada de pe urma anticipatelor. Marele pierzător: USR-PLUS. Liberalii vor guverna singuri în următorii patru ani cu o majoritate stabilă în Parlament, în timp ce PSD va rămâne cu cei mai mulţi primari din ţară şi va fi principala voce a Opoziţiei. Cu scorul actual din sondaje, Alianţa USR-PLUS va ajunge izolată în Parlament şi doar cu o mână de primari. Personal, Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban îşi cimentează funcţia în partid. De ce acceptă PSD alegeri anticipate, în condiţiile în care partidul abia va reuşi să scoată jumătate din numărul actual de parlamentari? În primul rând, liderii social-democraţi se tem că vor avea şi mai mult de pierdut până în decembrie, când sunt programate alegerile la termen, arată Adevărul.

Lovitură surpriză la Socola: Managerul e pus pe făraş de Consiliul de Administraţie! Şedinţă pe cât de discretă pe atât de importantă şi de surprinzătoare la Institutul „Socola“. Într-o premieră pentru această unitate medicală a Iaşului, membrii Consiliului de Administraţie au propus şi votat revocarea din funcţie a managerului, Gabriel Oprişanu. Decizia finală trebuie luată de Ministerul Sănătăţii, căruia îi este subordonată unitatea. „Este ilegal. Sunt în concediu de odihnă“, ne-a transmis dr. Oprişanu telefonic, când a fost întrebat despre decizia CA. Potrivit legii, CA poate revoca managerul, în anumite condiţii, care par acum a fi îndeplinite, potrivit Ziarul de Iași.

Cei doi deputați care apără presa sunt, de fapt, cei care au votat împotriva scutirii de impozit: Andrei-Daniel Gheorghe și Dan Vălceanu. Votată azi în Camera Deputaților, măsura pentru scutirea de impozit a presei este incorectă și ineficientă. Decizia este incorectă, printre altele, pentru că, oricum, o parte a celor care scriu sau lucrează pentru radiouri și televiziuni, sunt plătiți pe drepturi de autor, o modalitate cu taxe mai mici aplicabilă nu doar lor, ci și creatorilor din mai multe industrii. Fiscal vorbind, această măsură, solicitată de industria creativă, este suficientă. Măsura scutirii de impozit este, de asemenea, inechitabilă pentru că multe instituții de presă sunt eternizate într-o insolvență care nu e permisă în alte domenii. Situația deformează competiția și introduce statutul de ”companii exceptate”, dar dependente de capriciile politicienilor, informează Tolo.ro.

Magnitudinea şpăgii în Portul Midia pentru vapoarele supraîncărcate cu oi. O investigaţie DNA a scos la iveală dimensiunea corupţiei în Portul Midia, acolo unde funcţionarii tuturor instituţiilor implicate în verificarea navelor încărcate cu animale vii ar lua mită pentru a închide ochii la potenţiale nereguli. La Tribunalul Constanţa începe un proces în care Radu Ioan Hristovici, controlor vamal superior în cadrul biroului Vamal de Frontieră Constanţa, este trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită. În declaraţiile date procurorilor, vameşul recunoaşte că „pentru ca activitatea de vămuire şi export să decurgă bine, fără probleme, persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“, arată Adevărul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro