Scenariul anticipatelor pierde teren. PRO România, PMP, ALDE și UDMR, deranjate de OUG privind alegerile anticipate. PSD se repliază – surse
Ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban marți seară a aruncat în aer scena politică românească. Partenerii care au ajutat la învestirea Guernului Orban – PMP, Pro România, ALDE și UDMR – sunt nemulțumiți de modul în care au fost reglementate alegerile anticipate și de noile prevederi privind alegerile parlamentare. Surse parlamentare au explicat pentru HotNews.ro că toate cele patru partide parlamentare nu vor susține alegerile anticipate și vor face tot posibiliul să nu se ajungă în acest punct. În noul context politic, PSD este cel care va profita de situație.
Situație tensionată în Parlament după ședința Guvernului de marți seară. Posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora sunt cele două noi prevederi care au deranjat partidele parlamentare.
Prin noile modificări, UDMR, Pro România, ALDE și PMP pierd actualul număr de parlamentari în eventualitatea alegerilor anticipate. „Favorizează turismul electoral si dacă, de exemplu, în Harghita votează cei care se află în tranzit, UDMR riscă să piardă cele două mandate pe care le are în prezent”, au afirmat sursele HotNews.ro.
De altfel, lideri ca Victor Ponta și Kelemen Hunor au criticat ordonanțele date de Guvernul Orban marți seară.
Kelemen Hunor: „Adoptarea a 25 de OUG în ședința de Guvern de marți este ceva fără precedent. Dacă PNL a avut la un moment dat, acum câțiva ani, când guverna PSD, o poziție corectă și se pronunța împotriva acestor ordonanțe, acum ceea ce s-a întâmplat este un abuz de putere împotriva Parlamentului, împotriva Legislativului, să dai 25 de ordonanțe de urgență fără dezbatre, fără nicio transparență. Constituția vorbește de situații excepționale. Eu sper ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR și sper ca CCR să respingă majoritatea acestor ordonanțe”.
Călin Popescu Tăriceanu: „Vreau să mă refer la un fapt care pe mine m-a bulversat: căruța de ordonanțe pe care le-a dat guvernul. Acest gen de a guverna nu poate rămâne neobservat și nici nesancționat. Pentru respectul pentru statului de drept, cer celor doi președinți ai Camerelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul”.
În acest context, surse social-democrate au explicat pentru HotNews.ro că scenariul alegerilor anticipate pierde teren. „Se fac presiuni din interiorul partidului asupra lui Marcel Ciolacu să nu susținem alegerile anticipate. O variantă discutată în intern este să venim cu propunere de premier PSD. Suntem conștienți că nu va fi numit de Klaus Iohannis. Pasul doi este să-i lăsăm pe liberali să-și strângă majoritatea și fără voturile UDMR, Pro România și ALDE vor avea reale probleme” au explicat sursele HotNews.ro.
Pentru declanșarea alegerilor anticipate, potrivit Constituției este nevoie ca după înlăturarea Guvernului Orban alte două propuneri de premier să fie respinse de către Parlament.
Planul PSD care se conturează în aceste ore este să tragă de timp și să amâne procedurile de dezbatere si validare a propunerilor de premier până când se organizează alegerile locale. Social-democrații dețin majoritatea în conducerea Parlamentului, Birourile Permanente fiind cele care decid calendarul numirii unui nou Guvern. Pesediștii mizează pe nemulțumirile UDMR, ALDE, PMP și Pro România, care îi vor susține oficial și neoficial.
Pentru a detensiona scandalul public și mediatic, pesediștii vor să facă o propunere de premier. Astfel, împreună cu Pro România și ALDE, PSD vrea să vină cu o propunere de premier apolitic. Numele vehiculate sunt cele ale rectorului Remus Pricopie și al economistului Cristian Socol. PSD are 203 parlamentari, PRO România 24 iar ALDE 14 împreuna 241 de senatori și deputați. Teoretic pe hartie ar face o majoritate pentru a-i propune președintelui Klaus Iohannis un nume de premier.