Subiectele zilei: Mărturia unei românce despre infernul din Australia: „Au fost zile când nu se putea respira din cauza fumului”; „Elveţia României”, un proiect eşuat. Cum a ratat oraşul Horezu să aibă o staţiune de schi de lux din cauza investiţiilor făcute fără cap; Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens
Istoric britanic: „Să sperăm că, într-o bună zi, Rusia va reflecta în mod onest asupra propriei istorii”. Afirmațiile eronate ale lui Vladimir Putin despre rolul Poloniei în cel de-al Doilea Război Mondial arată modul în care Rusia modernă își vede propria istorie, spune istoricul britanic Roger Moorhouse, în dialog la DW. Jakub Krupa: Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a atacat recent Polonia, acuzând această țară că ar fi fost coresponsabilă la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Ce părere aveți despre aceste acuzații? Roger Moorhouse: Sunt o prostie, dar nu este doar un exemplu de vandalism istoric practicat de domnul Putin, ci o parte crucială din felul în care Rusia se vede pe ea însăși pe scena mondială. Modul în care Rusia interpretează rolul jucat de ea în Al Doilea Război Mondial constituie un mit sfânt care stă la baza Rusiei moderne.
Armata Română în 2020. Record de militari trimişi în teatrele de operaţii şi investiţii în armament de peste 2 miliarde de euro. În acest an, Armata Română va participa cu un număr record de militari în teatrele de operaţii. Concret, conform aprobărilor date de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, MApN va participa cu un efectiv de 2.376 militari şi la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, iar Ministerul Afacerilor Interne va trimite în respectivele misiuni 1.009 jandarmi şi poliţişti. Astfel, numărul forţelor româneşti ce vor fi desfăşurate în afara ţării, în 2020, va fi în creştere cu 474 de militari faţă de anul în curs şi cu 250 de jandarmi şi poliţişti din cadrul MAI. În total, se înregistrază un plus de 724 de persoane faţă de efectivele desfăşurate în acest an, conform Adevărul.
„Elveţia României”, un proiect eşuat. Cum a ratat oraşul Horezu să aibă o staţiune de schi de lux din cauza investiţiilor făcute fără cap. A fost promovată ca o „Elveţie a României”, o nouă staţiune de schi de 5 stele, cu pârtii moderne, restaurante şi pensiuni de lux. La numai un an distanţă, zona Vârful lui Roman, de lângă Horezu, este aproape abandonată. Birocraţia excesivă, investiţiile fără cap şi greşelile de proiectare au transformat o idee bună într-o uriaşă risipă de bani. În noiembrie 2018, primarul oraşului Horezu, din Vâlcea, anunţa triumfalist că lucrările sunt în fază finală, iar noua staţiune Vârful lui Roman îi aşteaptă pe turişti. Prima pârtie, de 800 de metri, fusese dată în folosinţă. Detalile pe care primarul Nicolae Sărdărescu a uitat să le spună turiştilor erau că staţiunea nu avea curent electric, apă şi canalizare, iar drumul de acces era aproape impracticabil iarna, arată Libertatea.
Vom avea alegeri înainte de termen? În mod normal, dar teoretic, PNL ar trebui să-și dorească alegeri anticipate cât mai repede. Este ceea ce încerci să faci atunci când stai bine în sondaje, mai ales când ești în perioada de bonus al unei victorii electorale, și ai nevoie să-ți îmbunătățești poziția în Parlament. Practic, însă, încălcarea logicii politice a început demult și ratarea logicii nici nu ar fi o premieră istoric. Am susținut și susțin în continuare ca anticipatele ar fi trebuit forțate după căderea guvernului Dăncilă. Da, ar mai fi fost sacrificate câteva luni cu un guvern cu atribuții limitate, dar PSD ar fi fost prins în totala degringolada, prizonierul Vioricăi Dăncilă, și împins spre un dezastru electoral. Adică sacrificam câteva luni pentru cel puțin 4 ani, relatează Ziare.com.
Autobuzele de pe singurul traseu cu program fix circulă goale de 6 ani la Iași. Autobuzele de pe singurul traseu cu program clar din Iași circulă aproape mereu goale. Ruta a fost introdusă de aproape șase ani, în martie 2014, în urma protestelor virtuale ale ieșenilor care doreau condiții ca în țările civilizate, dar mai mult de cinci-șase călători nu au dus niciodată autobuzele care o tranzitează. Este vorba despre traseul 50, care face legătura între Gară și Aeroport. Autobuzele traversează și centrul orașului, au orarul (actualizat săptămânal în funcție de graficul curselor aeriene) afișat și pe internet și în stații, timpul de parcurgere a traseului este scurt, tarifele sunt cele obișnuite, însă oamenii care pleacă spre Aeroport sau care vin de acolo preferă taxiurile, scrie Ziarul de Iași.
Mărturia unei românce despre infernul din Australia: „Au fost zile când nu se putea respira din cauza fumului”. În mijlocul incendiilor care mistuie Australia sunt prinși și mulți români care simt pe pielea lor efectele focului. „Au fost zile în care nu s-a putut respira din cauza fumului. Zile în care mergeam la serviciu și repede acasă pentru că nivelul de toxicitate era foarte ridicat”, a povestit pentru Digi24 Carmen Teodor, o româncă stabilită în Australia. La numai 19 ani, India MacDonnel este doar unul dintre adolescenții australieni nevoiți să lupte cu focul pentru a se salva. În primele ore ale lui 2020, în timp ce lumea întreagă sărbătorea un nou an, alături de tatăl ei, fata a încercat să oprească flăcările care i-au cuprins casa doar cu un furtun atașat la instalația de apă. Incendiul a fost însă necruțător și mare parte din proprietate a ars. De la începutul sezonului de incendii, în octombrie, au ars peste 5 milioane de hectare de vegetație, o suprafață mai mare decât Elveția.
Trafic de coşmar pe DN1. Oamenii au făcut sudoku şi au discutat cu şoferii de pe contrasens. 9 ore de la Otopeni la Braşov şi 43 de kilometri de coloană continuă de maşini. Este recordul de aglomeraţie stabilit pe DN1, joi… însă ar putea fi doborât chiar vineri. Miile de români care au plecat spre casă s-au intersectat pe drum cu cei care au mers tot vineri, la munte, pentru weekend. Ce a urmat este revoltător. Cu un film sau un concert online, timpul a trecut mai uşor. Atmosfera s-a destins iar şederea în trafic nu a mai părut aşa o pierdere de vreme. Cuvintele încrucişate, sudoku, jocul de rime sau fazan sunt şi ele soluţii dacă circulaţi prin România unde coloanele se mişcă imperceptibil iar şoferii intră în vorbă unii cu alţii şi schimbă impresii de vacanţă, arată Știrile Pro Tv.