Sari direct la conținut

Cătălin Predoiu: Secția specială iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public

HotNews.ro
Predoiu la audieri, Foto: Hotnews
Predoiu la audieri, Foto: Hotnews

Cătălin Predoiu a spus, în ședința de Guvern unde s-a discutat desființarea SIIJ, că structura de parchet „iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. „Ce a urmat a confirmat temerile”, a spus ministrul, potrivit Mediafax.

„Această Secție a fost înființată prin Legea 7/2018 care a modificat legea 304 din 2004. Aș vrea să reamintesc contextul în care au fost promovate aceste modificări. Unul plin de tensiune, fără consultare publică, cu o critică foarte clară și severă din partea partenerilor europeni. Prin modificarea inițială s-au stabilit modalitățile de numire a conducerii SIIJ, o modificare precară, ceea ce a determinat Ministerul Justiției de a promova o OUG în care se aducea clarificări privind modalitățile de numire a conducerii SIIJ”, a spus Cătălin Predoiu în ședința de Guvern.

Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a mai spus ministrul.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.

„E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro