Subiectele zilei: Sute de mii de români din Marea Britanie, spectatori la alegerile cruciale care le vor schimba viața; O sală de sport care a costat 2 milioane de lei, reparată cu bani de trei ori mai mulți; Academia Română, o frână pentru modernizarea Educaţiei
Lumina la români şi la europeni. Când, ca europeni, ne cotropeşte senzaţia că soarele trebuie smuls cu forcepsul din găoacea în care se ascunde în decembrie, luna care scufundă nordul în tenebre, ar fi nevoie mare de lumină. Dar cine s-o livreze? Murind imediat după echinox, Goethe ar fi cerut, cu ultimele sale puteri şi cuvinte: „mai multă lumină”. În era globalizării, un spor de lumină în capetele occidentalilor pare mai necesar decât oricând. Dar cine să-l furnizeze? Politicienii? Poate cei care se încred în Rusia şi încheie înţelegeri cu ea, deşi V. Putin a admis, indirect, implicarea Moscovei în actul de terorism de stat al împuşcării, în Germania, a unui georgian ex-rebel în Cecenia, care ceruse azil şi pe care ţarul l-a numit ”terorist”? A făcut bine Angela Merkel să stea de vorbă cu Putin în contextul tratativelor ruso-ucrainene purtate în formatul Normandia, în ciuda acestui asasinat care afectează grav raporturile bilaterale, potrivit DW.
Sute de mii de români din Marea Britanie, spectatori la alegerile cruciale care le vor schimba viața. ”Mulți vor să plece de aici, nesiguranța îi sperie. Toți vom fi afectați de Brexit”. Regatul Unit organizează mâine alegeri legislative, un scrutin legislativ cu importanță crucială care va decide soarta Brexit-ului și care va afecta în mod categoric viețile românilor care trăiesc acum acolo. Urmează o perioadă de incertitudine, așa că Libertatea a vorbit cu câțiva români din Marea Britanie pentru a vedea ce așteaptă de la aceste alegeri, care sunt temerile lor în relație cu inevitabilul Brexit și ce fac în această privință. Aproape jumătate de milion de români trăiesc acum în Marea Britanie și asistă, fără drept de vot, la alegerile legislative de joi, scrie Libertatea.
O sală de sport care a costat 2 milioane de lei, reparată cu bani de trei ori mai mulți. O sală de sport proiectată greșit pentru un liceu de la Cluj-Napoca costă două milioane de lei la construcție și șase milioane la reparații. O grindă din tavan s-a deplasat și pune în pericol elevii, de aceea liceeni nu mai fac ore de sport acolo. Primăria încearcă să convingă firma vinovată să repare ce a greșit, dar aceasta refuză. Construită ca să fie cea mai mare și modernă din oraș, sala de sport de la Cluj-Napoca a devenit un pericol pentru elevi. Plafonul este sprijinit acum de o pădure de stâlpi de susținere, se arată în articolul Digi24.
Totul in numele primarului, la Sectorul 5! Cum a ajuns Daniel Florea in Registrul Comertului si pe bancile elevilor. Din cauză că nici institutiile statului si nici Opozitia nu l-au impiedicat, primarul social-democrat al Sectorului 5, Daniel Florea, si-a promovat imaginea oriunde si oricum a poftit. Ba le-a dat societatilor edilitare nume usor de asociat cu imaginea sa de om politic, ba si-a afisat fotografia pana si pe rechizitele date in dar elevilor din sector. Totul pentru ca oamenii sa nu uite cine este tocmai acum, cand se apropie alegerile locale. Denumirile unora dintre proiectele lansate de administratia de sector a primarului Daniel Florea contin cuvantul „#Fapte”. Printre acestea se numară #Fapte – Regenerare urbana Amurgului (proiect destinat comunității marginalizate din zona cu același nume) sau #Fapte Start spre Viitor, eveniment cultural, conform Ziare.com.
Clasa politică, la 30 de ani de la Revoluție. De la Ceaușescu la baronii locali. De 30 de ani, România își tot caută calea, condusă de oameni pe care îi desemnăm prin vot să fie în frunte. Practic, prin vot, le încredințăm soarta acestei țări. Istoria dovedește însă că în cele trei decenii scurse de la Revoluție, politicienii au fost interesați mai mult de putere și mai puţin de binele nostru. Iar, pentru a rămâne acolo, s-au folosit de multe ori de manipulări şi chiar de viețile unor oameni nevinovați. Sfârşitul anilor ’80. Aproape toţi românii fac parte din Partidul Comunist. Toată politica este dictată de familia Ceauşescu, iar deciziile sunt votate în unanimitate în Marea Adunare Naţională. Nimeni nu îndrăzneşte să se opună. Se mimează democraţia şi, la fiecare 4 ani, sunt organizate alegeri, dar de fiecare dată într-un procent aproape absolut, Nicolae Ceaușescu este reales, relatează Știrile Pro Tv.
Academia Română, o frână pentru modernizarea Educaţiei. Rezultatele testelor PISA au scos la iveală, ca o hârtie de turnesol, falii adânci între concepţiile despre scopul ultim al şcolii prezente în societatea românească, iar întâiul for al culturii române nu a pierdut ocazia aruncării perspectivei sale paliative în dezbatere: prezervarea unui model clasic de educaţie, rupt şi de contextul social al rezultatelor educaţionale, dar şi de constrângerile formării profesionale. Presiunea în direcţia reducerii ponderii teoriei în favoarea deprinderilor practice prezintă „un grad mare de periculozitate”, este de părere Academia Română atunci când vine vorba despre soluţiile ce ar trebui abordate în şcoala românească după dezastrul de la testele PISA, arată Adevărul.
Un bătrân = un bătrân. În răsdiscutatul subiect al pensiilor speciale, nu e vorba de pensii. Nici de contributivitate, nici de plafonare, nici de impozitare. 90% dintre pensiile zise speciale sunt ale militarilor. Deci, despre ce vorbim? Eliminarea pensiilor „nesimțite” înseamnă o confruntare directă cu armata. Pe care PNL, urmând exemplul PSD din ultimii 30 de ani, nu o va declanșa niciodată. De ce? Păi, deoarece cu armata poți să dai o lovitură de stat, ca aceea din 22 decembrie 1989, cu civilii, fie și cei de la 10 august, nu poți, scrie Republica.