Spitalul Universitar din București promite că va avea "cel mai modern centru de radioterapie din țară în cel mult doi ani"
Spitalul Universitar din București ar urma să aibă „cel mai modern centru de radioterapie din țară în cel mult doi ani”, a promis, marți, managerul unității medicale, Adriana Nica. În spitalele de stat din România funcționează, în prezent, mult mai puține aparate de radioterapie decât este necesar, iar pacienții bolnavi de cancer care au indicație de radioterapie așteaptă uneori luni de zile pentru a avea acces la tratament.
„Astăzi am predat amplasamentul către constructor şi, în cel mult doi ani, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vom deschide cel mai modern centru de radioterapie public din ţară, de care vor beneficia bolnavii cu afecţiuni oncologice. Având în vedere specificul de multidisciplinaritate al spitalului nostru, Centrul de radioterapie pe care-l construim şi-l dotăm va permite pacienţilor oncologici să efectueze tratamente moderne într-un singur loc, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze în alte unităţi medicale pentru radioterapie. Va fi un centru dotat şi amenajat conform standardelor europene, unde specialiştii noştri vor folosi tratamente de ultimă generaţie şi aparatură de înaltă performanţă, totul în beneficiul bolnavilor care au nevoie de acest tip de terapie”, a declarat marți managerul Spitalului Universitar, Adriana Nica.
Lucrarea ar urma să fie executată, conform contractului, în termen de maximum doi ani, iar zilele următoare vor sosi utilajele care vor începe lucrările.
Centrul de radioterapie de la Spitalul Universitar ar urma să aibă două acceleratoare, un computer tomograf simulator, un dispozitiv de investigaţie prin rezonanţă magnetică, dar şi brahiterapie.
Valoarea contractului este de 69,3 milioane de lei.
„În cadrul Clinicii de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sunt trataţi peste 500 de pacienţi noi anual, pentru care se administrează tratamente curative şi paliative. Se estimează că aproximativ 40% dintre cazurile noi vor necesita radioterapie în scop curativ sau paliativ”, arată Spitalul Universitar, într-un comunicat.