Consorțiu european al armamentului, propus de Rheinmetall. Europa vrea să concureze cu Statele Unite
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul armamentului, care să poată concura mai bine cu rivalii americani, într-un moment în care grupul german are ambiţii globale într-o industrie care trece printr-o perioadă de boom, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Rheinmetall, unul din principalii beneficiar ai creşterii cheltuielilor cu apărarea după invazia rusească din Ucraina, se aşteaptă la venituri record de peste 10 miliarde de euro în acest an precum şi la un carnet de comenzi cu o valoare de 60 de miliarde de euro. „Vrem să devenim un jucător global şi în prezent putem face asta graţie fluxului nostru bun de numerar”, a declarat joi seară Armin Papperger la o întâlnire cu jurnaliştii.
Potrivit lui Armin Papperger, grupul Rheinmetall va încerca să facă propriile sale achiziţii în SUA dar în acelaşi timp a sugerat înfiinţarea unui „mare consorţiu” de companii europene din sectorul apărării. „Cred că ar fi logic să înfiinţăm un consorţiu european cu o cifră de afaceri de 30-35 de miliarde de euro astfel încât să putem concura cu americanii. Asta e cu siguranţă posibil”, a spus Papperger.
Companii din Germania, Italia și Franța
Acesta a menţionat printre alţi mari jucători din Europa grupul italian Leonardo, care are o capitalizare de piaţă mult mai mică decât Rheinmetall, şi grupul KNDS din Franţa, dar nu a oferit indicii cu privire la existenţa unor discuţii referitoare la înfiinţarea unui posibil consorţiu.
În 2022, guvernul condus de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a lansat un fond special de apărare cu o valoare de 100 de miliarde de euro, în ceea ce a fost descris drept un „punct de cotitură” pentru creşterea cheltuielilor militare după invazia rusească în Ucraina. Cu toate acestea, Papperger a estimat că ar fi nevoie de alte 30 de miliarde de euro pe an. „Dacă aceste 30 de miliarde de euro nu vor fi investite atunci punctul de cotitură va eşua”, a apreciat directorul Rheinmetall.
Papperger a mai spus că Rheinmetall funcţionează mai profitabil şi în acest sens a prognozat că valoarea de piaţă a companiei ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro, de la 22 de miliarde de euro în prezent, dar nu a oferit un interval de timp pentru această creştere.
Creşterea cheltuielilor cu apărarea a ajutat Rheinmetall să afişeze rezultate record ]n ultimii ani, astfel că în luna martie 2023 acţiunile Rheinmetall au fost incluse în indicele bursier DAX, care regrupează cele mai importante 40 de acţiuni cotate la Bursa de la Frankfurt. De la invadarea Ucrainei de către Rusia şi până în prezent, valoarea de piaţă a Rheinmetall, un producător de tancuri, muniţie şi alte echipamente militare, s-a triplat.