Alexandru Rafila: Majoritatea copiilor și adulților din România nu sunt vaccinați împotriva gripei, care a făcut ravagii în sezonul trecut. Actualul mod de vaccinare trebuie schimbat
Marea majoritate a adulților și copiilor din țara noastră continuă să nu fie vaccinați împotriva gripei, lucru care „determină costuri enorme pentru sistemul de sănătate, produce suferințe și decese, 199 numai în sezonul precedent”, atrage atenția profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie. El consideră că „este clar că trebuie schimbat și/sau completat actualul mod de vaccinare în România, care nu încurajează vaccinarea categoriilor la risc și a adulților și nu reușește să acopere cererea atunci când există dorința populației de a se imuniza. Introducerea vaccinurilor în sistemul de compensare este singura soluție, aplicată cu succes în celelate țări din UE.”
Potrivit lui Alexandru Rafila, acoperirea vaccinală împotriva gripei este de doar 20% la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani din România, față de 75%, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății, în condițiile în care gripa „a făcut ravagii în sezonul 2018-2019”.
Potrivit profesorului Alexandru Rafila, în România, acoperirea vaccinală variază între 65 și 85% la principalele antigene cuprinse în Programul Național de Vaccinare.
Alexandru Rafila
Profesorul Alexandru Rafila subliniază, de asemenea, că „scăderea acoperirii vaccinale în România și în alte țări a dus la reapariția unor boli transmisibile care tindeau către eliminare”. Potrivit lui Alexandru Rafila, 98% dintre cazurile de rujeolă din România – 18.500 de cazuri – au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. El spune că scăderea acoperirii vaccinale, inclusiv în alte țări, a dus la apariția epidemiei de rujeolă, în Europa și Statele Unite, și la apariția cazurilor de difterie din Ucraina și Marea Britanie.
Alexandru Rafila a făcut aceste declarații la cea de-a 12-a ediție a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, care a adus la București peste 600 de specialiști care lucrează în domeniul bolilor infecțioase: microbiologi și medici de laborator, epidemiologi, infecționiști, dar și reprezentanți din alte specialități care, prin activitatea lor curentă, se confruntă cu această patologie – medici de familie, pediatri, pneumologi și alte specialități.
- Vaccinul anti-gripal, de negăsit în România la începutul lunii noiembrie
HotNews.ro scria, în urmă cu o săptămână, că vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România – lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra. În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților uneia dintre companiile care aduc vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el era așteptat să ajungă cu întârziere – undeva în jurul datei de 20 noiembrie.
În ceea ce privește farmaciile, o nouă livrare de vaccinuri destinate vânzării ar urma să ajungă în România la finalul lunii noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.
Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc – persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.
Cum s-a ajuns aici? „Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze”, a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.
Ca și medicii de familie, compania Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, una dintre companiile care aduce în România vaccinul antigripal, a observat, anul acesta, în țara noastră, „o viteză de absorbție și o cerere mult mai mari pentru vaccinul antigripal”, în condițiile în care „volumele de VaxigripTetra, vaccinul gripal al Sanofi Pasteur, „pentru sezonul curent au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată (piața out-of-the pocket) din sezonul precedent”.
Nu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional – una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.
Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că „important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie tot nu este târziu.”
- Epidemie de gripă în România la începutul acestui an, soldată cu 199 de decese
În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.
Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 199.
Citește și: