Consiliul General a aprobat transferul activității RADET către Termoenergetica. Capitalul societății a fost majorat la 645 milioane
Consiliul General al Municipiului București a delegat serviciul de alimentare cu energie termică, pentru zece ani, către compania municipală Termoenergetica, la care este acționar municipiul București. Delegarea înseamnă practic transferul rețelei de transport și distribuție și a activității RADET, pentru care instanța a decis falimentul, către compania înființată în 2019. Totodată, Consiliul General a aprobat majorarea capitalului societății de la 120.000 lei la 645 milioane lei, dar și bugetul pe anul 2019 a acesteia -387 milioane lei. O altă decizie luată a fost posibilitatea plății în avans a gazelor naturale pentru perioada decembrie 2019-martie 2020, dacă Guvernul dorește să aloce bani din fondul de rezervă sau un împrumut avantajos de la Trezorerie.
Potrivit documentației aferente delegării gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, delegarea se va face pe o perioadă de zece ani, timp în care Termoenergetica va face învestiții de 164 milioane lei în rețeaua de transport și distribuție.
”În ceea ce-i priveste pe cetateni, nu au niciun motiv de îngrijorare. Furnizarea de agent termic va fi făcură la parametri normali, decenți. Astăzi dezbatem delegarea serviciului de termie către Termoenergetica. Compania va prelua întreaga activitate a RADET. În ceea ce priveste salariații RADET, aceștia vor fi reangajați la Termoenergetica. Contractele RADET vor fi preluate prin act adițional de Termoenergetica”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la începutul ședinței de Consiliu General.
Opoziția a reclamat că a primit toată documentația privind delegarea serviciului abia seara trecută, aceasta având peste 200 de pagini.
„Cu câteva ore înaintea şedinţei, am primit mai multe documente care ar trebui să stea la baza delegării serviciului de termoficare către Termoenergetica, una dintre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. De ce? Pentru că a intrat RADET în faliment. Sunt sute de pagini acolo şi nu poate să îmi spună nimeni dintre colegii mei din Consiliul General că ştie cu adevărata ce scrie acolo. Noi ştim despre ce votăm, dar nu ştim ce votăm. Falimentul RADET, care este anunţat de ani de zile, pentru că a fost în insolvenţă, introdus chiar de către Gabriela Firea, a luat-o prin surprindere. Acest faliment este, în principal, vina lui Sorin Oprescu, dar şi a Gabrielei Firea, deopotrivă. De ce? Sorin Oprescu nu a plătit la timp subvenţia, s-au acumulat datorii uriaşe, iar Gabriela Firea a eşuat în a veni cu un plan de salvare a regiei”, a declarat Ciprian Ciucu, consilier general PNL, înainte de ședința CGMB.
Ana Maria Ciceală, consilier USR, a întrebat executivul dacă există avizul Consiliului Concurenței pentru delegarea serviciului, iar fără acest aviz, delegarea ar fi nelegală. Primarul Gabriela Firea a declarat că acest aviz nu există însă, însă municipalitatea a depus toate documentele necesare, mai puțin acordul Consiliului General, dat joi.
Viceprimarul Aurelian Bădulescu a declarat că a sesizat organele abilitate că ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat falimentul RADET înainte de propunțarea instanței.
”Am sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii cu încălcarea articolului 395 și 396 din Codul de procedură civilă și am cerut tragerea la răspundere a ministrul Economiei, pentru următoarele motive: după încheierea dezbaterilor, completul de judecată deliberează în secret asupra hotărârii ce urmează să se pronunțe. Atitudinea și modul în care a declarat ministrul o sentință pe care o cunoștea va trebui să fie cercetată (…) Așa scrie în codul de procedură civilă. Clar, și pentru toată lumea: ”În secret””, a explicat Bădulescu.
În ceea ce privește majorarea capitalului societății Termoenergetica, opoziția a reclamat că primarul Gabriela Firea nu a precizat de unde va aduce cele 645 milioane lei și când îi va da. Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, a venit cu un amendament și a precizat că banii pot veni din diminuări bugetare de la companiile municipale ”declarate ilegale”. Gabriela Firea a declarat că nu sunt înființate ilegal și dacă aceste informații să meargă să sesizeze organele de anchetă. Sorin Chiriță, administratorul public al orașului, spune că există diferență între capitalul subscris și vărsat, iar capitalul aprobat azi va fi vărsat în timp. ”Sursele de finanțare sunt parte din raporturile pe care orașul le are cu Guvernul”, a declarat Chiriță.