Sari direct la conținut

65 de donatori de organe în moarte cerebrală anul acesta, în România. Ministrul Sănătății: Revigorarea activității de transplant, una dintre prioritățile mele

HotNews.ro
Transplant, Foto: Agerpres
Transplant, Foto: Agerpres

​Revigorarea și dezvoltarea activității de transplant reprezintă una dintre prioritățile mandatului noului ministru al Sănătății, a declarat, marți, Victor Costache, la o conferință organizată de Agenția Națională de Transplant. Potrivit datelor prezentate astăzi de ANT, 210 pacienţi români în moarte cerebrală au fost identificați anul acesta ca posibili donatori de organe, iar dintre aceștia, familiile a 65 și-au dat acordul și au devenit donatori.

În România au fost realizate anul acesta 6 transplanturi de cord, 3 de plămân, 48 de ficat și 115 de rinichi, cu organe de la donatori în moarte cerebrală, a anunțat directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir.

În România au mai fost efectuate, în anul 2019, și transplanturi de ficat şi 46 de rinichi de la donatori în viață.

Potrivit directorului ANT, România a exportat anul acesta, și organe către Eurotransplant, chiar dacă România nu este, deocamdată, membru cu drepturi depline: „cord – 4, plămân – 8 raportări către Eurotransplant, în 4 situaţii nu s-au prelevat, ficat – 1”.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că una dintre priorităţile mandatului său este de a revigora şi a dezvolta „şi mai mult” activitatea de transplant: „Una din priorităţile acestui mandat în Ministerul Sănătăţii este de a revigora şi de a dezvolta şi mai mult activitatea de transplant din România. Vreau să încurajez profesionişti din domeniu, de la toate nivelurile, în a relua şi a continua această activitate atât de importantă pentru România. Suntem în Europa şi trebuie să aducem activitatea de transplant la un nivel european cu care să ne mândrim, sper, la anul, în conferinţa care va urma. Ştiu că am avut un moment acum câţiva ani când a existat un vârf de activitate, după care o scădere dramatică. Mi-a părut foarte rău să aud de la una dintre colegele mele de facultate că foarte mulţi coordonatori din transplant, profesionişti foarte buni, apreciaţi, au abandonat această activitate. Trebuie să recâştigăm încrederea lor şi să ni-i aducem alături. Sunt foarte multe lucruri de organizat şi de discutat şi vă asigur că va fi o prioritate, fără ca aceste cuvinte să fie nişte cuvinte goale.”

Victor Costache mai spune că sunt necesare mai multe centre de prelevare de organe care să funcționeze, în condițiile în care, în prezent, din 49 de centre care funcționează pe hârtie, doar în 14 centre s-au făcut prelevări: „Trebuie făcute centre de prelevare în toate structurile mari care pot să facă acest lucru în condiţii de securitate. Mâine mă întâlnesc cu domnul doctor Zamfir (directorul Agenției Naționale de Transplant – n.red.), vom analiza acest lucru şi apoi vom avea întâlniri periodice.”

Noul ministru al Sănătății spune că în mandatul său va fi ferm împotriva abuzurilor, dar va încerca să găsească soluții altfel decât aplicând sancțiuni: „În general o să evităm scandalurile şi o să discutăm soluţiile constructive pentru orice tip de conflict. Trebuie să găsim soluţii pentru aceste probleme, avem atât de puţine resurse atât materiale cât şi umane şi este păcat să ne certăm între noi. Intenţionăm să dialogăm cu colegii, cred întâi în dialog şi mai puţin în măsuri coercitive de la început. Politica noastră va fi fermă în domeniul abuzurilor, dar nu vom aplica sancţiuni de la început.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro