Sari direct la conținut

Grupul Orange, despre posibila achiziție a operațiunilor fixe din Telekom România: Evaluăm oportunitățile pentru a fi lideri în comunicații fix-mobile în Europa

HotNews.ro
Grupul Orange în lume, Foto: Orange
Grupul Orange în lume, Foto: Orange

​​”Ambiția Grupului Orange continuă să se concentreze pe poziția de operator-lider de comunicații fixe și mobile în Europa și evaluăm oportunitățile existente în țările în care activăm pentru a avansa această strategie. Ca de obicei, vom informa părțile interesate în legătură cu deciziile corporative relevante, dar, ca principiu, nu comentăm în privința speculațiilor referitoare la piețele locale de fuziuni și achiziții.”, a declarat marți un purtător de cuvânt al grupului Orange ca reacție la articolul HotNews.ro privind un posibil acord cu DT/OTE pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România.

Grupul Deutsche Telekom/OTE ar fi agreat vânzarea către Orange a acțiunilor deținute la Telekom România (n.a doar Romtelecom), dar mai este nevoie și de acordul statului român care ar avea drept de preemțiune, au precizat luni, 23 septembrie, pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, i-a propus în data de 22 iulie premierului Dăncilă să creeze și să coordoneze un grup interministerial din care să facă parte reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE, iar miercuri, 25 septembrie, a fost convocată o primă ședință în acest sens.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a transmis în data de 22 iulie 2019 o propunere către Guvern privind constituirea unui grup de lucru interministerial, în directa coordonare a premierului Dăncilă, care să aibă ca obiect analiza și asistarea în procesul avansat de vânzare de către Deutsche Telekom/OTE a pachetului de acțiuni deținut la companiile din România, o tranzacție care ar fi de interes strategic pentru statul român, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Acest grup ar urma să fie format din reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Consiliul Concurenței, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe, cu scopul de a proteja interesele legitime ale statului român, de a analiza oportunitatea investițională și a maximiza rezultatele tranzacției, fără a aduce atingere securității naționale, susțin sursele.

Petrescu a reiterat către Guvern solicitarea creării acestui grup în data de 23 august 2019, iar acum a convocat la sediul Ministerului Comunicațiilor, pentru miercuri, 25 septembrie, o primă ședință la care să participe câte un reprezentant de la autoritățile mai sus menționate pentru a face parte din acest grup care se dorește a fi constituit, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate Ministerului.

  • Surse din industrie: DT ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe de la Telekom România, dar totul ar fi blocat la Guvern

O sursă din industrie a precizat pentru HotNews.ro că, în urmă cu câteva săptămâni, Orange a făcut cu certitudine o ofertă pentru preluarea infrastructurii fixe a Telekom România.

Amintim că Telekom România este compusă din fostele firme Romtelecom și Cosmote.

Orange, liderul pieței de comunicații mobile din România, este interesată de preluarea infrastructurii fixe de comunicații a fostului Romtelecom, pentru a fi un furnizor complet de servicii fix-mobile, așa cum va fi și Vodafone care a preluat UPC.

Fostul Romtelecom este controlat de grupul elen OTE deține 54% din acțiuni, iar statul român, prin intermediul Ministerului Comunicațiilor, este acționar minoritar cu – 46% din acțiuni. Grupul elen OTE este controlat la rândul său de Deutsche Telekom (40% din acțiunile OTE).

O altă sursă din industrie susține însă că DT ar fi bătut palma cu Orange în urmă cu două săptămâni pentru vânzarea acțiunilor pe care le deține la fostul Romtelecom, dar că în toată această ecuație este și statul român care ar avea drept de preemțiune.

Statul are drept de preemțiune, dar pentru o decizie ar trebui să angajeze un consultant sau bancă de investiții care să analizeze situația și să-i ofere un răspuns cu privire la posibile scenarii:

1. statul rămâne cu pachetul de acțiuni pe care-l are

2. cumpără acțiuni de la DT/OTE

3. vinde la rândul său total sau parțial din acțiunile pe care le deține

Pentru ca tranzacția dintre DT/OTE și Orange să aibă loc, Guvernul ar trebui să adopte o strategia de vânzare printr-o Hotărâre de Guvern.„, susține sursa.

DT/OTE ar vrea să vândă și operațiunile mobile (n.a furnizate prin fostul Cosmote), dar nu ar fi ajuns la o înțelegere cu DIGI/RCSRDS, grup controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari și nici cu bulgarul Spas Rusev ori cu compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicaţii din Rusia, susțin sursele HotNews.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro