Sari direct la conținut

Diviziuni la reuniunea Organizației de Securitate a Europei din cauza prezenței lui Lavrov / Mai multe țări au anunțat că vor boicota reuniunea ministerială

HotNews.ro
Serghei Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU, Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia
Serghei Lavrov la Consiliul de Securitate al ONU, Foto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Țările membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt divizate cu privire la reuniunea ministerială de joi, națiunile baltice, precum și Polonia și Ucraina refuzând să participe din cauza prezenței rusului Serghei Lavrov, relatează Reuters și AFP.

Ministrul polonez de externe Szymon Szynkowski vel Sek a declarat presei că nu va participa la această întâlnire care începe joi și că nu va trimite un viceministru.

„Nu putem ignora faptul că ministrul rus de externe va fi prezent la masa Organizației care ar trebui să construiască pacea și securitatea în Europa”, a subliniat șeful diplomației poloneze.

Descriind prezența lui Lavrov la acest forum drept „inacceptabilă”, Szynkowski vel Sek a adăugat că Polonia împărtășește punctul de vedere al țărilor baltice care au anunțat anterior că vor boicota întâlnirea OSCE din cauza prezenței lui Lavrov.

Miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei și Lituaniei „au decis să nu participe” la întâlnire, considerând că participarea lui Lavrov „riscă să legitimeze agresorul care este Rusia ca membru cu drepturi depline al comunității noastre de națiuni libere”, potrivit unei declarații comune.

„Locul domnului Lavrov este într-o instanță specială, nu la masa OSCE”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna.

„Cum poți vorbi cu un agresor care comite genocid, agresiune totală împotriva unui alt stat membru, Ucraina?” a mai ministrul de Externe al Estoniei, la Bruxelles, unde a participat la o reuniune a NATO.

Ucraina, care este invadată de forțele ruse, a anunțat și ea că va boicota întâlnirea.

Cum apără Josep Borell participarea lui Lavrov

SUA și aliații săi caută să mențină OSCE în viață și să tragă Rusia la răspundere pentru invadarea Ucrainei. Aceștia participă, în timp ce denunță acțiunile Moscovei.

Dar secretarul de stat al SUA Antony Blinken va participa la discuții pentru a încerca să strângă sprijin pentru Ucraina, potrivit AFP. Reuters spune însă că secretarul de stat al SUA Antony Blinken va participa doar miercuri la întâlnirile cu omologul său din Macedonia de Nord și din alte țări, apoi va pleca înainte ca acest Consiliu Ministerial să înceapă oficial joi.

În 2022, Polonia a găzduit reuniunea OSCE și a refuzat să-i permită lui Lavrov să participe, stârnind proteste de la Moscova.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că înțelege neliniștea legată de participarea Lavrov la întâlnirea de la Skopje, Macedonia de Nord. Dar el a spus că este o șansă pentru Lavrov de a auzi o condamnare largă a războiului Rusiei în Ucraina.

„Decizia dumneavoastră de a permite lui Lavrov să participe este în conformitate cu obiectivul nostru comun de a menține în viață multilateralismul”, i-a spus Borrell prim-ministrului Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, la o conferință de presă comună la Skopje.

„Lavrov trebuie să audă din nou, de la toată lumea, de ce Rusia este condamnată și izolată”, a spus Borrell. „Atunci va putea să se întoarcă la Kremlin și să se raporteze maestrului Kremlinului”.

Estonia trebuia să preia președinția OSCE prin rotație anuală, dar Rusia a blocat-o luni de zile. O înțelegere de ultimă oră pentru ca Malta neutra să preia președinția trebuie să fie aprobată oficial la reuniunea de joi și vineri.

Problema OSCE reflectă întrebări diplomatice mai ample despre Ucraina. În timp ce numai Belarus se alătură în mod regulat Rusiei la reuniunile OSCE, absenții din această săptămână sunt îngrijorați de faptul că angajamentul puterilor occidentale față de Ucraina este șovăitoare.

Statele Unite s-au străduit să-i liniștească pe membrii nemulțumiți de prezența Rusiei în timp ce susțin că OSCE este locul potrivit pentru a cere socoteală Moscovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro