Ministru austriac: Și România și Austria ar câștiga considerabil de pe urma intrării României în spațiul Schengen
Aderarea României la Shengen ar avea beneficii atât pentru Austria, cât şi pentru România şi ar aduce avantaje pentru multe companii, potrivit ministrului austriac al Afacerilor Sociale, Sănătăţii, Îngrijirii şi Protecţiei Consumatorilor, Johannes Rauch.
„Atât Austria, cât şi România ar beneficia considerabil de pe urma aderării României la Schengen. Ar exista avantaje pentru multe companii şi ar fi, de asemenea, o mare uşurare pentru cei 30.000 de îngrijitori care lucrează 24 de ore pe zi şi de care depind mii de familii din Austria”, a scris Johannes Rauch pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.
Both Austria and Romania would benefit greatly from Romania’s #Schengen accession. It would have advantages for many companies and would also be a great relief for the 30,000 24-hour caregivers on whom thousands of families in Austria depend. pic.twitter.com/CgcCxmYJsK
— Johannes Rauch (@johannes_rauch) November 28, 2023
Aceasta a avut marţi o întâlnire cu ministrul român al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Comentariile lui Rausch, un membru al Partidului Verde austriac care guvernează alături de conservatorii lui Karl Nehammer, vin în contextul în care sursele HotNews.ro afirmă că România nu va fi primită în spațiul Schengen nici până la sfârșitul acestui an.
Alegerile din Olanda au complicat și mai mult intrarea României în Schengen
Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4-5 decembrie, exact în forma în care a figurat și pe agenda JAI din decembrie 2022, când Bucureștiul a fost blocat de Viena.
Surse guvernamentale spun însă că nu va exista un vot, în condițiile în care Olanda, unde tocmai au avut loc alegeri, nu și-a dat acceptul pentru aderarea Bulgariei, care este la pachet cu România.
„Nu se va da vot (la Consiliul JAI din 5 decembrie – n.r.), iar subiectul va rămâne în suspensie, până se clarifică situația din Olanda. (…) Românii și bulgarii, sprijiniți de spanioli, fac presiuni ca subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen să rămână în suspensie pe ordinea de zi”, au declarat sursele guvernamentale citate.
Câștigătorul surpriză a fost partidul de extremă dreapta al populistului anti-islam Geert Wilders. Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), a exploatat frustrarea larg răspândită în rândul olandezilor privind migrația, promițând „granițe închise”, și și-a pus în așteptare promisiunea de a interzice Coranul, nota BBC.
Președintele Austriei și-a exprimat dezacordul cu guvernul său privind blocarea României
Johannes Rauch este al doilea oficial austriac de rang înalt care și-a exprimat rezervele față de decizia cabinetului lui Karl Nehammer de a bloca intrarea României în Schengen.
Președintele austriac Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, spunea recent că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”.
„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte, nu am fost de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează”, a declarat el într-o conferință de presă susținută pe 16 noiembrie la Chișinău.
„Întrebarea este vastă, iar una dintre probleme ar fi cum ar putea fi controlat fluxul de persoane care fie caută un loc de muncă sau azil în una dintre țări. Cu toate acestea, în opinia mea, acest lucru nu are nicio treabă cu Schengen”, a continuat președintele Austriei.
„Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită. Timp de mai multe luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat Alexander van der Bellen.