Sari direct la conținut

Cum își elimină Putin contestatarii: agenți FSB se dau drept ucraineni și-i abordează pe internet pe rușii anti-război – investigație Novaia Gazeta

HotNews.ro
Cum își elimină Putin contestatarii: agenți FSB se dau drept ucraineni și-i abordează pe internet pe rușii anti-război – investigație Novaia Gazeta
Manifestanți luați pe sus de forțele de ordine ruse Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Angajații Serviciului Federal de Securitate (FSB) se dau drept ucraineni pe rețele sociale precum Telegram și Vkontakte, pentru a provoca cetățenii ruși cu viziuni anti-război să comită infracțiuni împotriva securității statului, arată o investigație realizată de Novaia Gazeta. 

  • Publicația independentă Novaia Gazeta a fost interzisă în Rusia în septembrie 2022, dar continuă să publice în străinătate. 

Primele dovezi despre acțiunile provocatoare ale agenților FSB au fost descoperite la sfârșitul anului de avocații din proiectul „Pervîi Otdel” („Primul Departament” – n.r.), specializat în apărarea cetățenilor ruși acuzați de „trădare de stat”. 

Proba-cheie a fost însăși o sentință emisă de un tribunal provincial din Rusia împotriva unui bărbat acuzat de „colaborare confidențială” cu Ucraina. S-a dovedit că acesta „colabora confidențial” nu cu un ucrainean, ci cu un agent FSB sub acoperire, fapt confirmat în sentința în care se spune deschis despre așa-zisul „experiment operativ” al Serviciului. 

În dosar nu există nici măcar comiterea vreunei infracțiuni. Detalii despre acest caz, dar și mai multe asemănătoare, au fost descoperite în cadrul unei investigații, efectuate de „Novaia Gazeta”. 

Metoda FSB a fost divulgată la tribunal

În iulie 2024, Tribunalul Regional din orașul Orel a emis o sentință împotriva unui localnic, Ivan Tolpîghin, în baza articolului 275.1 din Codul Penal, „Colaborare confidențială cu un reprezentant al unui stat străin”. 

Tolpîghin a fost condamnat la patru ani de închisoare cu regim general și amendat cu 500.000 ruble rusești (aproximativ 4800 de euro – n.r.) pentru că, potivit sentinței, a „stabilit și menținut relații” în aplicația de mesagerie Telegram cu un „reprezentant al Ucrainei”.

Faptul că autoritățile provoacă cetățenii pentru a „rezolva” infracțiuni nu este o noutate. În trecut, astfel de tactici erau folosite mai ales împotriva persoanelor dependente de droguri. După februarie 2022, astfel de cazuri de „pseudorezolvare” au vizat cetățeni care se opun acțiunilor militare.

În cazul lui Tolpîghin, judecătorul a scris în decizia finală, negru pe alb, că persoana care se prezenta drept ucrainean era în realitate agent FSB. 

 „În perioada (data nu se divulgă, conform legii – n.r.), Tolpîghin I. a ajuns la o înțelegere pentru a menține în secret față de autoritățile statului relații de colaborare cu utilizatorul contului «Timur», care s-a prezentat ca reprezentant al Ucrainei (denumit în continuare utilizatorul «Timur»), cu scopul desfășurării unei activități comune împotriva securității Federației Ruse . Acesta  a acționat în cadrul unui „experiment operativ” desfășurat de FSB, despre care Tolpîghin nu era informat”.

Conform sarcinii primite de la FSB, „Timur” l-a provocat pe Tolpîghin să transmită coordonatele unor obiective militare și informații ce ar putea „pune în pericol securitatea Federației Ruse”. 

Potrivit investigației,  autoritățile ruse monitorizează activ utilizatorii care accesează publicații și site-uri ucrainene de pe teritoriul Rusiei. Astfel, Ivan Tolpîghin a fost identificat, iar ulterior a fost contactat de un utilizator numit „Timur”, care s-a dovedit a fi un angajat al FSB, dar care s-a prezentat drept reprezentant al Ucrainei. Tolpîghin a fost de acord „să îndeplinească sarcinile primite” și „să-l informeze în prealabil despre toate acțiunile sale”, ceea ce a permis FSB să-l localizeze și să-l filmeze.

O incitare la comiterea unei infracțiuni

Juriștii proiectului „Pervîi Otdel” („Primul Departament” – n.r.) susțin că acțiunile FSB în acest caz nu au fost măsuri operative, ci o incitare la comiterea unei infracțiuni. Legea federală interzice angajaților organelor de forță să incite, să determine sau să stimuleze în mod direct sau indirect săvârșirea unor acțiuni ilegale. 

„Sentința lui Ivan Tolpîghin descrie un exemplu clasic de provocare la comiterea unei infracțiuni împotriva securității statului,” a declarat avocatul proiectului „Primul Departament,” Evgheni Smirnov.

Proiectul „Primul Departament” avertizează că schema de provocare este mereu aceeași. Primul pas – inițierea contactului. Agenți FSB adaugă utilizatorii în lista de prieteni sau inițiază conversații. Al doilea: construirea încrederii: la început, discuțiile sunt pe teme generale, dar ulterior se abordează subiecte sensibile, iar provocatorii pretind că împărtășesc opinii similare. Al treilea: escaladarea: se încearcă determinarea interlocutorilor să ofere răspunsuri radicale sau să participe la acțiuni ilegale. În cazul persoanei din Orel, instanța a considerat că mesajele utilizatorului „Timur”, care acționa la ordinul FSB, au constituit începutul comiterii infracțiunii: „stabilirea unei relații de colaborare confidențială cu un reprezentant al unui stat străin”.

Oficial, Serviciul Federal de Securitate nu a comentat cele relatate în investigație. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro