Sari direct la conținut

Legea de exonerare a femeilor acuzate de vrăjitorie până în 1736 a fost retrasă din parlamentul scoțian

HotNews.ro
Vrajitoare din filmul „Macbeth” (2015), Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images
Vrajitoare din filmul „Macbeth” (2015), Foto: LMK / Landmark / Profimedia Images

Proiectul legislativ de exonerare postum a mii de femei acuzate de vrăjitorie în Scoția între secolele XVI și XVIII a fost retras din dezbatere în parlamentul scoțian din motive de regulament, relatează BNN.

Legea a fost depusă în parlament anul trecut de legiuitoarea Natalie Don de la Partidul Național Scoțian, aceasta având scopul de a reabilita în jur de 4.000 de scoțieni, în vasta lor majoritate femei, care au fost acuzați de vrăjitorie și supuși torturii pentru a mărturisi presupusele fapte între 1563 și 1736.

Proiectul a fost retras însă, în conformitate cu regulamentele parlamentare, după ce Don a părăsit legislativul pentru a ocupa postul de ministru pentru copii în guvernul lui Humza Yousaf, primul premier musulman din istoria Scoției.

Un purtător de cuvânt al guvernului a explicat că „legea lui Natalie Don a fost retrasă când ea a devenit ministru deoarece, potrivit regulilor, miniștrii scoțieni nu avansează legi” în acest domeniu.

Infamele vânători de vrăjitoare au început în Scoția în 1590 după ce un grup alcătuit preponderent din femei a fost acuzat că s-a întâlnit cu diavolul pentru a obține distrugerea regelui Iacob al VI-lea și a logodnicei sale Ana.

Persecuțiile au fost făcute în baza unei legi introduse în Scoția în 1563, istoricii estimând că în jur de 2.500 de persoane au fost executate prin spânzurare și apoi ardere pe rug după ce au fost acuzate de vrăjitorie. Aproximativ 84% din totalul de 4.000 de persoane acuzate de vrăjitorie au fost femei.

Scoția și-a cerut scuze pentru persecutarea femeilor acuzate de vrăjitorie

Fostul premier scoțian Nicola Sturgeon a cerut iertare în numele guvernului său în data de 8 martie a anului trecut, de Ziua Internațională a Femeii, pentru aceste execuții.

Sturgeon a declarat în legislativul scoțian că „recunoaşte această nedreptate istorică flagrantă” şi că „prezintă scuze postume oficiale tuturor persoanelor acuzate, condamnate, calomniate şi executate în virtutea Legii vrăjitoriei din 1563”.

„Într-o epocă în care femeile nu aveau nici măcar dreptul să depună mărturie în faţa unui tribunal, ele erau acuzate şi ucise, pentru că erau sărace, diferite, vulnerabile sau, în numeroase cazuri, pur şi simplu pentru că erau femei”, a mai spus ea.

Parlamentul britanic a abrogat în 1736 Legea Vrăjitoriei atât în Anglia, cât și în Scoția. De atunci însă niciun alt pas legislativ nu a mai fost urmat în acest sens, spre nemulțumirea organizațiilor care militează pentru drepturile femeilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro