Sari direct la conținut

Curtea de Justiție a UE a decis că însemnele religioase pot fi interzise pentru angajații publici, cu un mare „dar”

HotNews.ro
Femeie musulmana purtand hijabul traditional, Foto: Graham Hughes / PA Images / Profimedia
Femeie musulmana purtand hijabul traditional, Foto: Graham Hughes / PA Images / Profimedia

Cea mai importantă instanță a Uniunii Europene a hotărât marți că autoritățile publice din statele membre au dreptul de a interzice angajaților lor să poarte însemne religioase precum vălul islamic, o decizie de reper pe un subiect care a divizat Europa timp de ani de zile, scrie Reuters.

Problema a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) după ce o angajată publică din Ans, o localitate din estul Belgiei, a reclamat că nu i s-a permis să poarte vălul islamic la locul de muncă. Autoritățile locale au rectificat ulterior regulile pentru angajați pentru a exprima clar că aceștia trebuie să păstreze o neutralitate strictă în ceea ce privește religia și să nu poarte însemne religioase sau legate de o anumită ideologie politică.

Femeia în cauză a depus o plângere în instanță, acuzând că îi este încălcat dreptul la libertatea de religie.

Purtarea hijabului, vălul tradițional al femeilor musulmane, a provocat divergențe în Europa, în special în Franța, timp de ani de zile.

Însă CJUE a decis marți că o politică strictă de neutralitate, implementată pentru a stabili un mediu administrativ neutru, poate fi privită ca fiind justificată din punct de vedere obiectiv întrucât urmărește un obiectiv legitim.

Dar judecătorii au notat în același timp că administrațiile publice ar avea și dreptul să autorizeze purtarea unor însemne vizibile ale credinței, atât timp cât autoritățile fac acest lucru într-o manieră generală și fără discriminări.

CJUE a punctat că autoritățile din statele membre se bucură de o marjă de discreție în ceea ce privește redactarea politicilor privind neutralitatea serviciilor publice.

Instanța a subliniat însă că obiectivele astfel stabilite trebuie urmărite într-o manieră consecventă și sistematică și că măsurile trebuie limitate la strictul necesar. CJUE a notat de asemenea în decizia sa că este la latitudinea instanțelor naționale ale statelor membre să verifice respectarea acestor standarde.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro