Sari direct la conținut

VIDEO Asociația europeană a numărului 112: Autoritățile române care gestionează 112 au fost reticente ani de zile în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită

HotNews.ro
O tehnologie gratuită de localizare, Foto: Hotnews
O tehnologie gratuită de localizare, Foto: Hotnews

„Timp de mulți ani (2015), am insistat la autoritățile române să îmbunătățească informațiile despre locație, dar până acum nu s-a făcut nimic. Serviciile române care gestionează 112 au fost reticente în folosirea unei tehnologii de localizare gratuită a locației numită Advanced Mobile Location (AML) și care a salvat în mod literal viața a nenumărați cetățeni din întreaga Europă.”, au transmis vineri pentru HotNews.ro oficialii Asociației europene a numărului unic de urgență (EENA).

  • „Fiind Asociația care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, suntem foarte dezamăgiți că aflăm că una dintre victime a sunat de 3 ori la 112, vecinii au apelat de asemenea la 112, dar poliția a intervenit doar a doua zi. 3 locații au fost furnizate greșit. Nu este pentru prima dată când în România s-au produs probleme serioase de localizare care au pus viața cetățenilor în pericol.”, au precizat pentru HotNews.ro reprezentanții EENA, asociație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa.

VIDEO Cum funcționează tehnologia AML

Tehnologia AML, despre care atrage atenția Asociația europeană, apare ca parte componentă a contractului de 184,7 milioane lei licitat de STS pentru modernizarea 112.

STS a lansat această licitație abia în vara anului trecut, iar acum acest contract controversat a ajuns pe rolul Curții de Apel București.

STS nu a implementat această tehnologie gratuită, licitația pentru modernizarea 112 este blocată, singura recomandare cu care vine acum Serviciul fiind să ne instalăm pe smartphone-uri o aplicație pe care a dezvoltat-o pentru o localizare mai bună, dar care până acum are doar 10.000 de descărcări.

STS asigură din nou vineri seara că a procedat corect și că se preocupă constant de modernizarea infrastructurii 112, deși sistemul este aproape de a ceda

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care gestionează sistemul 112, a transmis vineri seara, noi precizări în care susține că a procedat corect și că „a avut și are o preocupare constantă pentru modernizarea infrastructurii acestuia, cât și pentru îmbunătățirea localizării apelurilor provenite din rețelele mobile.”

În acest sens, STS dă ca exemplu licitația lansată anul trecut pentru modernizarea 112, controversatul contract de peste 184,7 milioane lei care a ajuns pe rolul Curții de Apel București, și aplicația gratuită pe care a dezvoltat-o pentru telefoane inteligente, care are o acurateșe de ordinul metrilor și zecilor de metri, care de la lansare (februarie 2019) și până acum are 32.186 de descărcări.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro