Sari direct la conținut

STS, despre plângerea penală la licitația de peste 184,7 milioane lei pentru modernizarea 112: DNA a clasat cauzele

HotNews.ro
Arhitectura actuala a 112, Foto: STS
Arhitectura actuala a 112, Foto: STS

​Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) susține într-un punct de vedere transmis marți seara către HotNews.ro că DNA ar fi clasat cauzele de abuz în serviciu și fals intelectual formulate împotriva membrilor comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul licitației de peste 184,7 milioane lei pentru modernizarea sistemului 112.

  • „În ceea ce priveşte plângerea penală formulată împotriva membrilor comisiei de evaluare de către SC Omnilogic SRL, în calitate de lider al asocierii formate din Omnilogic SRL, Avaya Enterprises SRL, Beta 80 Spa Software E Sistemi și Starc4sys SRL, prin Ordonanţa din 20 iunie 2019 comunicată persoanelor interesate, în data de 2 iulie 2019, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu, precum şi clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de fals intelectual”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Precizările au venit după ce HotNews.ro a scris că și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins în data de 26 iunie 2019 ca nefondată contestația făcută de același consorțiu format din firmele Omnilogic, Avaya Enterprise (SUA), Beta 80 SpA (din Italia) și Starc4SYS.

  • Citește AICI integral decizia CNSC

Consorțiul condus de Omnilogic poate formula plângere împotriva deciziei CNSC în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare.

Reprezentanții consorțiului au precizat miercuri pentru HotNews.ro că „cel mai probabil vor ataca în instanță decizia CNSC.

Informația pe scurt:

  • Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat în vara anului trecut o licitație pentru modernizarea sistemului 112 (n.a numărul unic de urgență), contract cu o valoare estimată la peste 184,7 milioane lei (fără TVA).
  • Utilizatorii care dețin telefoane mobile echipate cu funcționalitatea Advanced Mobile Location – AML ar putea fi localizați de STS cu o acuratețe între 5 și 50 de metri, atunci când sună după ajutor la 112, potrivit unor noi funcționalități care ar urma să fie implementate în sistemul 112, până la sfârșitul anului 2020.
  • În cadrul licitației, STS a primit 5 oferte, însă doar trei au ajuns în etapa finală. Este vorba de ofertele depuse de:
    1. Telekom Romania Mobile Communications (având ca terți susținători pe Mediatel Data, World Profesional Services – fostul Teamnet fondat de Sebastian Ghiță, Industrial Computer Group, Trencadis Corp, și ca subcontractanți pe: Nova Tech Integrated Solutions, Industrial Computer Group și All Business Management)
    2. Orange Romania (lider de consorțiu) și Atos Convergence Creators (ofertant), având ca subcntractanți pe: Felix Telecom, Atos Spain SA, Radcom și Greensoft)
    3. Omnilogic (ofertant – lider de consorțiu), alături de Avaya Enterprise (ofertant), Beta 80 SpA (ofertant)și Starc4SYS (ofertant).
  • Consorțiul condus de Omnilogic a avut cel mai bun punctaj la oferta tehnică, dar ulterior STS le-a declarat neconformă oferta financiară, motiv pentru care asocierea de firme a făcut contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).
  • După obținerea mai multor informații de la STS referitoare la procedura de evaluare a ofertelor de la licitație, asocierea formată din firmele Omnilogic, Avaya Enterprise (SUA), Beta 80 SpA (din Italia) și Starc4SYS a depus și plângere penală la DNA, document obținut și consultat de HotNews.ro. Oficialii Omnilogic au confirmat pentru HotNews.ro depunerea plângerii penale.

Asocierea de firme au reclamat în plângerea penală la DNA mai mulți angajați ai STS pe care-i acuză de abuz în serviciu pentru că le-ar fi permis și ar fi ‘încurajat’ celelalte două consorții de firme participante la licitație să modifice prețurile unitare în timpul licitației, lucru interzis de legea achizițiilor publice.

Prin respingerea ofertei depuse de consorțiul condus de Omnilogic, favorit în câștigarea licitației este consorțiul condus de Orange România, companie care a și intervenit în cadrul contestației depuse la CNSC.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro