VIDEO O grădină zoologică britanică celebrează venirea pe lume a unui pui de rinocer negru, specie în pericol
Angajaţii grădinii zoologice Chester Zoo, situată în nordul Angliei, au salutat venirea pe lume a unui pui de rinocer negru estic, specie în pericol critic de dispariţie.
Zuri a născut un pui femelă pe 12 noiembrie, la ora 14:45, la finalul unei gestaţii cu o durată de 15 luni, relatează joi agențiile DPA şi PA Media, citate de Agerpres.
Experţii au spus că este „destul de neobişnuit” faptul că puiul a venit pe lume în timpul zilei, dar acest lucru le-a oferit angajaţilor şansa de a surprinde momentul cu ajutorul unei camere de luat vederi.
Rinocerul negru estic este înscris pe lista speciilor în pericol critic de dispariţie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Drept urmare, există o posibilitatea ridicată ca această specie să devină extinctă în sălbăticie, unde există mai puţin de 600 de exemplare pe teritoriile Kenyei, Tanzaniei şi Rwandei.
„Am aşteptat cu nerăbdare, timp de 15 luni, venirea pe lume a rinocerului şi este destul de neobişnuit ca un rinocer să fete în timpul zilei, nu ne-am aşteptat să se întâmple chiar în faţa ochilor noştri, în timp ce ne vedeam de treburile noastre”, a spus Emma Evison, managerul echipei care se ocupă de rinoceri.
„Faptul că am reuşit să fim martorii venirii pe lume a puiului, chiar în faţa ochilor noştri, a fost pur şi simplu cea mai incredibilă onoare. Ceea ce este cel mai important acum, în aceste prime zile, este că mama Zuri şi puiul nou-născut au petrecut mai mult timp apropiindu-se şi încercând să se cunoască unul pe celălalt. Până acum, cei doi au fost inseparabili, iar micuţul se hrăneşte la intervale regulate şi a crescut deja în dimensiuni şi greutate. Puiul este foarte curios şi plin de energie şi este minunat că putem observa acest lucru”, a adăugat ea.
De ce sunt vânaţi şi braconaţi rinocerii
Emma Evison a spus că rinocerii sunt vânaţi şi braconaţi pentru coarnele lor, folosite pe piaţa asiatică în medicina tradiţională.
Eforturile de conservare au dus la o creştere uşoară a numărului rinocerilor pe teritoriul Africii, în 2023, marcând prima creştere înregistrată în peste un deceniu.
„Venirea pe lume a acestui pui este un nou pas în conservarea speciei, adică tocmai ceea ce se străduieşte să facă programul de conservare a speciilor în pericol de dispariţie din grădini zoologice europene din care facem şi noi parte. Programul a înregistrat deja un succes enorm după ce un grup de rinoceri crescuţi în grădini zoologice din Europa au fost mutaţi într-un parc naţional protejat din Africa”, a adăugat Emma Evison.